Pawlo

Regulamin forum
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.

W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.

Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
Awatar użytkownika
Pawlo

Pawlo

Post autor: Pawlo » 10 wrz 2015, 22:25

Witam wszystkich,
mam na imię Paweł i mieszkam pod Krakowem (okolice Kalwarii Zebrzydowskiej).
W niedalekiej przyszłości zamierzam zakupić traktorek japoński. Traktorek będzie potrzebny do przywozu drewna do kominka, uprawy warzywniaka, koszenia trawy i różnych prac przydomowych.
Wstępnie mam upatrzony model - jest w osobnym temacie w dziale "Jaki kupić traktorek". Zobaczymy co z tego będzie.
Obecnie posiadam traktor typu SAM, pług, brony, przyczepa.
Pozdrawiam.
Satoh (Mitsubishi) ST1600

Awatar użytkownika
marekspectra

Re: Pawlo

Post autor: marekspectra » 11 wrz 2015, 08:46

Witaj.... mając już doswiadczenie , łatwiej sprecyzowac oczekiwania. Po zakupie dopiero docenisz jakimi fajnymi maszynami są nasze traktorki. Powodzenia w wyborze i zakupie, nie omieszkaj sie pochwalić :)
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

Awatar użytkownika
hazi_k

Post autor: hazi_k » 11 wrz 2015, 12:55

Witaj,
Też kiedyś miałem traktorek typu SAM. Ale po kilku latach od sprzedaży zaczęło brakować takiego małego pomocnika przez co patrząc już na konstrukcje fabryczne spotkałem kiedyś na zlocie traktorów mała Kubote i od tego momentu wiedziałem jaki sprzęt jest mi potrzebny. Z własnych doświadczeń proponuje zakup traktorka 4x4 ponieważ w bardzo szybkim czasie okaże się że jednak dodatkowy napęd się przydaje i robi robotę.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Yanmar F165 4WD + glebogryzarka Yanmar RSA1305
http://www.malytraktor.pl/forum/viewtop ... f=47&t=921

Awatar użytkownika
Pawlo

Post autor: Pawlo » 11 lis 2015, 19:18

Witam po dłuższej przerwie.

Właśnie w ostatnim czasie nabyłem traktorek :) - bardzo blisko mojej miejscowości.
Traktorek to SATOH ST1600. Silnik dwu cylindrowy, moc 16 KM na wałku. Napęd tylko na tył ale na razie mi to powinno wystarczyć.
Trzy biegi do przodu i jeden do tyłu. Reduktor trzy stopniowy co daje w sumie dziewięć biegów do przodu i trzy do tyłu.
Wałek PTO ma cztery przełożenia. Blokada mechanizmu różnicowego, hamulce dzielone plus ręczny.
Gaz ręczny i nożny. Masa ok. 700 - 800 kg więc sporo.
Ogólnie traktorek wizualnie do poprawek lakierniczych - co będę prawdopodobnie czynił niebawem. Mechanicznie wszystko działa bez zarzutu, przednie opony do wymiany a tylne w super stanie. Nie ma żadnych wycieków, pali ok.
Nie ma zaczepu tylnego więc dorobiłem wstępnie mocowanie haka od osobówki.
Co do marki SATOH to jest (lub była) dosyć popularna w USA i współpracuje z MITSUBISHI. Po prostu mój SATOH to to samo co MITSUBISHI D1600 tylko w innych kolorach i z innym znaczkiem na masce.

Poniżej zdjęcia traktorka - trochę słabe ale na razie nie mam innych.
2015-11-03 22.16.32.jpg
2015-11-03 22.16.32.jpg (129.2 KiB) Przejrzano 4195 razy
2015-11-11.jpg
2015-11-11.jpg (238.6 KiB) Przejrzano 4195 razy
Mam pytanie - czy dysponuje ktoś może instrukcją obsługi do tego traktorka lub podobnego (np. MITSUBISHI D1600, D1500) ? Przydała by się.
Pozdrawiam - Paweł.
Satoh (Mitsubishi) ST1600

ODPOWIEDZ