Od dłuższego czasu nosiłem sie z zamiarem zamontowania w Kubocie hydrauliki zewnętrznej. Nie mogłem sie zmóc bo nie wiedziałem jak ugryźć ten temat. W końcu zamówiłem dedykowany dla swojej maszynki gotowy zestaw.
Gdybym wiedział to co wiem teraz to zostało bi mi parę groszy w kieszeni. wszysko okazuje sie banalnie proste : ale po kolei.
Niestety nie mam fotek z montażu bo rozsypał mie sie aparat ze zdjęciami. postaram sie jakoś wszystko wytłumaczyć.
W paczce przyszło to:
Rozdzielacz dwu sekcyjny (jedna sekcja pływająca - bułgarski)
dwa przewody długie (130cm)
cztery gniazda euro (jedno long)
dwie redukcje z fi 22 gwint calowy/fi16 gwint metryczny (na zasilanie/wyjscie rozdzielacza)
cztery redukcje z rozdizlacza na przewody zasilajace gniazda
przewody dł ok 50cm z koncówkami 16x1.5
cztery gniazda przyłączeniowe.
i to już wszystko.
Przy pierwszych przymiarkach okazuje sie że przewody zasilające są za krótkie, a do tego zakonczone nakrętkami fi 16 a moja magistrala olejowa ma fi 18mm
Nie pozostaje nic innego jak zamówić nowe, dłuższe i większe.
Dochodzimy do najważniejszej sprawy
Otrzymane przewody mają srednice wewnetrzna 6mm. Redukcje mają otwory fi 5mm. A średnica wew magistrali olejowej w którą muszę sie wpiąć szeregowo ma 9mm !!! Zatem olej który obecnie biegnie z pompy do TUZ rurką fi 9mm miałby miec dłużsżą drogę o 3 metry i dodtkowo przepływać przez zwężki ograniczające jego przepływ o 50%. !!!
To jest stytuacja nie do przyjęcia! zamówiłem nowe większe przewody o fi wew 9m i nowe redukcje.
Na fotce redukcje ta z kompletu i ta nowa większa - jest różnica!

Tutaj dla porównania nowe i stare końcówki przewodów

Całość zamontowałem na uchwycie który zrobiłem z 3mm blachy, niestety fotek z wymiarowania , wycinania, spawania i malowania
W kazdym razie efekt koncowy jest taki:

tak wygląda podłączenie gniazd:

Zasilanie rozdzielacza zrealizowane jest tak:

Metalowa rurka rozpięta na nyplu, na krótszy koniec ten od pompy, podpiete zasilanie rozdzielacza, na drugi koniec , ten od TUZ zakręcony przewód odprowadzający z rozdzielacza... i to tyle
cdn