Zbyszek k/Wrocławia - Yanmar FX165

Regulamin forum
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.

W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.

Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
Zbyszek T

Zbyszek k/Wrocławia - Yanmar FX165

Post autor: Zbyszek T » 15 gru 2020, 18:34

Witam,

Nadeszła pora na oficjalne przedstawienie :-)

Po przeczytaniu forum, wielu wpisów, oraz zjeżdżeniu wszystkich okolicznych handlarzy... Zakupiłem w końcu swoją własną maszynę.
Japoński Diesel, 4x4, skrzynia półautomat - bayery jakich nie mam w samochodzie ;-)
Stan wizualny bdb, lakier oryginał, felgi nawet nie malowane. Silnik czyściutki, nie śmierdzi. 345 mh na liczniku (?)... Nowe opony, bo stare spękane, wymienione na "chińskie" z łagodnym bieżnikiem coby przez trawnik w miarę bezszkodowo przejechać...

FX165 w komplecie z glebogryzarką 140 cm. Na razie sprawdzony, pojeżdżony na asfalcie, wszystko działa 8-)
Załączniki
640.jpg
640.jpg (93.87 KiB) Przejrzano 3774 razy

lukpeter

Re: Zbyszek k/Wrocławia - Yanmar FX165

Post autor: lukpeter » 18 gru 2020, 17:47

Witam. Jaka cena? Moc? Do czego będzie używany? Pozdrawiam też z Wrocławia.

Zbyszek T

Post autor: Zbyszek T » 23 gru 2020, 08:35

Cześć
Traktorek będzie używany (docelowo) na 0,5 ha winnicy + 0,5 ha innych upraw.
Na razie mam glebogryzarkę. Dokupić muszę opryskiwacz sadowniczy oraz jakiś kultywator...

Ps. traktorek 16,5 KM, cena standardowa; 1 tyś za 1 KM...

TadeuszB

Post autor: TadeuszB » 23 gru 2020, 19:28

:D Siemanko. Glebogryzarka 140 cm to może być zbyt duże obciążenie, chociaż w sprzyjających warunkach zdarza się że popycha traktor.

Zbyszek T

Post autor: Zbyszek T » 24 gru 2020, 12:51

Tak, jest trochę przyduża... Planowałem 120/130 cm - ale była taka, albo żadna...

W każdym razie już ją przetestowałem. Daje rady. Tylko przy zdejmowaniu darni, udeptanej, na ciężkiej ziemi - trzeba pilnować głębokości. Pierwszy przejazd po wierzchu. I drugi na głębiej.

Planuję zakupić jeszcze kultywator - mam nadzieję że będzie bardziej "pływał" po ziemi. Bo jak jeżdże glebogryzarką po muldach, to przód traktora idzie do góry - tył w dół. I na odwrót. Co powoduje powstanie jeszcze większych muld...

ODPOWIEDZ