Prośba o pomoc w wyborze traktorka
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Prośba o pomoc w wyborze traktorka
Witam wszystkich użytkowników Małych Traktorków!
Od ponad roku noszę się z zamiarem zakupu traktorka. Zajmuję się zakładaniem ogrodów i jestem już na takim etapie, że taczka, grabie i szpadel przestają mi wystarczać. Do dalszego rozwoju muszę zaopatrzyć się w poważniejszy sprzęt. Długo przeglądałem różne oferty i wreszcie zadecydowałem, że kupię nowy traktor. Jednak wciąż waham się pomiędzy trzema modelami:
John Deere 1026R
New Holland BOOMER 20
Kubota BX2350
Każdy z nich od początku będzie wyposażony w ładowacz czołowy. Na start chcę kupić do niego także agregat uprawowy np. GEO SB 105 (lub inny, może macie jakieś propozycję?).
I tutaj właśnie mam do Was prośbę o pomoc w wyborze. Na pewno orientujecie się w tym temacie bardziej niż ja i być może mieliście już do czynienia z tym sprzętem. Co polecacie, co odradzacie i dlaczego? A może jest inna firma, którą warto wziąć pod uwagę?
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Od ponad roku noszę się z zamiarem zakupu traktorka. Zajmuję się zakładaniem ogrodów i jestem już na takim etapie, że taczka, grabie i szpadel przestają mi wystarczać. Do dalszego rozwoju muszę zaopatrzyć się w poważniejszy sprzęt. Długo przeglądałem różne oferty i wreszcie zadecydowałem, że kupię nowy traktor. Jednak wciąż waham się pomiędzy trzema modelami:
John Deere 1026R
New Holland BOOMER 20
Kubota BX2350
Każdy z nich od początku będzie wyposażony w ładowacz czołowy. Na start chcę kupić do niego także agregat uprawowy np. GEO SB 105 (lub inny, może macie jakieś propozycję?).
I tutaj właśnie mam do Was prośbę o pomoc w wyborze. Na pewno orientujecie się w tym temacie bardziej niż ja i być może mieliście już do czynienia z tym sprzętem. Co polecacie, co odradzacie i dlaczego? A może jest inna firma, którą warto wziąć pod uwagę?
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Re: Prośba o pomoc w wyborze traktorka
Tak na miejscu to chyba Kubotę trzeba odrzucić.
To sprzęt o mocy 20km i najniższej masie ze wszystkich jakie podałeś. Jest to traktorek bardziej do pięegnacji trawników niż do ciężkiej pracy z turem.
Tutaj skłaniałbym bym się do New Hollanda.
Jest to dość spory model zarówno gabarytowo jak i moc slinika. 3 cyindry-23km
Co do Johhn Deera to jest to fantastyczny traktor montują w nim silniki Yanmara bodajże.
Tutaj wybierałbym spośród tych dwóch marek.
Trzeba brać pod uwagę do którego dilera masz bliżej czy do Contractusa czy New Holanda.
Jest to ważne np przy wymianach płynów eksploatacyjnych.
To sprzęt o mocy 20km i najniższej masie ze wszystkich jakie podałeś. Jest to traktorek bardziej do pięegnacji trawników niż do ciężkiej pracy z turem.
Tutaj skłaniałbym bym się do New Hollanda.
Jest to dość spory model zarówno gabarytowo jak i moc slinika. 3 cyindry-23km
Co do Johhn Deera to jest to fantastyczny traktor montują w nim silniki Yanmara bodajże.
Tutaj wybierałbym spośród tych dwóch marek.
Trzeba brać pod uwagę do którego dilera masz bliżej czy do Contractusa czy New Holanda.
Jest to ważne np przy wymianach płynów eksploatacyjnych.
- RobsonWawa
Witaj.
Obawiam się , że żaden z wybranych przez Ciebie modeli nie będzie dobrze współpracował
z agregatem SB. Masa agregatu SB 105 to 350 kg i jest to masa daleko odsunięta od punktów
dla których podawany jest udźwig podnośników. Te traktorki po prostu są za lekkie do agregatu SB
Agregat będzie podnosił Ci traktorek. Doświadczyłem tego na Iseki TM 3185 który niewiele odbiega
parametrami od Twoich propozycji.
Obawiam się , że żaden z wybranych przez Ciebie modeli nie będzie dobrze współpracował
z agregatem SB. Masa agregatu SB 105 to 350 kg i jest to masa daleko odsunięta od punktów
dla których podawany jest udźwig podnośników. Te traktorki po prostu są za lekkie do agregatu SB
Agregat będzie podnosił Ci traktorek. Doświadczyłem tego na Iseki TM 3185 który niewiele odbiega
parametrami od Twoich propozycji.
Odległość do tych dwóch serwisów mam podobną. Natomiast słyszałem od paru osób, że New Holland Boomer 20 jest robiony na podzespołach gorszej jakości niż ich duże ciągniki, które cieszą się bardzo dobrą opinią. Nie wiem czy to prawda bo nie znam nikogo kto takiej maszyny używa.
Co do agregatu to też się nad tym zastanawiam. Czytałem Twoje wpisy na forum na temat próby podłączenia go do iseki i pytałem dilerów o to czy jest szansa żeby współpracował z tymi, które oni oferują. Facet w Kubocie powiedział mi, że sprzedał taki agregat do BX2350 i dawała podobno radę. Może ładowacz trochę pomaga zrównoważyć ten ciężar?
Co do agregatu to też się nad tym zastanawiam. Czytałem Twoje wpisy na forum na temat próby podłączenia go do iseki i pytałem dilerów o to czy jest szansa żeby współpracował z tymi, które oni oferują. Facet w Kubocie powiedział mi, że sprzedał taki agregat do BX2350 i dawała podobno radę. Może ładowacz trochę pomaga zrównoważyć ten ciężar?
A mnie wydaje się, że wszelkie odpowiedzi na tak zadane pytanie będą czysto teoretyczne. Wątpię, że znajdzie się ktoś na forum, kto testował wszystkie 3 modele. Teoretyzował więc będę i ja
. Agregat uprawowy pięknie zrównoważy ładowacz czołowy, jeżeli nie będziesz go zdejmował do pracy z agregatem. Tak pracuję Kubotą B2150 i kosiarką rotacyjną 2 bębnową o masie ok. 300 kg. Przekładnia hydro to komfort w trakcie pracy, taki sam jak koszmar w naprawie po upływie terminu gwarancji. Mimo to, gdybym miał wybrać nowy traktor, brałbym hydro, pod warunkiem osobistej pracy i serwisowania. Traktorek będzie robił w rozwijającej się firmie, więc warunek trudny do spełnienia. Kolejne kryterium to masa własna i rozmiar opon, im większa masa i rozmiar opon tym lepiej. Kolejne kryterium to prędkość max. Wk ......... jest, że musisz przemieszczać się z V= 10-13 km/h, a tak jest w japońcach, nie przeznaczonych na rynek europejski. Podsumowując, to na tak postawione pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, przewagi jednego, w pewnym zakresie, niwelują gorsze parametry w innym. Jak dla mnie decydującym kryterium byłaby cena i dostępność oryginalnych części zamiennych, po paru latach intensywnej eksploatacji w firmie. W sumie każdy z nich potrafi wykonać tę samą robotę.
- RobsonWawa
Ja mam dołożone na przód 100 kg obciążniki od C 360 to i tak ciut więcej
niż przewiduje producent i pomimo to było za mało.
Agregat SB jest dosyć ciężki 350 kg zawieszone jest dosyć daleko od kul
i to sprawia że robi dźwignię na tylnej osi.
Dodatkowy problem to fakt , że przy małej masie traktorka , przeciwbieżne
obroty noży dążą do zagłębiania się w ziemię i potęgują tą dźwignię.
Widać to zwłaszcza przy luźnej glebie na której wał nie daje mocnej podpory.
Agregat przy Twojej pracy to super narzędzie więc pomyśl nad właściwym
sparowaniem z traktorkiem. Najlepiej to zestaw z jednej firmy która
weźmie odpowiedzialność za dobrą współpracę.
kol Szam -Twoja Kubot waży ok 1400 kg więc co tu chcesz porównywać ?
Powodzenia
niż przewiduje producent i pomimo to było za mało.
Agregat SB jest dosyć ciężki 350 kg zawieszone jest dosyć daleko od kul
i to sprawia że robi dźwignię na tylnej osi.
Dodatkowy problem to fakt , że przy małej masie traktorka , przeciwbieżne
obroty noży dążą do zagłębiania się w ziemię i potęgują tą dźwignię.
Widać to zwłaszcza przy luźnej glebie na której wał nie daje mocnej podpory.
Agregat przy Twojej pracy to super narzędzie więc pomyśl nad właściwym
sparowaniem z traktorkiem. Najlepiej to zestaw z jednej firmy która
weźmie odpowiedzialność za dobrą współpracę.
kol Szam -Twoja Kubot waży ok 1400 kg więc co tu chcesz porównywać ?
Powodzenia
Wg. instrukcji waga z ROPS to 840 kG.
- RobsonWawa
Kol. Szam soorki nie znam maszyny , a wujek Google podpowiedział mi taką masę dla b 2150 - czyli błędną?.
W kilku tematach powtarza się masa 1400- 1500 kg
pozdrawiam
W kilku tematach powtarza się masa 1400- 1500 kg
pozdrawiam
Mam oryginalną instrukcję obsługi i tabliczkę znamionową.
-
Adam bez ziemi
Niestety kolego Robson, Szam raczej ma rację. Sprawdzałem na tractordata. Com. Tam można sprawdzić każdego traktorka. Swojją iseki mam o wadze 630 kg a agregat ma 125 cm przy masie 280 kg. Dołożyłem 100 kg na przód i daje radę. Jeśli potrzebujesz sprzęt do usług to najlepiej popatrzeć lokalną konkurencję. Podobne warunki głęboko itp. New Holland oglądałem w akcji i jak dla mnie a też robię to co kolega, za wielki i potrącony. Oprócz opinii jakie zbiera, na wielu ogrodach nie wszedłby chyba że operujesz u klientów którzy mają duże działki.