Jaki kupić traktorek?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Re: Jaki kupić traktorek?
Celowanie w B1-17 to dobry wybór . Posiadam ten model i polecam . Chcesz więcej info o nim to dam ci namiary na telefon.
Jedno mnie nurtuje napęd. Czy upierać się koniecznie na 4x4, rolnikiem nie jestem pola też nie mam, tylko las wokół działek który muszę systematycznie czyścić, kosić trawę na drogach alejkach czyli prace raczej porządkowo-hobbystycznie.
Powiem tak iż bez napędu to taka zabawka . Jak ja kupowałem to szukałem z napędem rozłączanym po to by w razie czego można uzyskać większą trakcję. Jak pracuję z maszynami to ciągnik się tak nie męczy i jest bardziej sterowny niż bez 4x4 . Piszesz że masz las do wyciągania drewna to nic lepszego, u mnie nim wyciągałem olszyny ok 20 m i śred. do 1.2 m po trenie bagnistym i dawał sobie radę. Bez 4x4 to się zakopuje ja kura w piasku.
[quote="k_sit"]... u mnie nim wyciągałem olszyny ok 20 m i śred. do 1.2 m /quote]
Chyba pierśnicy bo o takiej średnicy to jeszcze nie widziałem olchy. Musiała by mieć z 300lat.
4x4 jest wskazany, ale podnosi znacząco cenę. Ja nie mam górek i zrywki drewna to mi 4x2 spokojnie wystarcza.
Żeby przód też ciągnął to przy takim dociążeniu ładunkiem tyłu traktorka konieczne jest dociążenia ciężarkami przodu. Czasem sporo. Daj głównie na felgi to obniży się środek ciężkości - wskazane do lasu i na górki.
Chyba pierśnicy bo o takiej średnicy to jeszcze nie widziałem olchy. Musiała by mieć z 300lat.
4x4 jest wskazany, ale podnosi znacząco cenę. Ja nie mam górek i zrywki drewna to mi 4x2 spokojnie wystarcza.
Żeby przód też ciągnął to przy takim dociążeniu ładunkiem tyłu traktorka konieczne jest dociążenia ciężarkami przodu. Czasem sporo. Daj głównie na felgi to obniży się środek ciężkości - wskazane do lasu i na górki.
Była Suzue M1600. Jest Mitsubishi D1450.
Robert
Robert
Czyli taki sposób jak w moim starym dziku honda f720. Dwa obciążniki na koła przykręcane do felg plus dwa na "zderzak przód"? Czy taki sposób mocowania obciążników poprawi trakcje w traktorze 4x2?
Dokładnie tak, 4x4 to podstawa i główna zaleta japońskich "maluchów" , obecnie idzie wyszukać traktorka z napędem 4x4 w przyzwoitych pieniądzach, jeżeli potrafisz zrobić "kosmetykę" we własnym zakresie to tym bardziej szukaj dwunapędowca.Bez 4x4 to się zakopuje ja kura w piasku.
Ostatnio byłem u jednego z handlujących traktorkami(kolega kupił traktorek) i powiem że o ile sztuki ładnie wyglądające z zewnątrz a przy tym obsłuchanej marki są drogie, to np. mitsubishi lub shibaurę ,ew. hinomoto można kupić za ok. 6-9 tys z napędem na 4, o mocy 15-18 KM, sprawne do "kosmetyki" czyli malowanie , doróbki "atrap" itp.
Tutaj poniosła fantazja, takie drewno "surowe" waży lekko licząc 8-10 tonwyciągałem olszyny ok 20 m i śred. do 1.2 m po trenie bagnistym
Opinie o silnikach yanmara i kuboty (sprzęt budowlany i agregaty) są mi znane. Mam obawy co do innych marek, których nie znam, jak z dostępnością części serwisem i trwałością?
Różne modele silników były montowane w różnych markach traktorków czy koparek. Często w kilku markach traktorków siedzi ten sam silnik. To podobnie jak z koncernem PSA - francuzy miały te same silniki w kilku markach i modelach. Ba nawet któryś Fiat Ducato to kopia Peugeot Boxer itp. problemy mogą być przy nietypowych np. Shibuara (chyba tak się pisze).
Aha, nasze motory (silniki) są też montowane w łódkach. Części jest sporo tylko czasem trzeba poszukać tańszych. Albo w PL, albo eBay, Węgry itp.
Aha, nasze motory (silniki) są też montowane w łódkach. Części jest sporo tylko czasem trzeba poszukać tańszych. Albo w PL, albo eBay, Węgry itp.
Była Suzue M1600. Jest Mitsubishi D1450.
Robert
Robert
Żeby była jasność z tym drzewem to go porcjowałem na krótsze odcinki tak na długość wozu. A wycinałem po samych korzeniach. Nikt mnie nie przekona aby kupować 4x2 to strata kasy .
Byłem dziś w Mrokowie, chodziłem oglądałem i rozmawiałem. Rozmowa z właścicielem bardzo przyjemna budująca dająca do myślenia. Z moch wniosków laika w sprawie traktorów:
nowsze modele traktorów bardziej podobały się mojemu tacie ładne świecące umyte ale nie picowane. Ja miałem wrażenie że to trochę jak plastikowe zabawki plastik wszędzie plastik. Dużo większe wrażenie zrobił yanmar seria ym względem ke3, i takie moje spostrzeżenie w starszych traktorach pod maską jest luźno przejrzyście w np. ke3 upchnięte.
Spory wybór urządzeń w dobrym stanie jak i nowe.
Ceny wysokie ale za to sprzęt nie "złachany", przynajmniej tak nie wyglądał.
W yanmarze ke3 który spodobał się mojemu tacie zauważyliśmy wyciek paliwa, sprzedawca poinformował nas że brak jest uszczelki na jednym wtrysku. Nie kręcił rzeczowo powiedział co jest nie tak.
Z moich takich dzisiejszych przemyśleń chce zobaczyć jeszcze kubote b7000 i ym1510 lub ym1300 wiem gabaryty i moc nie ta ale te starsze traktory mnie bardziej ciekawią i dają większą radość.
Z wizyty w mrokowie jestem zadowolony widziałem, dotykałem, i bakcyla złapałem
nowsze modele traktorów bardziej podobały się mojemu tacie ładne świecące umyte ale nie picowane. Ja miałem wrażenie że to trochę jak plastikowe zabawki plastik wszędzie plastik. Dużo większe wrażenie zrobił yanmar seria ym względem ke3, i takie moje spostrzeżenie w starszych traktorach pod maską jest luźno przejrzyście w np. ke3 upchnięte.
Spory wybór urządzeń w dobrym stanie jak i nowe.
Ceny wysokie ale za to sprzęt nie "złachany", przynajmniej tak nie wyglądał.
W yanmarze ke3 który spodobał się mojemu tacie zauważyliśmy wyciek paliwa, sprzedawca poinformował nas że brak jest uszczelki na jednym wtrysku. Nie kręcił rzeczowo powiedział co jest nie tak.
Z moich takich dzisiejszych przemyśleń chce zobaczyć jeszcze kubote b7000 i ym1510 lub ym1300 wiem gabaryty i moc nie ta ale te starsze traktory mnie bardziej ciekawią i dają większą radość.
Z wizyty w mrokowie jestem zadowolony widziałem, dotykałem, i bakcyla złapałem