Yanmar FX28D

Awatar użytkownika
marekspectra

Re: Yanmar FX28D - zakup i pomoc w udoskonaleniu

Post autor: marekspectra » 11 maja 2014, 12:27

Ale zestaw ! przy naszych maluchach to prawdziwy MONSTERTREKKER ! :)
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

Awatar użytkownika
JARO

Post autor: JARO » 13 sie 2014, 20:38

witam po dłuszej przerwie chciałem wam pokazać filmik z pracy yanmara z glebogryzarką boczną lecz nie mogoe wcisnąć na ten portal płąd rozszeżenia mp4 ,jedyne co mi pozostało to fotka ;)
Załączniki
Zdjęcie0393.jpg
Zdjęcie0393.jpg (88.36 KiB) Przejrzano 7842 razy
Zdjęcie0391.jpg
Zdjęcie0391.jpg (72.82 KiB) Przejrzano 7842 razy
Ostatnio zmieniony 08 gru 2014, 19:56 przez JARO, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 15 sie 2014, 12:21

Nie swiruj tylko dawaj filmik. Musisz go wkleić na Youtuba, pocassa czy inną wrzute,(a nawet na facebooka) i zapodaj tu link do niego.

Pierwszy raz w życiu widzę taką glebogryzarkę ! Absolutnie proszę załóż osobny temat i zapodaj całą galerie fotek (chetnie z wymiarami) - jak jest zbudowana. To Twoja konstrukcja? czy raczej sadownicy sobie takie budują? dlaczego jest boczna? bardzo ciekawy temat ! czekam :)
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

Awatar użytkownika
JARO

Post autor: JARO » 15 sie 2014, 20:30

witam podaje linka co mi się udało utwożyć
https://www.youtube.com/watch?v=7HNkcoMWTPA
https://www.youtube.com/watch?v=ddXID0K_-EI
a co do konstrukcji maszyny to samorubka którą zakupiłem nie dawno a stosowana jest u nas powszechnie :P
lub nowo utwożony link

https://www.youtube.com/watch?v=SiD_FM00F58
https://www.youtube.com/watch?v=6LT8N8I ... e=youtu.be

bogdan201

Post autor: bogdan201 » 16 sie 2014, 20:01

Witam.
Do czego są te przełączniki i jojstik na prawym błotniku ?
Byłem dziś oglądać Yanmar FX32D za 23 tys i on tych przełączników nie miał a inny na tym samym placu tylko FX26D już te przełączniki miał.
Jak traktor sprawuje się w pługu 2 skibowym, kultywatorze np. 14 łapek ?
Bez obciążników da radę podnieść taki kultywator 14 łapek z wałkiem ?
Chcę zmienić C-330 na taki ciągnik czy aby to ma sens ?
Pozdrawiam
Bogdan

marcinbg

Post autor: marcinbg » 16 sie 2014, 20:54

Bogdan jak najbardziej ma to sens ponieważ Japońskie ciągniki mają po pierwsze lepsze rozłożenie masy wygodniej się pracuje napęd 4x4 (opcjonalnie lepiej kupić z napędem) są lżejsze co nie świadczy o niedociążeniu są bardzo ekonomiczne ponieważ palą nie dużo. No c 330 tez nie dużo pali ale wiadomo coś za coś napęd przedni dużo daje wiem po sobie mam tylko 15 koników w mojej kubocie ale naprawdę napęd robi robotę jak pieron.

Awatar użytkownika
JARO

Post autor: JARO » 17 sie 2014, 13:44

Witam co moge powiedzieć i porównać z c-330
+ yanmara :
4x4 wypas
hydrauliczne regulacji 3 punktowy układ zawieszenia, prawe cięgno i predkości podnoszenia i opadania fajna rzęcz bez schodzenia za każdym razem, jojistyk na błotniku starsze, nowsze mają przy siedzeniu
wspomaganie kierownicy rewelka
dwa sprzegla manual hydrauliczne ,jak działa gdy opryskuję Ślezą ,nie musze wciskać sprzegła by zmienić biegi wygoda .
Wąski idealny do sadu.
Moc to numery yanmara ja mam 28KM na wałku kultywator 14 ząbków i pług 2 skiby, sadzarka do sadzenia drzewek bez problemu sobie radzi, pompa jest mocna i wydajna
minus yanmara :
cena
w dużm obciążęniu spali więcej jak c-330
jedno stopniowe sprzegło
tak że c-330 umnie nie poradziła by sobie z wieloma pracami jakie potrzebuje zastosowanie układu 4x4 ,po krutce masz jakieś odniesienie co do wyboru ciągnika
P.Bogdanie jeśli coś więncej info wal simało odpowiem z chęcią, a bym zapminiał yanmarfx32d jest mocniejszy od mojego i nowsza wersja, cena nie najgorsza;)lecz to tylko moje opinia.

Awatar użytkownika
plastek334

Post autor: plastek334 » 17 sie 2014, 18:13

Nigdy w życiu nie kupił bym traktorka bez napędu 4x4. Ten napęd daje 2x większy uciąg traktorka albo i więcej. Sam sprawdzałem w lesie z drzewem przy napędzie 2x4 przy wozie załadowanym tylko wskrzyni traktorek już miał problemy po włączeniu 4x4 wyciągam cały wóz drzewa można zobaczyć jakie wozy ciągam za swoim maleństwem.

bogdan201

Post autor: bogdan201 » 18 sie 2014, 16:54

Praktycznie już finalizowałbym zakup FX32d ale obdzwoniłem kilka miejsc z zapytaniem o części zamienne i jest z tym duży problem. Części silnikowe dostępne bez problemu ale reszta nie osiągalna w Europie. Napisałem nawet do przedstawicielstwa Yanmar na Europę i oto jaką dostałem odpowiedź:
" I am sorry to say that we cannot support you with this tractor. Your tractor is a so called "grey Market tractor" and is illegal in Europe. Furthermore there are no Manuals and Catalogs in the local language.
For more information please see this link to our website.
On this site you can also find a list with tractor type which we do support
Link: http://www.yanmaragriculture.eu/Grey-ma ... or-notice/

Kind regards,
Marc van der Wurf

Chyba sobie odpuszczę przynajmniej na razie. Handlarze niby obiecują, że z częściami nie będzie problemu, mają ciągniki tzw. dawców itp. Zapytałem traktormix czy dostępny jest u nich oryginalny używany tłumik do FX32d - mieli ale już się sprzedał, przy egzemplarzu który mnie interesuje uszkodzona jest rękojeść dźwigni zmiany biegów (taki uchwyt z guzikiem - jak przy automatycznej skrzyni w samochodzie) - tego też niestety nie ma. Końcówki drążków kierowniczych nie mają luzu ale mają strachciałą gumę - też pewnie byłby kłopot.

Większość ciągników oferowanych przez naszych handlarzy to modele, które szły wyłącznie na rynek azjatycki i nie ma w ofercie europejskiej do nich części czy też oficjalnych katalogów. Można dobierać niektóre elementy od model kierowanych na Europę ale nie zawsze wszystko uda się odnaleźć i nie wszystkie części są identyczne.
Podobna sytuacja jeżeli chodzi o Kubotę - też wykonałem kilka telefonów.

Swoją drogą cholernie podoba mi się ten Yanmar FX32d - przemyślę temat jeszcze bo tak łatwo ni chcę się poddawać.

Awatar użytkownika
JARO

Post autor: JARO » 19 sie 2014, 00:28

witam Bogdanie co moge przyznać z nie którymi cześciami mogły by być kłopoty lecz co polak nie potrafi wejć sobie na profil kubota bultra chłopaki tam siciągneli bardzo ogrom info.na temat gdzie co i jak można kupić dorobić odpowiedni zamienik w dobrej jakości z dużym profenalizmem wykonania ,mój yanmar co ja wiem w polsce jest przynajmniej 6lat ja go mam jako drugi ,gosciu robił mi uszczelnienie i nie było asz tak trudno dostać np.symeringi dopasujesz według starych a jak pierścienie uszczelki podzespoły silnika firmy wykonują kopie rozumiem że to NIE orginał ,lecz poczytasz na tym forum dowiesz się b.dużo ja narazie przy swoim yanmar kłopotów nie ma pali jeżdzi pracuje zima podgrzanie świeć i strzał w bendyks odpala w tym roku dostał chrzest bojowy i się spisał nie zachwalająć zawiele narazie daje rade :P co do chandlaży to i jak samochodami picują by zatrzeć ślady jakiejś wady najlepiej wypróbować na osprzęcie czy wszystko gra a jeśli masz obawy to pozostaje coś nowego jeśli b.dużo planujesz pracy .pozdrawiam

ODPOWIEDZ