Co dzisiaj robiłem... :)
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
- plastek334
Re: Co dzisiaj robiłem... :)
W sobotę zwoziłem koledze trochę drzewa.
- Załączniki
-
- DSC_0792.JPG (118.34 KiB) Przejrzano 10311 razy
- RobsonWawa
Dziś mój mini traktorek poradził sobie z hektarem takiego nieużytku ...
18 kM plus GEO EFGC 125 - kontra kilkuletni nieużytek z pieńkami po samosiejkach i kamieniami
18 kM plus GEO EFGC 125 - kontra kilkuletni nieużytek z pieńkami po samosiejkach i kamieniami
- Załączniki
-
- ISEKI +GEO.jpg (117.06 KiB) Przejrzano 10246 razy
-
- GEO EFGC 125.jpg (106.86 KiB) Przejrzano 10252 razy
- marekspectra
I pięknie, jakieś problemy z kosiarką podczas pracy?
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne
- RobsonWawa
Kosiarka pracuje w ciężkich warunkach po raz kolejny do tej pory zaobserwowałem,
że bardzo nie lubi długiej trawy, powoi i pnączy, potrafią owijać się na wale i trzeba je usuwać.
Raz spaliłem paski bo ktoś mądry wrzucił wąż ogrodowy w zarośla. Paski wymieniłem na karbowane
i teraz jest super. Na tej działce urwałem na pieńkach trzy młotki, to już chyba z powodu zmęczenia materiału.
Wcześniej kosiłem bardzo zakamienioną działkę i wytrzymały. Raz odkręcił mi się wał podporowy więc wyrzuciłem śruby
stożkowe i wkręciłem zwykłe z podkładkami sprężynowymi.
Generalnie to jestem ze sprzętu zadowolony, żadną inną kosiarką nie wszedł bym w tak zaniedbane ugory.
że bardzo nie lubi długiej trawy, powoi i pnączy, potrafią owijać się na wale i trzeba je usuwać.
Raz spaliłem paski bo ktoś mądry wrzucił wąż ogrodowy w zarośla. Paski wymieniłem na karbowane
i teraz jest super. Na tej działce urwałem na pieńkach trzy młotki, to już chyba z powodu zmęczenia materiału.
Wcześniej kosiłem bardzo zakamienioną działkę i wytrzymały. Raz odkręcił mi się wał podporowy więc wyrzuciłem śruby
stożkowe i wkręciłem zwykłe z podkładkami sprężynowymi.
Generalnie to jestem ze sprzętu zadowolony, żadną inną kosiarką nie wszedł bym w tak zaniedbane ugory.
- marekspectra
A u mnie też sie dzieje... Ostatnie deszczowe dni nie pozawlały na prace na zewnątrz, więc przyszła pora na uprzątniecie hali którą wynajeliśmy na swoje starocie.... Bez Kubotki z ładowaczem zajełoby to nam kilka dni a nie godzin...
Przed....

i po...

Przed....
i po...
Nooo pięknie! Kiedy możemy spodziewać się otwarcia "muzeum"? 
- marekspectra
Muzeum to cos co byc może sie zisci,w jakiejs perspektywie czasowej....
Dzisiaj dwie godziny pracowałem rębakiem a przy okazji małe grzybobranie 
Mistrz drugiego planu ...
Mistrz drugiego planu ...
- Załączniki
-
- IMG_20150929_170711_small.jpg (247.55 KiB) Przejrzano 10025 razy
Yanmar FX24D + Rębak + Pług 2 Skiby + Kosiarka Pielęgnacyjna + Skrzynia + Przyczepka od tz4k14 + Brony 1,5 pola + Niwelator/Pług + Frezarka Do Pni FP3H410 + Aerator + Wyczesywarka + Układarka kabli/rur
- marekspectra
Jest smak
Zarobista fotka - gratulacje
(Do kalendarza jak znalazł 
Testowałem pług jednoskibowy obrotowy zadaptowany do Yanmara. Po dwóch dniach przeróbek pługa testy wypadły jak najbardziej pomyślnie. Niestety nie mam ani jednej fotki z prac ponieważ nie było komu ich zrobić.
Po testach z pługiem już wiem że wybór traktorka 4x4 był jak najbardziej trafną decyzją. W kilku miejscach gdzie natrafiłem na gline przedni napęd okazał się bardzo pomocny. Próbowałem również orki bez przedniego napędu ale w miejscach gdzie mam bardziej gliniaste podłoże zacząłem się kopać na samym tylnym napędzie.
Jeszcze raz chce podziękować wszystkim za pomoc i doradztwo podczas zakupu traktorka.
Po testach z pługiem już wiem że wybór traktorka 4x4 był jak najbardziej trafną decyzją. W kilku miejscach gdzie natrafiłem na gline przedni napęd okazał się bardzo pomocny. Próbowałem również orki bez przedniego napędu ale w miejscach gdzie mam bardziej gliniaste podłoże zacząłem się kopać na samym tylnym napędzie.
Jeszcze raz chce podziękować wszystkim za pomoc i doradztwo podczas zakupu traktorka.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Yanmar F165 4WD + glebogryzarka Yanmar RSA1305
http://www.malytraktor.pl/forum/viewtop ... f=47&t=921
Krzysiek
Yanmar F165 4WD + glebogryzarka Yanmar RSA1305
http://www.malytraktor.pl/forum/viewtop ... f=47&t=921