Tomek
Regulamin forum
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.
W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.
Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.
W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.
Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
-
rolnik małorolny
Re: Tomek
Sam iseki waży niecałe 500 tak że mieści się na styk do 750 .A zespół nie może przekroczyć 3.5 t. chyba? 
-
rolnik małorolny
Wytrzymuje ponad 1.5 t. 
-
Adam bez ziemi
Przepraszam, może głupio spytam lecz do czego przypiąć to 1,5 tony. Że Passat tyle wytrzyma, czy ma tyle Dmc w dowodzie. Moje Iseki waży 630, przyczepa to następne 288 kg dlatego ja już podjąłem decyzję, robię kwit kat. E. W planie zakup większej przyczepy o Dmc do 1800 kg tyle mogę legalnie ciągnąć autem. Mojego kolegę który jeżdzi długim Ducato zatrzymali krokodyle, ciągnął lekką przyczepę. Samochód jest na firmę i nie miał jakiś kwitów dołożyli mu mandat o wys. 8 tys. Nie wiem czy chodziło o winietę. Stwierdził jedynie fakt że gdyby ciągnął jako osoba prywatna uniknął by tego mandatu.
Mamy jeden bubel w przepisach o przyczepach
Nawet jak auto ma dopuszczalne DMC przyczepy to nadal pozostaje stosunek wagi - normalny samochód musi mieć masę własną 1.33 DMC przyczepy, ale jeżeli masz w dowodzie wbitą homologację samochodu 4x4 to DMC przyczepy może stanowić 1,5 masy własnej ciągnącego samochodu.
Na to wszystko dochodzi jeszcze DMC zespołu pojazdów
Nie ważne jak by nie kombinować, jeżeli przekroczy się DMC jadącego zespołu 3,5T TRZEBA mieć Viatool, nawet jak jedziemy po bezpłatnej drodze.
Koleżanka z konkurencji miała busa 3,5t spiętego z długą przyczepą do 750kg czyli DMC zespołu zgodnie z przepisami 4250kg kat.B a zespól przekroczył 10m, kosztowało ją to 5tys zł
Nawet jak auto ma dopuszczalne DMC przyczepy to nadal pozostaje stosunek wagi - normalny samochód musi mieć masę własną 1.33 DMC przyczepy, ale jeżeli masz w dowodzie wbitą homologację samochodu 4x4 to DMC przyczepy może stanowić 1,5 masy własnej ciągnącego samochodu.
Na to wszystko dochodzi jeszcze DMC zespołu pojazdów
Nie ważne jak by nie kombinować, jeżeli przekroczy się DMC jadącego zespołu 3,5T TRZEBA mieć Viatool, nawet jak jedziemy po bezpłatnej drodze.
Koleżanka z konkurencji miała busa 3,5t spiętego z długą przyczepą do 750kg czyli DMC zespołu zgodnie z przepisami 4250kg kat.B a zespól przekroczył 10m, kosztowało ją to 5tys zł
-
rolnik małorolny
1,5t.już dawno nie ciągam. Wiem że tyle wytrzymuje ts przyczepa nie to co te marketowe buble. Ale zastanowiliście mnie z masą całkowitą pojazdu w dowodzie rejestracyjnym(opel vectra kombi).
Masą wł.-1496
Masą całkowita poj.-2020
Masą całkowita zespołu poj.-2020
Masa całkowita przyczepy bez ham.-725
Masą całkowitaprzyczepy z ham-1200.
Powiedzcie gdzie tu sens i logika.
Coś chyba poknocili w UK.
Innych danych brak. Mam rację?
Masą wł.-1496
Masą całkowita poj.-2020
Masą całkowita zespołu poj.-2020
Masa całkowita przyczepy bez ham.-725
Masą całkowitaprzyczepy z ham-1200.
Powiedzcie gdzie tu sens i logika.
Coś chyba poknocili w UK.
Innych danych brak. Mam rację?
Ja ciągałem Passatem przyczepkę, nasypałem tam z 400-500 kg ziemi, nie wiem ile ta przyczepka ważyła sama w sobie, no i Passat ciężko miał, ruszał ledwo co, hamować musiałem z dużym wyprzedzeniem, tak więc nie wyobrażam sobie po namyśle wożenia traktorka 1000kg, chyba że przyczepa miałaby hamulce. Traktorki byłem ostatnio oglądać, trzebnica Zampol i Selltech i Boss w Miliczu. Traktomix sobie odpuściłem po tylu negatywnych opiniach, wiem że wielu ludzi tam kupiło spoko traktor ale u mnie on będzie stale w pracy i zależy mi też na dobrym kontakcie i serwisie w razie czego. Druga sprawa, że ja sam ledwo liznąłem temat i wprost mówię do dilera, że liczę na jego doświadczenie bo specem nie jestem i najwyżej będzie mnie miał potem na głowie bo daleko nie mam. Co do maszyn odpuściłem Iseki, a był fajny jeden i w miarę tani, z daszkiem i miał nawet siłownik do regulacji sprzętu podwieszonego do wałka, ale kilku niezależnych dilerów mówiło mi, że u iseki są lipne mocowania do ładowaczy i faktycznie jak mi pokazywali to logicznie to wychodziło. Druga sprawa, chyba odpuszczę szukanie traktorka ze wspomaganiem, bo jest to taka rzadkość że naprawdę zanim coś trafię to się zajadę fizycznie w tych ogrodach. A też myślę sobie, że Japończycy robiąc te traktorki z dziurami do mocowania ładowaczy lub sprzedając je już z turem pewnie przemyśleli sprawę, nie montując masowo wspomagania. Korbkę mam gdzieś, może będzie w miarę lekko.
Mam jeszcze pytanie, bo nie natknąłem się na to na forum, może mi umknęło, może to zbyt prosta rzecz, otóż w traktorku załóżmy są 3 biegi do przodu, daję jedynkę i jadę, sprzęgło puszcza się powoli jak w aucie? Czy drugi czy trzeci bieg działa tak samo, że z postoju się rusza na dwójce, trójce?
Mam jeszcze pytanie, bo nie natknąłem się na to na forum, może mi umknęło, może to zbyt prosta rzecz, otóż w traktorku załóżmy są 3 biegi do przodu, daję jedynkę i jadę, sprzęgło puszcza się powoli jak w aucie? Czy drugi czy trzeci bieg działa tak samo, że z postoju się rusza na dwójce, trójce?
Bez obciążenia da rade się to wykonać .
Aha da radę, ale normalnie to jest jak w samochodzie, że w jadącej maszynie zmienia się biegi na wyższe? Pytam bo miałem parę dni temu okazję przejechać się u jednego dilera po placu i jak ruszałem na jedynce to zanim załączyłem dwójkę to maszyna już zdążała sporo wyhamować..
- amigorm1976
- Kontakt:
Tak normalnie przerzucasz biegi, przynajmniej ja w Kubocie Bulltra i wcześniejszym Iseki TX zmieniam tak jak w samochodzie, choć na pusto rzadko kiedy ruszam z 1, a i przy redukcji czasami "zgrzytnie".