Praca z glebogryzarką - czyli jak pracować oraz co i jak

Tu : jaki traktorek wybrać ?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Szam

Re: Praca z glebogryzarką - czyli jak pracować oraz co i jak

Post autor: Szam » 09 gru 2015, 21:58

Brawo Emek :D

Akronix

Post autor: Akronix » 10 gru 2015, 00:31

Dyskusja potrzebna tylko "trochę" odbiegła od tematu :lol:
A ciężko zrozumieć komuś kto "leje chemią" to że przykładowy ziemniak wyhodowany tylko na oborniku smakuje jak ziemniak
a nie jak chipsy o smaku zależnym od chemii jaką się do niego doleje :mrgreen:
Smacznego :geek: Łogrodniku :ugeek: , to przez takie podejście jak Twoje nasze dzieci maja teraz alergię na wszystko :evil:
Akronix
---------
Yanmar F14D + TuR + Gleba RSA1201

Miecho

Post autor: Miecho » 10 gru 2015, 06:29

Ciągnąć temat poza głównym nurtem.

Tylko głupi leje ile wlezie :!:

Od 25lat mam kontakt z ogrodnictwem i ogrodnikami - kwiaciarze, warzywnicy, pieczarkarze, szklarniowcy...
Każdy stosuje środki chemiczne, pozwalają uzyskać lepsze plony, a co za tym idzie zysk, ale to kosztuje :!:
Świadomy producent stosuje tylko tyle ile podaje opakowanie, a czasem mniej, ze względu na koszty i to jak zmienia się jego otoczenie pod wpływem herbicydów i pestycydów.
Pomidora czy ogórka wyhodować można bez garstki ziemi, wełna mineralna nasączona płynna pożywką która krąży w układzie zamkniętym, a komputer tylko dolewa składników aby utrzymać optymalne stężenie. Do tego rozpiskę kiedy posadzić (co do dnia) i czym pryskać aby pomidora zebrać twardego i dobrego do transportu np 10.12.2015, a będzie mięciutki i pachnący na święta.
Taki producent praktycznie zawsze ma kilka krzaków "dla siebie" lub zakłada ogródek w ziemi.

Najgorzej jest chyba w rolnictwie:

W sadach popularny jest ugór herbicydowy, lub pryskanie ile wlezie i czym popadnie, a pod drzewami mniszek i pszczoły
Ładna pogoda, kombajn zamówiony za 14 dni, zboże dojrzałe tylko jeszcze nie zaschło no to 1000ml randapu + 300L wody/ha
Można tak wymieniać dalej: ziemniaki, cebula, rzepak...

W swoim ogrodzie nie stosuję typowej "chemii" nawet dopuszczonej dla działkowiczów pozostałem tylko przy miedzianie przeciwko kędzierzawości brzoskwini. Plonów nie mam katalogowych ale bezpieczne. Połowa trawnika to 300m2 koniczyny białej i mniszka koszone 2 razy w roku, w ogrodzie rośliny miododajne oraz pożytek dla ptaków na zimę.

W tym sezonie nie użyłem ani razu randapu w zakładanych ogrodach i powiem, że można założyć trawnik bez tego paskudztwa.
Wykręciłem się też z każdego "chemicznego" zabiegu ochrony o który domagał się klient w pielęgnowanych przeze mnie ogrodach.

zbYszek

Post autor: zbYszek » 10 gru 2015, 07:26

I to jest dla mnie najrozsądniejsze podejście - dzięki Miechu! :)
--
pozdrrrawiam!
zbYszek http://www.zbychewka.pl

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 10 gru 2015, 11:42

Napisałem elaborat i... mi go zjadło . Trudno, konkluzja była taka: Nie ma zgody na używanie na forum wulgaryzmów - nie bede cenzurował wypowiedzi tylko od razu zabanuje gorącogłowego. Szanujmy sie ! bez osobistych wycieczek proszę ! Postęp cywilizacyjny wymusza stosowanie chemii - tego nie zmienimy. Ale możemy bronić sie przed nią - i edukować przy okazji tych którzy nie rozumieją zagrożen. Temat "Praca z glebogryzarką..." to nie miejsce na prowadzenie takiej dyskusji.

Jesli ktoś chce coś dodać w tej czesci dyskusji prosze ozałożenie nowego tematu w Dziale "Ogólne" Tutaj prosze o posty odpowiadajace tresci tematu jw.
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

Świeżak

Post autor: Świeżak » 10 gru 2015, 15:59

Nie bede zakładał nowego tematu bo dyskusja na temat chemii bedzie sie chyba kończyć.
Ja chcialem dodac tylko od siebie, koledzy spokojnie te odmienne zdania wynikły z tego ze czesc z nas ma tylko male ogródki a czesc gospodarsto. Wracajac do stosowania chemii na takich małych ogródkach fakt można pozbyc sie chwastów bez opryskow ale trzeba nadrobic czasem ciągle spulchnianie i uprawa ziemi moze zagłuszyć wzrost ale jeszcze raz do tego potrzeba wiecznego uprawiania. A jesli chodzi o gospodarstwa na przykladzie mojego nie mógł bym sobie pozwolic na ciagle uprawianie bo nie wyrobilbym, raz na rope do ciagniaka dwa to by zajelo mnóstwo czasu i po zasianiu np. Zboża nie wyobrazam sobie zeby nie opryskac od chwastów tak samo z ziemniakami bo jak by nie opryskac to chwasty zagłuszyły by cale uprawy. Tylko trzeba pamiętać o etykietach na opakowaniu tam pisze ile na co i tak dalej.
A i jeszcze zapomnialem mówiliście ze te opryski zabijają owady taak racja sa trujace dlatego nie wolno opryskiwac w srodku dnia gdy jest mnustwo owadów na polach, z takiki zabiegami trzeba czekac do wieczora jak owady sie chwaja na noc spac ;)

Awatar użytkownika
Łogrodnik

Post autor: Łogrodnik » 10 gru 2015, 16:07

Prawda jest taka że mówimy o herbicydach, a emek mówi o fungicydach i insektycydach dwa rożne światy...
My mówimy o zwalczaniu ugorów a emek o hodowli kartofli pozdrowienia ....

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 10 gru 2015, 17:49

Nie zaczynajcie dyskusji ponownie bo nie warto....
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

Awatar użytkownika
geofan

Post autor: geofan » 02 sty 2016, 17:45

A ja jak pisze marek - nie warto więc wrócę do tematu pracy glebką. Ok, moje pomysły z glebką prosto na chwasty nie mają sensu. Teraz (w zimie) zgarniam wszystko skrzynią, miejscami łącznie z nierównościami ziemi (fotka niżej). Na razie (bo wsłuchuję się w Wasze opinie) na wiosnę planuję jednak znowu ... glebkę a potem posiać trawę. Mam pług ale na takich nierównościach będzie mi trudno nim działać. Od razu też dodam iż nie planuję jakiejś uprawy a tylko trawa koszona rotacyjnie (ale w miarę regularnie), ewentualnie jakieś drzewa owocowe czy krzewy. Co o tym myślicie?
Ps. Jutro (3-go) dodam zdjęcia z terenem oczyszczonym finalnie 2 stycznia.
Załączniki
IMG_20151224_130246s.jpg
IMG_20151224_130246s.jpg (249.74 KiB) Przejrzano 7296 razy
Yanmar FX24D + Rębak + Pług 2 Skiby + Kosiarka Pielęgnacyjna + Skrzynia + Przyczepka od tz4k14 + Brony 1,5 pola + Niwelator/Pług + Frezarka Do Pni FP3H410 + Aerator + Wyczesywarka + Układarka kabli/rur

Szam

Post autor: Szam » 02 sty 2016, 19:17

Pewnie co rolnik-ogrodnik amator, to inne zdanie. Na dwóch 0,5 ha działkach - kilkunastoletnim, pomuldowanym ugorze. Zacząłem pod koniec sierpnia i zrobiłem tak:
- wykarczowałem samosiejki wyrywając je z korzeniami
- wykosiłem wszystko tak nisko jak tylko się dało - kosa spalinowa, z powodu dziur, kretowin i muld ciągnikową
pielęgnacyjną nie dawało rady
- następnie na przemian kultywator i brony, chyba ze 4 razy
- orka i po orce brony
- gęsto, ręcznie wsiałem żyto
- wiosną znowu orka, tak żeby zielone żyto znalazło się na spodzie
- ponownie brony, kilka razy w prostopadłych kierunkach
- wysiew trawy
-wałowanie
Nie miałem glebogryzarki, a przydałaby się po zaoraniu żyta, jednak końcowy efekt był taki:

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ