Zewnętrzna hydraulika po kolejnym sezonie - problemy (str.4)

Awatar użytkownika
piotrbpm

Re: Zenętrzna hydraulika po 1 sezonie - problemy

Post autor: piotrbpm » 11 lis 2015, 20:55

Miecho pisze:
piotrbpm pisze:Obrazek
Potem korkujesz złącze 1 przy rozdzielaczy a i b jeśli opada któryś z siłowników ma przeciek wewnętrzny
Ale rozkręcać na wyłączonym traktorze? Z rozdzielacze nic nie poleci czy też muszę wkręcić korki.
Jak zmniejszyć ciśnienie w układzie przed rozkręceniem, a po podniesieniu i zablokowaniu łyżki.
Pytam bo na co dzień mam do czynienia z wodą i świętą zasadą po zamknięciu zaworów jest "spuszczenie" ciśnienia. Można np: dostać kopułą filtra wody prosto w twarz :twisted:

Ponowie zapytanie o średnice węży, nigdzie nie mogę znaleźć maksymalnych przepływów dla danej średnicy.
Nie rozumiem dlaczego od pompy do rozdzielacza idzie 10, a do siłowników 8 - jeżeli bym chciał skorzystać z 2 sekcji naraz to i tak mam wielki opad czyli brakuje oleju - za mały przepływ lub za słaba pompa.
Jeżeli pompa ma odpowiednią wydajność to chyba do rozdzielacza powinna iść 12, do trójnika 8, a za trójnikiem już 8-6
Na wyłączonym ale podpierasz łyżkę ,zawsze coś poleci ja zawsze odkręcam zasłaniając się kawałkiem szmaty lekko odkręcać powoli.
Przewody masz w miarę potrzeb dobre ,problem w tym że jak chcesz korzystać z 2 sekcji na raz to nie możesz bo nie masz wolnego spływu .Chcesz podać wysokie ciśnienie na sekcje a zarazem odebrać niskie ciśnienie z siłownika i to wszystko jednym przewodem nie ma prawa to pracować poprawnie .Najlepiej dać na wysokim ciśnieniu fi 12 a na siłownikach fi 8 lub większe .Dorób sobie swobodny spływ z rozdzielacza :)
https://www.youtube.com/user/piotrbpm/videos
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD,TA527F,TA530F

Irek

Re: Zewnętrzna hydraulika po 1 sezonie - problemy

Post autor: Irek » 11 lis 2015, 22:26

Mało prawdopodobne że puszczają dwa siłowniki przyczyna leży po stronie rozdzielacza, załóż zamek a problem
zniknie. W naszych traktorkach pompy mają wydajność max 40l więc zamek musi mieć min 50l przepływ
Ksit dobrze myśli że wstawienie zamka może powodować wolniejszą pracę siłownika, na rozdzielaczu mamy
ustawione ciśnienie ok 160at więc myślę że będzie działał tak jak wcześniej ale głowy nie dam.
zamek 150zł przyłącza ok 60zł
W moim turze też będę montował zamek ale przedtem chcę odnowić yanmara.
Kto nic nie robi nie popełnia błędów.

Awatar użytkownika
k_sit

Post autor: k_sit » 11 lis 2015, 22:42

Irek ciśnienie jest na poziomie 135 bar a nie 160 pompy mają wydatek do 30 l/min. Co z tego że na rozdzielaczu zawór przeciążenie jest ustawiony tak jak pisałeś 160bar a rozdzielaczu na ciągniku 135 bar. I do tego błędy w podłączeniu dają taki efekt . Producent określił iż na powrocie ciśnienie nie powinno przekraczać 50 bar . Nie wytrzymują sekcje na rozdzielaczu powodując nietrzymanie oleju.

Irek

Post autor: Irek » 12 lis 2015, 12:38

Ksit zgadzam się z tobą w 100% rozdzielacz jest najsłabszym punktem hydrauliki to co przesuwamy dźwignią w rozdzielaczu
nazywamy suwakiem który bardzo często nie trzyma ciśnienia, i opada nam siłownik żeby temu zapobiec stosujemy zamki.
W maszynach na których pracuję znajdują się 200l zbiorniki oleju układu roboczego w tych zbiornikach są wmontowane dwa
filtry oleju, kiedy mam problemy z hydrauliką [spadek ciśnienia zła praca pompy]wymieniam wkłady filtra które są brudne i dławią
układ hydrauliczny.Na wewnętrznej części pokrywy filtrów są zamontowane magnesy, ze byście to widzieli jeden jeż z opiłków
Filtry są podłączone na spływie czyli powrocie jeżeli powrót mamy przyduszony szybciej zużywa się nie tylko rozdzielacz
pompa też, dlatego tak ważnym jest wymiana filtra i oleju.
W moim turze rozdzielacz jest podpięty do pompy więc jeśli jest regulacja fabryczna ciśnień to musi być ona w pompie,
Jedynym sposobem sprawdzenia ustawienia ciśnień jest wstawienie manometru na rozdzielaczu jeśli fabrycznie jest
ustawione na 135 to można na rozdzielaczu je tylko zmniejszyć bo zwiększyć się nie da.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
k_sit

Post autor: k_sit » 12 lis 2015, 14:02

Na pompie niema regulacji ciśnienia tylko w rozdzielaczu TUZ i on odpowiada za cale ciśnienia. Zobacz na moim filmiku w Kubota Bulltra B1-17 .

Awatar użytkownika
piotrbpm

Post autor: piotrbpm » 12 lis 2015, 15:28

Jeśli w rozdzielaczu uszkodziły się uszczelnienia to dupa blada ....Dorobić spływ swobodny a jeśli to wina rozdzielacza że opada to spróbować wymienić uszczelnienia na suwaku .
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD,TA527F,TA530F

Irek

Post autor: Irek » 13 lis 2015, 13:57

Ksit oglądałem twój film i muszę powiedzieć ze odwaliłeś kawał dobrej roboty.W swoim poprzednim poście
napisałem że jeśli jest jakaś regulacja to musi być na pompie z twojego filmu wynika że jej tam nie ma i to jest
dobra wiadomość bo na rozdzielaczu ustawisz ciśnienie jakie potrzebujesz zwłaszcza przy tak mocnej pompie.
Dzisiaj odkręciłem węże na rozdzielaczu te które idą do siłowników wyciekło z nich kilka kropel oleju, gdyby
siłowniki puszczały to olej przemieszczałby się na lub pod tłok ale ciśnienie byłoby w wężach, moja diagnoza
to rozdzielacz.Pojechałem do sklepu z częściami maszyn rolniczych znalazłem sprzedawcę który jest kumaty
z hydrauliki wyłuszczyłem mu sprawę i gościu stwierdził że dobrze kombinuję, mieli kiedyś ciągnik z ładowaczem
wstawili zamki przy siłownikach i wszystko działało.Zamówiłem zamek 100zł kupiłem dwa krótkie węże i
dwie złączki 53zł, jeszcze kupię manometr tylko pomyślę gdzie go wstawić. W czwartek ma być zamek
jak wszystko zamontuję dam znać jak to działa.
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
piotrbpm

Post autor: piotrbpm » 13 lis 2015, 16:13

Irek pisze:.
Dzisiaj odkręciłem węże na rozdzielaczu te które idą do siłowników wyciekło z nich kilka kropel oleju, gdyby
siłowniki puszczały to olej przemieszczałby się na lub pod tłok ale ciśnienie byłoby w wężach, moja diagnoza
to rozdzielacz.Pojechałem do sklepu z częściami maszyn rolniczych znalazłem sprzedawcę który jest kumaty
z hydrauliki wyłuszczyłem mu sprawę i gościu stwierdził że dobrze kombinuję, mieli kiedyś ciągnik z ładowaczem
wstawili zamki przy siłownikach i wszystko działało.Zamówiłem zamek 100zł kupiłem dwa krótkie węże i
dwie złączki 53zł, jeszcze kupię manometr tylko pomyślę gdzie go wstawić. W czwartek ma być zamek
jak wszystko zamontuję dam znać jak to działa.
pozdrawiam.
Może ja jestem nie kumaty ale że co ?
Odkręcasz węże od rozdzielacza i ramie z siłownikiem masz nie obciążone i chcesz aby olej płyną albo żeby było jakieś ciśnienie?
Jeśli odkręcisz przewody od rozdzielacza i na siłownik nie działają jakieś siły to tracisz ciśnienie i brak jest przepływu chyba że trzymasz przewody nisko wtedy matka grawitacja popycha olej .
Tak sprzedawca Cię ładnie naciągnął na zamek hydrauliczny ,do ładowacza nie trzeba żadnego zamka .Sprawny ma być rozdzielacz(prawidłowo podłączony ) i siłowniki i to wszystko .

Awatar użytkownika
ukasso

Post autor: ukasso » 13 lis 2015, 22:39

Tak sprzedawca Cię ładnie naciągnął na zamek hydrauliczny ,do ładowacza nie trzeba żadnego zamka .Sprawny ma być rozdzielacz(prawidłowo podłączony ) i siłowniki i to wszystko .
Jestem tego samego zdania. Przy sprawnym rozdzielaczu i szczelnym układzie nic nie opada nawet po kilku dniach. Ważne, żeby nie było za mało oleju hydraulicznego w układzie, bo wtedy może się zapowietrzyć i opadać.

Awatar użytkownika
k_sit

Post autor: k_sit » 14 lis 2015, 08:23

Popieram odp Ukasso i Piotra ja obstawiam błąd w podłączeniu który uszkadza suwaki na rozdzielaczu. Wstawianie zamków częściowo rozwiąże problem . Źle odpowietrzony układ też może mieć takie objawy.

ODPOWIEDZ