Hydraulika w Kubocie - Dodatkowa Zewnętrzna

Awatar użytkownika
petra

Re: Hydraulika w Kubocie - Dodatkowa Zewnętrzna

Post autor: petra » 19 gru 2013, 23:13

Marku, dzięki za uznanie ale to tak nie do końca, teoria opanowana tylko teraz trzeba się na coś zdecydować. Zamienić rozdzielacze jest chyba najprostszym rozwiązaniem i gdyby mi się udało ożenić mój prawie nowy rozdzielacz 2-sekc. powiedzmy za 200,- zł. to przeróbka kosztowałaby mnie około 350,- złociszów. Dla mnie a i dla Ciebie chyba najlepszym rozwiązaniem byłby ten dzielnik/ 3-cia sekcja tylko jak to podłączyć a właściwie gdzie i jak tym sterować - muszę jeszcze poczytać. Instalację na 12V mamy tylko co ze sterowaniem - jakiś przełącznik?
Jutro się temu przyjrzę - internet to kopalnia wiedzy!!
Pozdr

acha, jeszcze jedno - obliczałem koszt wszystkich rozwiązań i jest porównywalny 300-350 zł.
Petra
Kubota GL23

tomek1

Post autor: tomek1 » 20 gru 2013, 08:15

Witam !
Zbyszek jak coś to ślij do mnie ten rozdzielacz (za 200zł z przesyłką) , ja myślałem o hydraulice u siebie no a teraz to mnie zmusiłeś do działania !
:D
Będę wieczorem , nara !

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 20 gru 2013, 09:41

I gra gitarrrra! to mi się podoba ! :) A ja chetnie skorzystam z tego elektrodzielnika. Wykorzystując mój rozdzielaćz - wystrugam mu joystic jak w oryginalnej Kubocie. W rękojesci tego joystka sie zrobi dwa przyciski o np takie:

Obrazek

do tego przekazniki i musi działac :)

Zbyszku jedna uwaga, a orientowałeś sie ile kosztuje ten rozdzielacz którego fotkę zapodał Piotr, ten z dwusekcyjny z joystikiem i dod. sekcją z osobną dzwignią? Obsługa ładowacza wydaje sie łatwiejsza i bardziej intuicyjna takim modelem , tak mie sie przynajmniej wydaje...
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 20 gru 2013, 17:07

Witam, niestety nie notowałem cen takiego rozdzielacza ale najtaniej chyba będzie w firmie Tesm, mam zapisany mail - tesm@post.com tel.600 859 356 / w niedzielę jak wrócę z działki to pogrzebie w internecie i poszukam.
Co do sprzedaży rozdzielacza to jeszcze nie zdemontowałem go ale jak by co to dam znać na forum.
Pozdro
Ps.
Warto jeszcze szukać w firmie " sklepdlarolnika.pl " tel.609806296
Petra
Kubota GL23

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 22 gru 2013, 21:20

Witam, wracam do tematu zakupu rozdzielacza/y i powiem Wam koledzy jedno, szukałem w internecie bo myślałem że tam będzie najtaniej!!! Nic bardziej mylnego, okazuje się że niektóre powiedzenia mają sens - w Agromie w Ostrowi mazowieckiej rozdzielacz 3-sekcyjny który najtaniej na allegro kosztował 394,- zł. to tam kupuję za 350 zł i na dokładkę przy zakupie z przewodami oraz wszystkimi złączkami usłyszałem - " pomyślimy o kilku procentowym rabacie"
Specjalnie zapytałem o koszt takiego z joystikiem - rozdzielacz 420,- ale trzeba dokupić joystik i linki co daje niestety 550 złotych.
Niestety nie miałem przy sobie aparatu bo bym umieścił fotki fajnego pługa p/śnieżnego z takim rozdzielaczem zamontowanym na Ursusie C330 . W Agromie służy on do odgarniania placu.
Podjechałem także do firmy zajmującej się hydrauliką siłową i właściciel stwierdził po obejrzeniu fotek - "panie kolego przyjedziemy po świętach lawetą i po dwóch godzinach będziesz miał pan traktorek zrobiony, a rozdzielacz jak jest nowy, to za zamianę 100 złotych."
Za poprawę tej partaninki 100-150 złotych, a za lawetę - GRATIS
Muszę się zastanowić czy warto się męczyć i marznąć w nie ogrzewanym garażu?
Przewody i cała reszta też kosztują.....a jak czegoś mi zabraknie - podróż 20 km w obie strony!!!
Facet stwierdził jeszcze że musi się jeszcze przyjrzeć przewodom do siłowników bo chyba są trochę za cienkie ale może to tylko złudzenie z fotografii. Gdyby były do wymiany to niestety chyba doszłaby następna stówka.
Pozdrawiam
Petra
Kubota GL23

tomek1

Post autor: tomek1 » 22 gru 2013, 22:44

Witam wszystkich !
A co powiecie na takie podłączenie hydrauliki zew.
Obrazek
Czy ktos już to przerabiał ?
Oryginalne zasilanie (to pod siedzeniem) a powrót zamiast korka wlewu ,bez cięcia i kombinacji ,tylko zastanawiam się czy rozdzielacz też musi być z sekcją pływającą czy zwykły(tu widać tylko tył rozdzielacza) , pomoże któryś z szanownych kolegów ?

tomek1

Post autor: tomek1 » 26 gru 2013, 21:31

Panowie ma może ktoś w tej kwestii do zaproponowania ?
Nie wiem co robić , ciąć czy nie ciąć jaki rozdzielacz itp .
Czy z tego króćca ciśnienie daje cały czas czy może jak podnosimy tylni podnośnik ?

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 27 gru 2013, 20:42

Marku, no nareszcie znalazłem ten rozdzielacz o który pytałeś, czyli na joystick + dzwignia = 3 sekcje
Tu pokazano bez funkcji pływajacej ale mają je w ofercie - cena 560 zł.

Obrazek

Przedmiotem aukcji jest rozdzielacz hydrauliczny 3- sekcyjny trójpołożeniowy monoblokowy o wydatku nominalnym 40l/min z zaworem przelewowym ustawionym oryginalnie na 18,5MPa (180bar) z możliwością samodzielnej regulacji.Sterownie dwóch sekcji za pomocą JOYSTICKA + jedna sekcja sterowaną dźwignią
GWINTY W ROZDZIELACZU:
Gwinty Zasilanie i Powrót : 1/2"
Gwinty wyjście na siłownik: 3/8"
Wejscie N umożliwia szeregowe połączenie z innymi rozdzielaczami
(Wszystkie potrzebne do podłączenia rozdzielacza złączki - mamy w ofercie)
Posiadamy również odmianę tego rozdzielacza z sekcją pływającą
W razie czego możesz się skontaktować
nfo@hydrowaz.pl
Pozdrawiam
Zbyszek
Petra
Kubota GL23

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 27 gru 2013, 21:51

tomek1 pisze:Panowie ma może ktoś w tej kwestii do zaproponowania ?
Nie wiem co robić , ciąć czy nie ciąć jaki rozdzielacz itp .
Czy z tego króćca ciśnienie daje cały czas czy może jak podnosimy tylni podnośnik ?
Tomku - fotki! trudno coś doradzić jak sie nie widzi o co biega... gdybyśmy mieki jeszcze identycze modele to co innego. Bo np o jaki króciec pytasz? Cisnienie w magistrali jest cały czas, niezależnie czy tuz czy inne urzadzenia pracują czy nie.

Zbyszku piękne dzieki za info. Cena jest jednak spora, trzebabybyła skalkulować jaki wariant czy to co mam plus 250zł za pojedynczy rozdzielacz plus 2 długie dodatkowe węże, czy to co mam plus relektozawór o którym pisałeś wcześniej czy zarzucenie pomysłu na krokodyl... Na szczęści są to na razie deagacje czysto teoretycze. Na ten moment przyczepa jest na falbanku :)
Na raźie dzieki piekne.
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

fish

Post autor: fish » 28 gru 2013, 01:58

Hej ! Proszę o konsultację.
Posiadam Kubotę B1502, kupiłem pług o szerokości 120 cm i pełnym sterowaniu hydraulicznym.
Odbierając traktorek zdziwiłem się wielce gdy zobaczyłem że do dwustronnego siłownika odpowiadającego za podnoszenie i opuszczanie lemiesza podłączony jest tylko jeden przewód (podnoszenie). Bardzo sympatyczny Sprzedający twierdzi że opuszczanie hydrauliczne się nie sprawdza i najlepiej zdać się na grawitację. I tylko wtedy pług będzie pływający. Czegoś nie rozumiem. Rozdzielacz ma sekcję pływającą, dźwignia tej sekcji zatrzaskuje się w pozycji dolnej (widoczne na zdjęciu). Jak powinien być podłączony ten siłownik żebym mógł lemiesz szybko (hydraulicznie) upuszczać a jednocześnie korzystać z dobrodziejstwa jego pływania ?
Załączniki
Pierwsza sekcja (licząc od lewej) odpowiada za sterowanie prawo/lewo. Druga (pływająca) góra/dół. Czy dolny przewód tej sekcji nie powinien być podłączony do górnej części siłownika ? Tylko co wtedy z pływaniem lemiesza ?
Pierwsza sekcja (licząc od lewej) odpowiada za sterowanie prawo/lewo. Druga (pływająca) góra/dół. Czy dolny przewód tej sekcji nie powinien być podłączony do górnej części siłownika ? Tylko co wtedy z pływaniem lemiesza ?
pług 173.jpg (123.04 KiB) Przejrzano 7794 razy
pług 168.jpg
pług 168.jpg (133.73 KiB) Przejrzano 7794 razy
pług 164.jpg
pług 164.jpg (123.36 KiB) Przejrzano 7794 razy

ODPOWIEDZ