Zaczepy - sprzęgi itp
- marekspectra
Re: Zaczepy - sprzęgi itp
Zbyszku i jak tam ? zmontowałeś zaczep? próby były? Przyznaję że wygląda świetnie. Bedziesz na pewno zadowolony jak ja ze swojego.
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne
A jakże, zamontowałem. Miałem masę pracy przy drzewie - pocięcie balików 1,2 m brzozy na wymiar 30 i 40 cm oraz połupanie na mniejsze kawałki. Brzozy było 5 metrów przestrzennych i coś ekstra od znajomego pilarza z nadleśnictwa, a i odziemki się trafiły. Wieczorem jak już byłem ztyrany wpadłem do garażu i zamontowałem zaczep. Próby nie było bo nie było co doczepić ale tak właściwie to i po co?! Konstrukcja taka jak Twoja, mocowanie tak jak w moim starym tylko na osiem śrub, a nie cztery i słowa fachowca ślusarza "sam bym chyba lepiej nie pospawał, no może tylko trochę ładniej. Przy takim długim spawie powinno wytrzymać do kilku ton"
Niestety zdjęć nie ma, zapomniałem aparatu! Telefonem zrobiłem w garażu, ale chyba było za ciemno i kaszanka nic nie widać. Następnego dnia czyli w niedzielę u nas lało prawie cały dzień więc prezentacja musi poczekać do następnego tygodnia.
Pozdrawiam
Ps.
Zamontowałem także przednie ciężarki, skończyłem parę minut po północy!!
Niestety zdjęć nie ma, zapomniałem aparatu! Telefonem zrobiłem w garażu, ale chyba było za ciemno i kaszanka nic nie widać. Następnego dnia czyli w niedzielę u nas lało prawie cały dzień więc prezentacja musi poczekać do następnego tygodnia.
Pozdrawiam
Ps.
Zamontowałem także przednie ciężarki, skończyłem parę minut po północy!!
Petra
Kubota GL23
Kubota GL23
Witam, mam zamontowany już zaczep, który nie trzeba odkręcać od traktorka przed zamontowaniem wałka odbioru mocy.Fotka już zrobiona przy podłączonej kosiarce bijakowej

Postaram się zrobić zdjęcie z zamontowanym kompletnym zaczepem, czyli dyszlem (?) bo tak chyba należałoby go nazwać.
Pozdrawiam
Postaram się zrobić zdjęcie z zamontowanym kompletnym zaczepem, czyli dyszlem (?) bo tak chyba należałoby go nazwać.
Pozdrawiam
Petra
Kubota GL23
Kubota GL23
Mam taki zaczep w Kubocie B2150 :
https://plus.google.com/photos/11287318 ... 7360680355
Wysokość zaczepu od podłoża to 30-31 cm. Potrzebuję ok. 40 cm, aby zestaw z przyczepą nie wyglądał śmiesznie. Pewnie temat nie nowy, ale nie znalazłem nic w opcji szukaj
.
Proszę o pomoc jak bezpiecznie dokonać modyfikacji, może już ktoś to rozstrzygał, albo ma prosty pomysł
P.s. Zdjęcia pochodzą z zasobów Kol. Marekspectra, nie pytałem o zgodę, ale mniemam że głowy mi nie urwie
Wysokość zaczepu od podłoża to 30-31 cm. Potrzebuję ok. 40 cm, aby zestaw z przyczepą nie wyglądał śmiesznie. Pewnie temat nie nowy, ale nie znalazłem nic w opcji szukaj
Proszę o pomoc jak bezpiecznie dokonać modyfikacji, może już ktoś to rozstrzygał, albo ma prosty pomysł
P.s. Zdjęcia pochodzą z zasobów Kol. Marekspectra, nie pytałem o zgodę, ale mniemam że głowy mi nie urwie
Panie Janku należy uwzględnić czy przyczepa będzie napędzana z WOM-u. Podnosząc zaczep zbliżamy się do walka . Jaka jest to przyczepa i czy dyszel jest stały lub obrotowy?. Możliwość zmiany jest wiele widzę kilka rozwiązań.
Normalna przyczepka z wywrotem, bez napędu z WOM. Na dyszlu przyczepy ucho obrotowe ze sprężynową amortyzującą. To przyczepka od traktorka jugosławiańskiego TV 521. Szukam rozwiązania, które można zamontować na istniejącym zaczepie. Bardziej chciałbym coś dokręcić jak dospawać, zachowując oryginalność zaczepu Kuboty.
Ja bym zastosował zaczep góry i po sprawie . Przerabiając dolny stracisz jego sztywność i może też powstać kolizja z wilkiem WOM .
Gdzie znajde wymiary trojkata nosnego do Yanmara FX20D tyl. chcialbym sobie zrobic pare sztuk by dorabiac sobie rozne narzedzia.
- marekspectra
N atym forum nie ma póki co takiego trójkąta. Powiem że od jakiegoś czasu łazi ten temat za mną i w końcu go dorwę
Oczywiscie przedstawie wszystko w detalach.
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne
Daj znac jak znajdziesz. fajnie by bylo bo mozna zawsze sobie majac taki trojkat cos dorobic na szybko.