Technika uprawy gleby

Tu : jaki traktorek wybrać ?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Awatar użytkownika
RobFra

Re: Technika uprawy gleby

Post autor: RobFra » 23 kwie 2015, 20:47

marekspectra pisze: Ja postaram sie przedstawić co "nawywijałem " chcąc uporac sie z zarastaniem przez trawę - zieiemniaków.
To czekamy na relacje.

Perz czy inne zielsko powinny zabić okopowe...
Łubin też jest bdb.
Najlepsze i najtańsze jest żyto ozime.

Odnośnie uprawy gleby.
Dzisiaj na 10ar zaoranych po oborniku przeleciałem glebogryzarką, potem odwrócone brony jako włóka i na końcu brony z zębami. :mrgreen:
Odwrócone brony, aby wyrównać po skibach i rozkładach. Ale jak to robiłem po glebogryzałkowaniu to widziałem jak przednie koła zapadają się prawie na całą wysokość gumy. Jak schodziłem z traktorka pozbierać kamienie to też prawie po kostki w ziemi. Traktor ciężko ciągnął bo duże opory.
A jak przeleciałem bronami z zębami to buty zapadały się nawet nie do kostki.
Czyżbym tak poprawił strukturę gleby? ;)
Była Suzue M1600. Jest Mitsubishi D1450.
Robert

Miecho

Post autor: Miecho » 23 kwie 2015, 21:04

Dawno temu na "Uprawie Roślin" miałem metody odchwaszczania przy pomocy płodozmianu, przede wszystkim chodziło o rośliny szybko zakrywające powierzchnie gruntu np. kapusta.

W trawnikach najlepszym herbicydem na wszelkie rośliny, nie tworzące rozety przy gruncie, jest regularne koszenie, nawet perz nie wytrzyma sezonu koszenia co 5-7dni

Moje pole przeznaczam pod produkcję szkólkarską ozdobną, a nie uprawę.
Nie mam zbytnio czasu na agrotechniczne oczyszczenie 15letniego ugoru stąd wybór herbicydu.

Coraz częściej klienci życzą sobie aby nie stosować herbicydów totalnych z glifosydem w ogrodzie.
Przyjmują do wiadomości, ze będą chwasty w trawniku chwasty, bo nie da się wybrać wszystkiego ręcznie czy grabiami.

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 27 kwie 2015, 20:19

Moje chwasty, nawet perz, wytrzymały wszystko. Randap także nie pomógł na 100% i po kilku miesiącach pokazał na co go stać, więc dałem za wygraną i mam trawnik "wiejski" czyli wsio co tylko ma siłę przetrzymać bez systematycznego podlewania i nawożenia. Jest zielono i się nie kurzy, spoko!
Pozdrawiam
Petra
Kubota GL23

Szam

Post autor: Szam » 27 kwie 2015, 21:38

Też tak mam i jest piknie :D . Moje żywe kosiarki wycinają wszystko, jak leci, powyżej 2 cm nad ziemią :D

Miecho

Post autor: Miecho » 28 kwie 2015, 05:07

Wszystko zależy od przeznaczenia i oczekiwanego efektu.

A czym kosisz? ;)

Szam

Post autor: Szam » 28 kwie 2015, 11:24

Zębami :D . Moje żywe kosiarki pielęgnacyjne to małe owce rasy wrzosówka :D. Mam ich 5 szt, w tym 1-go tryka. Pracują dokładnie, bez względu na pogodę, wygolą każde źdźbło wokół każdego drzewka czy krzaczka. Wzbogacają krajobraz i pięknie prezentują się na działce.

toku74

Post autor: toku74 » 02 kwie 2016, 22:41

Ja też po rolniczej, ale nie zawiele pamiętam /poza podstawami spawania/. Chcę zasięgnąć fachowej wiedzy na temat przygotowania terenu pod trawnik. Na chwilę obecną ziemia jest..... do dupy. Nawet chwasty nie chcą zbytnio rosnąć. Ziemia to niiska klasa chyba V i VI. Parę centymetrów czegoś ciemnego /na tym ledwo chwasty rosną/ i reszta to pobełtane piach,żwir i glina. Nabyłem /od kumpla to tylko koszt transporu/ torfu. Rozsypuję go kilkucentymetrową warstwą tym ugorze i myślę, żeby go zmieszać glebogryzarką z tym badziewiem pod spodem. Czy to coś da? Macie jakieś pomysły na zrobienie z tego trawnika? Tylko nie przesadzajcie z kosztami bo tego jest z pół hektara, albo lepiej. Dzięki za wszelkie pomysły.

Awatar użytkownika
RobFra

Post autor: RobFra » 02 kwie 2016, 23:19

Torf jest kwaśny. Musisz dosypać wapna i zmieszać glebogryzarka. Jak trzeba to wyrównać glebogryzarką. Może po tym zabiegu gorczyca bo zabija chwasty i daje nawóz zielony. Potem znowu glebogryzarka i wysiać trawę. Tak bym zrobił i tak zamierzam na moim ugorze zrobić.
Też po rolniczej....
Tylko u mnie problem bo karpin sporo jest.
Była Suzue M1600. Jest Mitsubishi D1450.
Robert

Awatar użytkownika
k_sit

Post autor: k_sit » 03 kwie 2016, 07:00

A w okolicy nie robią jakiś prac ziemnych ? Dogadać się i do torfu dodać humusu i to rozciągnąć kilku centymetrową warstwą. Faktycznie do sypać wapna w ramach wyrówna pH 5.5 -6.5 . Powinno pomóc , wysianie gorczycy zagai chwasty . W torfie znajdują się jeszcze robaczki przed uprawa warzyw należy ich się pozbyć.

Miecho

Post autor: Miecho » 03 kwie 2016, 08:20

Może najpierw sprawdzić pH torfu?
Torf może być kwaśny 3,5-4,5pH lub obojętny 4,5-5-6,5 pH są torfy niskie i wysokie

Trawnik na 5000 do niemała inwestycja, aby obniżyć koszty nie baw się we wróżbiarstwo i dobre rady. Sąsiad powie zrób tak - nie wyszło, potem kolega powie tak - nie wyszło, potem ....
Ewidentnie masz problem z podłożem.
Powinieneś zbadać warunki glebowe - wysłać ziemię do analizy w stacji chemiczno rolniczej i dostaniesz zalecenia. Pobierasz kilka próbek, mieszasz i z tego wysyłasz 0,5-1kg, trawa korzeni się na 10-15cm .
ulotka PDF o pobieraniu próbek
przykładowa stacja
Zrób odkrywkę - dól na 2m i zobacz jak wygląda przekrój.
Rozsypanie minimum 5cm torfu na powierzchni 5000m2 trawnika to będzie 250-300m3 :o
Analiza to podstawa

ODPOWIEDZ