Jaki kupić traktorek?

Tu : jaki traktorek wybrać ?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Awatar użytkownika
Rav

Re: Jaki kupić traktorek?

Post autor: Rav » 04 lut 2015, 07:46

co do marki tarktorka - jaki kupisz będzie dobrze. Najważniejsze dla Ciebie jest kupić nie model tylko stan techniczny. Są posty co sprawdzic przed zakupem. Co do wyposażenia to jeśli kupujesz u jednego sprzedawcy możesz liczyć na spory upust. Jeśli ma wchodzić do busa to generalnie musisz pojeździć i pomierzyć, bo nie każdy model się tam wpasuje tym bardziej z osprzętem. Jeśli chodzi o części to do wszystkich japońców temat trudny, chyba że chodzi o eksploatacyjne typu simmeringi itp to bez problemów. Największą dostępność części ma chyba kubota.

Miecho

Post autor: Miecho » 04 lut 2015, 08:10

Wiem, że stan techniczny to podstawa, lepszy brudny nie odnawiany niż "salonowy od pierwszego właściciela" :D
Tylko w necie są różne opinie np. seria Kubota Aste awaryjna itp. Jeden chwali Hinomoto, a drugi odradza Shibaura?
To są opinie z forów ogólno-tematycznych. Liczę, że tutaj otrzymam informacje od praktyków.
Nie jestem mechanikiem tylko ogrodnikiem, dlatego serwis dla mnie to podstawa. W sezonie niemam czasu dłubać, kombinować i szukać rozwiązań.
Przede wszystkim chodzi mi o dobranie mocy do planowanej pracy i narzędzi.
Zapomniałem dodać, że w Łodzi i dookoła przeważają gleby gliniaste.

Nikogo nie będę ciągał po sądach, że doradził lub odradził model XXX :twisted:

Zaraz się umawiam do tego Kuboty Aste co podałem linka w poście na 10str. ma TUR'a a to juj trochę kasy. Znalazłem tez Iseki Sial 17km czy to nie będzie za mało na bijakową lub agregat glebka+wał strunowy105-115cm?
http://otomoto.pl/iseki-21km-jak-kubota ... 78431.html ma opony trawnikowe, komplet tez kosztuje, a muszę kupić

Awatar użytkownika
k_sit

Post autor: k_sit » 04 lut 2015, 08:14

Ciekawa oferta ta ze Szczercowa Zbyszek mieszka blisko może by coś pomógł. Tomek 1 ma do sprzedania iseki z glebogryzarką jest z łódzkiego .
Co do Bulltry B1-17 użytkuję ją i łatwo niema . Tak jak wcześniej czytałeś części są nawet u handlarzy mało dostępne .

zbYszek

Post autor: zbYszek » 04 lut 2015, 09:53

Helou! :)
Potwierdzam - mam stosunkowo blisko do Szczercowa, więc mogę podjechać. Problem polega na tym, że (mimo wykształcenia teoretycznego w tym kierunku) mało się znam na kraktorkach. Albo raczej ogólnie - mało się znam na kupowaniu pojazdów. Więc ja sam bym sobie nie zaufał.
Za to mogę powiedzieć coś o tym panu ze Szczercowa - tam oglądałem latem pierwszy kraktorek.
Zasadniczo pan jest wysuniętą placówką firmy spod Leszna - ściąga jakiś jeden komplet i wystawia go przy głównej drodze (dawnej "8"). Skąd wiem, że jest nieformalnym przedstawicielem? Ano stąd, że gdy rozglądałem się za sprzętem dla siebie, to śledziłem ogłoszenia w necie przez jakiś rok i zauważyłem, że u niego pojawiają się zdjęcia od firmy z Leszna i odwrotnie - pod Lesznem pojawiają się zdjęcia od niego...
Niczego to chyba nie implikuje poza utrudnieniami w negocjacjach.
Za to zdecydowanie opłaca się kupować cały zestaw w jednej firmie.
Co do ładowaczy - te polskie szału nie robią choć tragedii nie ma. Ja mam taki i cieszę się, że go mam ale i tak uważam, że powinno się mieć oddzielną ładowareczkę a ciągnik - nośnik narzędzi powinien być wolny od wielkiego jednak obciążenia ładowaczem.
Rozumiem, że jesteś Miecho z miasta Łodzi? Możnaby się spotkać i pogadać na żywo - bywam często w mieście Łodzi a i mógłbyś do mnie zajrzeć w drodze do Szczercowa. No i K-sit mieszka blisko ulicy Łódzkiej! ;)
--
pozdrrrawiam!
zbYszek http://www.zbychewka.pl

Miecho

Post autor: Miecho » 04 lut 2015, 10:16

Oczywiście maszyna powinna być tylko obwieszona tym co aktualnie się używa, dlatego moim marzeniem jest tarktor z odczepianym TUR'em i podwieszaną kosiarką+odkurzacz
http://www.deere.pl/pl_PL/products/equi ... 032r.page?
do tego agregat uprawowy lub brona wirnikowa i mamy 100tys

Widziałem w akcji, dotykałem, prawie się poplułem :lol:

Miecho

Post autor: Miecho » 05 lut 2015, 11:37

A traktorki Mitsubishi?
Nic tu o nich niema na forum, podobno kiedyś byli razem z Hinomoto ale się rozeszli
http://allegro.pl/traktor-traktorek-z-m ... 10770.html

Ile potrzeba kM na WOM aby komfortowo pracować z kosiarką bijakową i glebogryzarką szerokość 100cm bo chyba tutaj będzie potrzeba najwięcej mocy.

Tur mi potrzebny jest jako podnośnik przy sadzeniu większych drzew lub ustawianiu kamieni, do równania, załadunku i wyładunku gdzie się da biorę JCB/CAT

Awatar użytkownika
k_sit

Post autor: k_sit » 05 lut 2015, 14:31

Do kosiarki 120 cm powinien dać sobie radę. Ten 20KM mitsubishi.

Miecho

Post autor: Miecho » 05 lut 2015, 17:50

Dzisiaj byliśmy oglądać tą Kubote Granbia 20kM z turem w Szczercowie i mały wypad w okolice Radomska
Kubotka faworytem, wizualnie nie powala bo nie jest odnawiana, w przeciwieństwie innych które były malowane na błoto!! ale są "w stanie oryginalnym"

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

wybrany Yanmar AF220d z turm i glebką "oryginalną", wrażenia będziemy opisywać w odpowiednim wątku w dziale Yanmar

ryju

Post autor: ryju » 02 mar 2015, 20:44

witam
mam pytanie co myślicie i jakie macie zdanie o traktorkach Hondy i jakie mają moc?

Awatar użytkownika
JARO

Post autor: JARO » 02 mar 2015, 21:47

ja szukał bym co jest aktualnie na rynku jak iseki yanmar kubota bo jest najwięcej i nie problem z nalezienie części a honda hmmm .

ODPOWIEDZ