Jaki kupić traktorek?

Tu : jaki traktorek wybrać ?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
cichy

Re: Jaki kupić traktorek?

Post autor: cichy » 22 sty 2015, 22:33

Witam wszystkich.

chciałbym zakupić traktorek do "wszystkiego"
Koszenie; glebogryzarka, pług, tur, może sprzęt do ziemniaków.

mam 1,5 ha. Będzie potrzebny do zakładania ogrodu. do koszenia trawników. do ogrodu warzywnego. przewożenie ciężkich rzeczy. np załadować paletę 300 kg na przyczepkę.

Zastanawiałem się na mało popularnych na tych forach TK4 lub TV-521 z przewaga 521. czy to jest kiepski pomysł?

oczywiście szukam używanego w jak najniższej cenie. najlepiej wszystko do 12tyś :)

Awatar użytkownika
RobFra

Post autor: RobFra » 23 sty 2015, 21:27

Witaj Cichy.
1,5ha to nic wielkiego, no chyba, że jak ja masz 30km do działki.
TK i TV fakt, że mało popularne, ale i inne kłopoty jak z częściami. Z TURem też nie widziałem, ale może mało widziałem i mnie poprawią.
Do 12 tysi to będzie ciężko, aby było wszystko co chcesz.
Sam traktorek (japoniec) jakbyś chciał 4x4 to już min 8-10 i w zwyż - zależy ile KM. Gleba 1,5 tys, kosiarka 2-3, TUR z 3-6 (oryginalny tyle co traktorek).
300kg na przyczepce to prawie na luzie.

Poczytaj forum to znajdziesz dużo odpowiedzi.
W najniższej cenie to będzie w najgorszym stanie. Remont z malowaniem za pół roku czy rok?
Była Suzue M1600. Jest Mitsubishi D1450.
Robert

Szam

Post autor: Szam » 23 sty 2015, 22:30

Jest tylko jeden model traktorka, który daje szanse, ba prawie gwarancje, zmieszczenia się w budżecie. Wymaga samozaparcia i duuuuużej ilości własnej pracy. Obstawiajcie Koledzy jaki to model :D

P.s. Marek, nawet nie próbuj odpowiadać, zepsujesz zabawę :D

cichy

Post autor: cichy » 24 sty 2015, 16:29

Ok. rozumiem co do kasy. Muszę przeznaczyć więcej na traktor.

1) czy możecie napisać coś co jest dobrego w TV i TKZ i czym się różnią od Japończyków.
2) czy jest traktorek który mógłby mieć kosiarkę z przodu? chodzi o to zeny był również do trawy ogrodowej nie łąkowej
3) Jestem z pod Łodzi. Wiecie gdzie w okolicach są dobre punkty sprzedaży lub może ma ktoś w centralnej Polsce do sprzedania takie cudo.
4) Szam jeśli masz na myśli jakiś dobry pomysł to proszę o radę.

oscar.adrenalina

Post autor: oscar.adrenalina » 24 sty 2015, 20:31

Pod Warszawą sprzedają traktory i koło Lodzi też, http://www.redmet.pl/ciagniki.html.
W samej warszawie też: akantogrody.pl

Szam

Post autor: Szam » 24 sty 2015, 22:18

cichy pisze:... Szam jeśli masz na myśli jakiś dobry pomysł to proszę o radę.
Dobry, niedobry ... rzecz względna, w każdym razie możesz zmieścić się w budżecie razem z kosiarką, bronami, kultywatorem, pługiem i ładowaczem, przynajmniej tylnym. To jest ZETOR 25 w wersji A lub K. Trzeba dużo wiedzy o Zetorkach, żeby go kupić i nie wpaść w bagno. Jednak dobry traktor można kupić za 4-5 tys zł i jest ich na rynku wiele. Jak dołożysz własną pracę, żeby go dopieścić to masz prawdziwy rolniczy traktor 25kM. Twardy w pracy i nie do zajeżdżenia na 1,5 ha przez lata. Wyposażenie, po niewielkich adaptacjach pasuje od URSUSA C 330 i nie kosztuje kroci jak do "japońców". Budżet 12 tys. zł jest jak najbardziej realny, nawet jak dołożysz do tego przyczepę :D

cichy

Post autor: cichy » 26 sty 2015, 10:24

30 jak najbardziej jest mi znana i nawet juz sie nad nią zastanawiałem Sąsiad ma taka za 10 tys z osprzętem do sprzedania i to w niezłym stanie. ja mam 1,5 ha jako ogród małe pole pod warzywa i sad. C30 to ciągnik z racji wagi może uszkadzać podłoże po który jezydzi a kosiarką rotacyjną nie wjadę wszędzie i będę zmuszony i tak kupić traktorek kosiarka. Myślałem o małym traktorku który byłby do wszystkiego.

Awatar użytkownika
emek650

Post autor: emek650 » 26 sty 2015, 13:06

Witaj :)
Jak nie masz górek to rozejrzyj się za traktorkiem 4x2 są znacznie tańsze od 4x4,np.takie coś:http://olx.pl/oferta/shibaura-15km-CID757-ID8BMnW.html
albo:http://olx.pl/oferta/kubota-15-km-CID75 ... 03b80fa46c
"klonkry" :) typu zetor a25, c330,"rusek" T25, farm- mot, itp itd,sobie odpuść, też przez to przechodziłem, zaleta to cena zakupu, potem same wady włącznie do zupełnej bezużyteczności w warunkach nie za wielkiego ogródka.

cichy

Post autor: cichy » 26 sty 2015, 14:10

emek650 te zaproponowane przez ciebie jak się mają do TKZ i TV.

czy łamańcem się lepiej manewruje?

Awatar użytkownika
emek650

Post autor: emek650 » 26 sty 2015, 19:33

"Złamasem" nie powoziłem to się nie wypowiem, do TZK można tanio kupić części w Czechach, do TV trochę trudniej, generalnie trudno o egzemplarz w dobrym stanie, a jeżeli już się trafi to cena jak za kubotę.Osobiście jestem zwolennikiem "japońców", choćby ze względu na spalanie i kulturę techniczną :)

ODPOWIEDZ