PŁUGI ŚNIEŻNE
- marekspectra
Re: PŁUGI ŚNIEŻNE
Fajna konstrukcja...
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne
tylko jedno zastrzeżenie przydało by się w niej zabezpieczenie sprężynowe, na wypadek przeszkody na drodze.
Witam !
Moze ktos podpowie jaki silownik zastosowac do pluga snieznego ( prawa-lewa) ,jakie ewentualnie jest zastosowany w waszych . mysle ze taki jak mam tj. Dl. 37cm , + skok 16cm = dl 53cm sr.tloka 25mm ma za maly troche skok .
Pozdrawiam , Tomek !
Moze ktos podpowie jaki silownik zastosowac do pluga snieznego ( prawa-lewa) ,jakie ewentualnie jest zastosowany w waszych . mysle ze taki jak mam tj. Dl. 37cm , + skok 16cm = dl 53cm sr.tloka 25mm ma za maly troche skok .
Pozdrawiam , Tomek !
Tomku, popatrz na moją konstrukcję. Postaram się zmierzyć ten mój siłownik bo uważam, że jest dobrze dobrany do pługa i ma dobry skok i siłę. Pług zakupiłem w Bossie i jestem z niego zadowolony.
Zastosowany rozdzielacz z funkcją pływającą także zdaje swoją rolę. Mam do odśnieżania drogę polną z wystającymi korzeniami i bez tego nie byłbym w stanie pracować. Jest to produkt Polski i godny polecenia. Do dopracowania i ulepszenia mogłoby być tylko mocowanie na tulejach, ale i tak popracuje kilka lat.
Pozdr
Petra
Ps.
Zajrzałem na początek tematu, gdzie opisywałem pług, a tu fragment
Siłownik do regulacji LE/PR jest potężny i ma zakres min. 58 max 100 cm
Zastosowany rozdzielacz z funkcją pływającą także zdaje swoją rolę. Mam do odśnieżania drogę polną z wystającymi korzeniami i bez tego nie byłbym w stanie pracować. Jest to produkt Polski i godny polecenia. Do dopracowania i ulepszenia mogłoby być tylko mocowanie na tulejach, ale i tak popracuje kilka lat.
Pozdr
Petra
Ps.
Zajrzałem na początek tematu, gdzie opisywałem pług, a tu fragment
Siłownik do regulacji LE/PR jest potężny i ma zakres min. 58 max 100 cm
Petra
Kubota GL23
Kubota GL23
Tomku podjedz do mnie i zobaczysz to rozwiązanie z siłownikiem. Trochę za mały skok u mnie jest 20cm a po przełożeniu prawię 40 cm . Wszystko zależy od sposobu zanocowania .
Ostatnio zmieniony 20 paź 2014, 11:35 przez k_sit, łącznie zmieniany 1 raz.
A jaki skok (wznios) pługa byłby odpowiedni przy szerokości lemiesza 140/60 cm (kubota b1600),zacząłem konstrukcję i przypuszczam, że 20cm podnoszenia wystarczy, ale czytając powyższe powątpiewamk_sit pisze:Tomku podjedz do mnie i zobaczysz to rozwiązanie z siłownikiem. Trochę za mały skok u mnie jest 20cm a po przewożeniu prawię 40 cm . Wszystko zależy od sposobu zanocowania .
Kubota ZB1600
Witam !
Założyłem w końcu hydraulikę do pługa , wznios ok25cm
A tu krótki filmik z pierwszego uruchomienia
Założyłem w końcu hydraulikę do pługa , wznios ok25cm
A tu krótki filmik z pierwszego uruchomienia
Pogratulować . Czekamy na śnieg wtedy okaże swoje oblicze i zapał do prac. Z filmu wynika że całość jest demontowana. Można trochę pokombinować i wykonać TUZ przedni na narzędzia ,ale to na przyszłość .
Zmontowałem taki sobie pług do kuboty b 1600, z założenia
- ma się szybko demontować (do garażu kubota nie mieści się z pługiem).
Zaczep kulowy mocowany do wózka który na czterech rolkach w prowadnicach z ceownika jeździ góra/dół.
Czekam na śnieg
Zaczep kulowy mocowany do wózka który na czterech rolkach w prowadnicach z ceownika jeździ góra/dół.
Czekam na śnieg
- Załączniki
-
- 20141020864.jpg (172.85 KiB) Przejrzano 7076 razy
-
- 20141030881.jpg (205.29 KiB) Przejrzano 7083 razy
-
- 20141030877.jpg (160.85 KiB) Przejrzano 7083 razy
-
- 20141030876.jpg (207.18 KiB) Przejrzano 7083 razy
-
- 20141030875.jpg (162.69 KiB) Przejrzano 7083 razy