"Emigrant" z Warszawy
Regulamin forum
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.
W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.
Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.
W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.
Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
"Emigrant" z Warszawy
Witajcie, tu Bartek. Mieszkam od kilku lat nad Bugiem, ok. 100km od Warszawy, okolice Małkini. Po kilku latach hobbystycznego zajmowania się rolnictwem i używania 2 mercedesów G do zwożenia siana, ciągnięcia zgrabiarki, starej kosiarki listwowej i prac leśnych, postanowiłem nabyć ciągnik. Gienki zostały sprzedane, od początku myślałem o małym, ale dzielnym japończyku. Ostatnio prawie kupiłem zabytkowego Forda Dexta z lat '60 .... ale chyba jednak zdecyduję się na japończyka 4x4, tak podpowiada żona, a z żonami sprzeczać się nie warto. Na pewno przed zakupem chciałbym uzyskać od Was trochę porad i podpowiedzi. Chyba już wyrosłem z emocjonalnych zakupów. A może ktoś z Was chciałby sprzedać swój traktor ?? Myślę o sprzęcie ponad 20KM, koniecznie 4x4, chętnie z kabinką lub daszkiem - ale to zawsze można dorobić, no i z turem - chyba raczej oryginalnym. Słyszałem, że dorabiane u nas się nie sprawdzają. Ciągnik raczej starszej generacji, bez elektroniki, zresztą zawsze w motoryzacji wolałem klasyki. No i kilka maszyn do niego. Pozdrawiam
- marekspectra
Re: "Emigrant" z Warszawy
Czołem Bartek !
Bratnia dusza
Ja LC95, Ford 9N i inne takie
Pokaż tą Dexte
jakiś link
Jakbyś coś, gdzieś o starym traktorku... to mi tu proszę..meldować 
Wracając do tematu, koncepcja jak najbardziej słuszna, Gelendy są fajne ale japończyki lepsze nawet do zwożenia siana
Napisz coś więcej o zadaniach jakie masz dla swojego traktorka - łatwiej bedzie coś podpowiedzieć.
Wracając do tematu, koncepcja jak najbardziej słuszna, Gelendy są fajne ale japończyki lepsze nawet do zwożenia siana
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne
A jaka kwota i jakie prace ?
https://www.youtube.com/user/piotrbpm/videos
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD,TA527F,TA530F
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD,TA527F,TA530F
Witam z moich okolic
z Małkini masz blisko do Węgrowa - tam mają traktorki których szukasz, z turami, kabinami, zobacz na sprzęt ukasso - ma właśnie od nich i nie narzeka.
Cześć Bartek, już myślałem że tylko ja uciekam z Wawy, a tu proszę koleżka zza miedzy i też z Warszawy uciekinier. Pomieszkuję w Broku więc to rzut beretem, chętnie służę radą bo po roku szukania i tyleż samo posiadania Kubotki mam jakie takie rozeznanie w temacie. Rok temu po długim szperaniu w internecie i po kilku zaprzepaszczonych okazjach zakupu oraz innych nieprzewidzianych zdarzeniach losowych kupiłem Kubotę GL 23 i trochę osprzętu.
Na początek, w naszej okolicy masz trzech sprzedawców - zaleta bo w razie czego pomoc blisko.
1. Węgrów - wspomniany już przez "Rava" / kilka razy trafiłem ostatnio na fajne maszynki u nich.
2. Trzebieszów mały - Maxland - sprzedaje traktorki bez renowacji w oryginalnym stanie. jak dla mnie dość drogo sobie liczy.
3. Mroków k/Tarczyna - jak szukałem miał traktorki, tylko nie w moim guście. Jak kupiłem to trafiłem u niego na prawdziwe perełki. Jak dla mnie solidny gość i miewa okazje do kupienia.
Szukasz jak piszesz traktorka z kabiną i ładowaczem czołowym - Kabina dorabiana też nie jest zła, a co do ładowacza to pomyśl, że traktorek nie stał bezczynnie tylko zapie... cały rok na okrągło przez co i motogodzin trochę na stukał. Traktorek z ładowaczem ma duuużo więcej "przebiegu"
Reszta to właściwie ... do Broku masz blisko, napisz na PW i jakoś się spotkamy.
pozdrawiam ziomala
Zbyszek
Na początek, w naszej okolicy masz trzech sprzedawców - zaleta bo w razie czego pomoc blisko.
1. Węgrów - wspomniany już przez "Rava" / kilka razy trafiłem ostatnio na fajne maszynki u nich.
2. Trzebieszów mały - Maxland - sprzedaje traktorki bez renowacji w oryginalnym stanie. jak dla mnie dość drogo sobie liczy.
3. Mroków k/Tarczyna - jak szukałem miał traktorki, tylko nie w moim guście. Jak kupiłem to trafiłem u niego na prawdziwe perełki. Jak dla mnie solidny gość i miewa okazje do kupienia.
Szukasz jak piszesz traktorka z kabiną i ładowaczem czołowym - Kabina dorabiana też nie jest zła, a co do ładowacza to pomyśl, że traktorek nie stał bezczynnie tylko zapie... cały rok na okrągło przez co i motogodzin trochę na stukał. Traktorek z ładowaczem ma duuużo więcej "przebiegu"
Reszta to właściwie ... do Broku masz blisko, napisz na PW i jakoś się spotkamy.
pozdrawiam ziomala
Zbyszek
Petra
Kubota GL23
Kubota GL23
Dzięki za podpowiedzi, w Mrokowie byłem i faktycznie duża oferta i bardzo sympatyczny właściciel. Teraz muszę koniecznie podjechać do Węgrowa - mam najbliżej, mieszkam 5 km od Kosowa Lackiego. No i fajnie że mają warsztat i że dorabiają ładowacze 
Przed podjęciem ostatecznej decyzji jeszcze będę się Was radził.
pozdr.
Przed podjęciem ostatecznej decyzji jeszcze będę się Was radził.
pozdr.
ps.
gdzieś zniknął mój wcześniejszy post
ford dexta jest na allegro, okolice Gdańska
ja szukam ciągniczka do orania około 1,5ha, pracy z glebogryzarką - 3 warzywniaki, koszenia wokół domu, prac związanych z pozyskaniem drewna z lasu na zimę, ładowacz do załadunku gnoju na wóz - mam 2 koniki i kilka kóz
W przyszłości może kosiarka bijakowa do wykaszania miedz. Myślałem też o małych modyfikacjach - chciałbym czasem pożyczyć sprzęty od sąsiadów rolników, mają małe traktorki jak ursus30 czy wladymirec.
cena ?? jak najtaniej, ale jestem przygotowany na 20 z hakiem
pozdr.
gdzieś zniknął mój wcześniejszy post
ford dexta jest na allegro, okolice Gdańska
ja szukam ciągniczka do orania około 1,5ha, pracy z glebogryzarką - 3 warzywniaki, koszenia wokół domu, prac związanych z pozyskaniem drewna z lasu na zimę, ładowacz do załadunku gnoju na wóz - mam 2 koniki i kilka kóz
W przyszłości może kosiarka bijakowa do wykaszania miedz. Myślałem też o małych modyfikacjach - chciałbym czasem pożyczyć sprzęty od sąsiadów rolników, mają małe traktorki jak ursus30 czy wladymirec.
cena ?? jak najtaniej, ale jestem przygotowany na 20 z hakiem
pozdr.
Hej Bartek.
Ford Dexta jest extra, ale ... szukaj japończyka. Ford jest bardzie retro więc więcej kłopotów z częściami itp.
Też obrabiam 1,5h i mam Suze 16KM. Wystarczy, ale wiadomo, że przydałoby się więcej bo od groma roboty
Pali ok 1,5l / mth.
Też pewnie jest retro, ale obróciłem już felgi dla zmiany rozstawu i nie mogę znaleźć bitego rocznika.
Powiedzmy, że dałem 1/3 Twojego budżetu z oryginalną glebogryzarką 136cm.
Tobie dojdzie jeszcze kosiarka zaczepiana ca. 3 tysie + narzędzia do uprawy gleby - proponuję dostosować konne bo najtaniej. Pewnie i przyczepa do pozyskania drewna z lasu. Chyba, że zrywka to lina (lepiej łańcuchy bo nie biczują) + duża i wysoka płyta metalowa z tyłu (za TUZ) dla ochrony kierowcy przed ewentualnym biczowaniem.
Ja wyrywałem samosiejki sosny kilku letnie to lina z Leroy Merylin o wytrzymałości ok. 950kg parę razy się zerwała, a waga samego traktorka ok. 700kg.
Tak jak napisał petra jak coś biegało z TURem to jest wyje** bo zapier**....
Lepiej wziąć nie wytłuczony i zamontować TUR.
Tylko pomyśl, że TUR mocno zwiększy obciążenie przedniej osi - waga samego TURa i jeszcze ładunek. Lepiej pomyśl nad płytą załadowczą do TUZ. Taka duża łyżka montowana z tyłu. Plus taki, że traktor tańszy bo nie musi mieć wyjść hydrauliki.
Szukaj z dużą platformą na stopy. U mnie tylko, aby się buty zmieściły i to trochę komplikuje wsiadanie / zsiadanie.
Ford Dexta jest extra, ale ... szukaj japończyka. Ford jest bardzie retro więc więcej kłopotów z częściami itp.
Też obrabiam 1,5h i mam Suze 16KM. Wystarczy, ale wiadomo, że przydałoby się więcej bo od groma roboty
Pali ok 1,5l / mth.
Też pewnie jest retro, ale obróciłem już felgi dla zmiany rozstawu i nie mogę znaleźć bitego rocznika.
Powiedzmy, że dałem 1/3 Twojego budżetu z oryginalną glebogryzarką 136cm.
Tobie dojdzie jeszcze kosiarka zaczepiana ca. 3 tysie + narzędzia do uprawy gleby - proponuję dostosować konne bo najtaniej. Pewnie i przyczepa do pozyskania drewna z lasu. Chyba, że zrywka to lina (lepiej łańcuchy bo nie biczują) + duża i wysoka płyta metalowa z tyłu (za TUZ) dla ochrony kierowcy przed ewentualnym biczowaniem.
Ja wyrywałem samosiejki sosny kilku letnie to lina z Leroy Merylin o wytrzymałości ok. 950kg parę razy się zerwała, a waga samego traktorka ok. 700kg.
Tak jak napisał petra jak coś biegało z TURem to jest wyje** bo zapier**....
Lepiej wziąć nie wytłuczony i zamontować TUR.
Tylko pomyśl, że TUR mocno zwiększy obciążenie przedniej osi - waga samego TURa i jeszcze ładunek. Lepiej pomyśl nad płytą załadowczą do TUZ. Taka duża łyżka montowana z tyłu. Plus taki, że traktor tańszy bo nie musi mieć wyjść hydrauliki.
Szukaj z dużą platformą na stopy. U mnie tylko, aby się buty zmieściły i to trochę komplikuje wsiadanie / zsiadanie.
Była Suzue M1600. Jest Mitsubishi D1450.
Robert
Robert
Cześć,
wóz już mam, gelendą wyciągałem drzewa z lasu, potem piła, na wóz i do domu
oglądałem ofertę w Węgrowie, co myślicie o Mitsubishi MT22
http://allegro.pl/traktor-traktorek-mit ... 35161.html
wóz już mam, gelendą wyciągałem drzewa z lasu, potem piła, na wóz i do domu
oglądałem ofertę w Węgrowie, co myślicie o Mitsubishi MT22
http://allegro.pl/traktor-traktorek-mit ... 35161.html
Oglądałem go jak szukałem dla siebie już na początku tego roku. Trochę u nich stoi. Kabina fajnie zrobiona z ogrzewaniem, tura też sami robili. Jak u nich byłem było kilka stopni na + - palił od strzała, tur podnosił łychę ziemi bez problemu. Więcej o nim nie pamiętam ale traktorek raczej ok