Jaki kupić traktorek?

Tu : jaki traktorek wybrać ?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Awatar użytkownika
yanmarf17d

Re: Jaki kupić traktorek?

Post autor: yanmarf17d » 08 sty 2021, 20:48

Piotras006 pisze: 08 sty 2021, 18:07 Ogólnie najbardziej skłaniam się do zakupu yanmara serii FX 195 - 235 z skrzynia powershift ale wspomaganie występują tylko w nielicznych egzemplarzach... jeżeli bez wspomagania to raczej mniejszego czyli np f17d.

/quote]
Co na przykład jest takiego nadzwyczajnego w F17d , ze zdecydowany jesteś brać bez wspomagania?
Ja już pisałem ,że kiedyś może drugi traktorek to ze wspomaganiem. Mam właśnie f17d :)
Zdzisław - YanmarF17D +kosiarka sadown 120 + miniładowacz+ paleciak + wiertnica +pług jednoskibowy+pług do śniegu+przyczepka +glebogryzarka RSA 130M+kultywator+pielnik+inne
www.youtube.com/channel/UCQPErmTFOB6a_AF-9XMFlcw
www.facebook.com/yanmarmania/

Piotras006

Post autor: Piotras006 » 09 sty 2021, 07:32

No właśnie nic nadzwyczajnego nie ma. Po prostu rozszerza zakres potencjalnych sprzętów które jestem w stanie kupić, bo tak jak wspomniałem ciężko mi znaleźć właśnie ten upatrzony model z wspomaganiem. Odpowiednikiem yanmara fx z marki kubota jest seria l1 czy gl? Nie musi być skrzyni hydraulicznej ale zamiast niej rewers.

Awatar użytkownika
Dj Snake

Post autor: Dj Snake » 09 sty 2021, 09:14

Zarówno L1 jak i GL rewers mają. Fajne, proste i mechaniczne traktorki
-- KUBOTA L1-205--
- Ładowacz czołowy
- Glebogryzarka Separacyjna
- Koparka BH5R
- Kosiarka bijakowa
- Glebogryzarka
- Równiarka - krata

https://www.youtube.com/channel/UC3y_n9 ... SxxtVaRw5g

Awatar użytkownika
maciek8791

Post autor: maciek8791 » 09 sty 2021, 14:40

Dzisiaj byłem w JapanTrak oglądać ich przyczepy i widziałem cały długi rząd traktorków. Jesteście pewni, że nic nie ma?
Może to tylko taki "marketing" :)

element77

Post autor: element77 » 15 lut 2021, 12:16

Cześć,
Mam na imię Michał, (wiem to powinno być w przywitalni, ale chcę kupić swój pierwszy traktorek więc piszę od razu tutaj) To mój pierwszy post, chociaż śledzę te forum już od jakiegoś czasu, proszę o odrobinę wyrozumiałości bo nie chce zostać 'pojechany' jak PNO przez RobFra na 18 str. tego wątku. Nie liczę na gotowca - kup to i link Sam staram się odrobić prace domowa. Ale każdy kiedyś zaczyna i po to chyba jest ten wątek. Doczytałem w postach `marekspectra`, że zima jest dobrym momentem na zakup.
Do czego traktorek:
1) Działka - 1.1 ha - pole - 3 klasa ziemi, muszę przeorać, może usunąć kilkanaście samosiejek.
2) 1000m2 - koszenie trawy.
3) Dla mnie najważniejsza rzecz, potrzebuję pogłębić staw i obrobić (poszerzyć) skarpy.
W związku z pracą przy stawie szukam traktorka z ładowaczem czołowym plus koparka. Tutaj pytanie do Szama bo widziałem że pisał w tym wątku, o tym że kopał staw i niwelował teren. Może ktoś jeszcze używał do tego swojego traktorka? Szam - jak Ci poszło tą Twoją Kubotą? Wszelkie sugestie mile widziane. Swoją drogą widziałem we wcześniejszych postach Szam, że chciałeś swój sprzedać, tyle że to było w okolicach 30str tego wątku... to był przełom roku 2015/2016...?
Jakieś sugestie co do masy i mocy traktorka do takiej pracy? Zakładam że żeby użyć tur-a w takim terenie i wybrać nieco mułu to traktorek musi swoje ważyć. Widziałem na yt że nawet duże koła i 4x4 nieco boksują. Zastanawiałem się nawet nad czymś na gąsienicach,... Tylko później te gąsienice będą mi do niczego potrzebne, a nie wiem czy byłaby duża różnica na korzyść gąsienic w takim grząskim terenie?? W stawie do wybrania trochę mułu i do wykopania ił plus glina z piachem.
Finalnie po pracach przy stawie chciałbym go używać do prac typowo pielęgnacyjnych, kosiarka, kosiarka z bocznym przesuwem, (widziałem coś takiego na yt przydałoby mi się do koszenia trzciny i zarośli dookoła stawu na groblach)plus odśnieżanie (mam dość szuflowania tej zimy )
Po przejrzeniu forum doszedłem do wniosku że powinienem kupić coś koło 25KM,. Jest jakas minimalna zalecana moc/waga traktorka do np takich koparek na traktomixie https://traktomix.pl/koparka-bhms95-przesuw.html maksymalnie - https://traktomix.pl/koparka-bhms175-przesuw.html. Nie wiem czy akurat te koparki są warte uwagi - to osobny temat, ale patrząc na dane nic większego mi nie potrzeba.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2021, 10:44 przez element77, łącznie zmieniany 1 raz.

Bradomsko

Post autor: Bradomsko » 15 lut 2021, 12:38

Ta pierwsza koparka da radę z minimum. 20km
A ta druga waży 500kg to myślę że że 25-35 km i duża waga żeby traktorek podniósł na trzypunkcie, ale rozważ sens zakupu czegoś takiego, bo jeśli tylko do jednej roboty to za 1/5 ceny wynajmiesz normalną koparkę a możesz kupić inne bardziej przydatne narzędzia

Awatar użytkownika
Mandrol
Kontakt:

Post autor: Mandrol » 15 lut 2021, 14:12

element77 pisze: 15 lut 2021, 12:16 Cześć,
Mam na imię Michał, (wiem to powinno być w przywitalni, ale chcę kupić swój pierwszy traktorek więc piszę od razu tutaj) To mój pierwszy post, chociaż śledzę te forum już od jakiegoś czasu, proszę o odrobinę wyrozumiałości bo nie chce zostać 'pojechany' jak PNO przez RobFra na 18 str. tego wątku. Nie liczę na gotowca - kup to i link Sam staram się odrobić prace domowa. Ale każdy kiedyś zaczyna i po to chyba jest ten wątek. Doczytałem w postach `marekspectra`, że zima jest dobrym momentem na zakup.
Do czego traktorek:
1) Działka - 1.1 ha - pole - 3 klasa ziemi, muszę przeorać, może usunąć kilkanaście samosiejek.
3) Dla mnie najważniejsza rzecz, potrzebuję pogłębić staw i obrobić (poszerzyć) skarpy.
W związku z pracą przy stawie szukam traktorka z ładowaczem czołowym plus koparka. Tutaj pytanie do Szama bo widziałem że pisał w tym wątku, o tym że kopał staw i niwelował teren. Może ktoś jeszcze używał do tego swojego traktorka? Szam - jak Ci poszło tą Twoją Kubotą? Wszelkie sugestie mile widziane. Swoją drogą widziałem we wcześniejszych postach Szam, że chciałeś swój sprzedać, tyle że to było w okolicach 30str tego wątku... to był przełom roku 2015/2016...?
Jakieś sugestie co do masy i mocy traktorka do takiej pracy? Zakładam że żeby użyć tur-a w takim terenie i wybrać nieco mułu to traktorek musi swoje ważyć. Widziałem na yt że nawet duże koła i 4x4 nieco boksują. Zastanawiałem się nawet nad czymś na gąsienicach,... Tylko później te gąsienice będą mi do niczego potrzebne, a nie wiem czy byłaby duża różnica na korzyść gąsienic w takim grząskim terenie?? W stawie do wybrania trochę mułu i do wykopania ił plus glina z piachem.
Finalnie po pracach przy stawie chciałbym go używać do prac typowo pielęgnacyjnych, kosiarka, kosiarka z bocznym przesuwem, (widziałem coś takiego na yt przydałoby mi się do koszenia trzciny i zarośli dookoła stawu na groblach)plus odśnieżanie (mam dość szuflowania tej zimy )
Po przejrzeniu forum doszedłem do wniosku że powinienem kupić coś koło 25KM,. Jest jakas minimalna zalecana moc/waga traktorka do np takich koparek na traktomixie https://traktomix.pl/koparka-bhms95-przesuw.html maksymalnie - https://traktomix.pl/koparka-bhms175-przesuw.html. Nie wiem czy akurat te koparki są warte uwagi - to osobny temat, ale patrząc na dane nic większego mi nie potrzeba.
Mam tez pytanie co do sprzedawców. Nie przeczytałem jeszcze całego wątku, więc może pojawią się jeszcze jakieś informacje, ale do tej pory było tylko kilka wzmianek o traktomixie. Ktoś wspomniał o Węgrowie i Mrokowie Zampollu i Selltechu.
Żeby nie robić komuś czarnego PR (chociaż jeżeli ktoś jest nieuczciwy to wydaje mi się ze na forum powinno się to krytykować) to podam tych których oferty przeglądam i może ktoś po prostu skomentuje - "U tych warto":
Traktomix, Traktorki-Japonskie(Konary), Traktor.com.pl, Akant (Warszawa) , Selltech, Zampol, Boss-Milicz, Traktorado, Trak-tom. Może ktoś zna jakieś inne w okolicach Ostrołęki. Doczytałem ze RAV z forum jest gdzieś z okolic. Może znasz kogoś w pobliżu?
Michał, kolega Szam już Ci nie doradzi niestety- od ponad 2 lat jeździ traktorkiem u św. Piotra...
Z mojej strony polecam Traktomix- w czerwcu będzie 6 lat jak ujeżdżam zakupione u nich Hinomoto a traktorek nie ma za łatwo na mojej farmie 8-)
Hinomoto N200 + kosiarka AGL125 + glebogryzarka Kubota RSP121 + furmanka + przyczepka + opryskiwacz 400l + równiarka + walec + łuparka świdrowa + kosiarka Gold Series 7 Gang + rozsiewacz Strumyk + 3 x pług + glebogryzarka SB125 + kultywator

Zbyszek T

Post autor: Zbyszek T » 15 lut 2021, 15:18

element77 pisze: 15 lut 2021, 12:16 1) Działka - 1.1 ha - pole - 3 klasa ziemi, muszę przeorać, może usunąć kilkanaście samosiejek.
ad.1.
Traktor 15-18 KM z 4x4 da rady pod pług jednoskibowy
Traktor 20+ KM da rady z pługiem 2-skibowym
Reszte narzędzi dobierzesz pod wielkośc traktora.
Ale dla jasności, 1 ha to nie jest jakiś wielki obszar, żeby nie szło tego przeorać raz w roku nawet jednoskibowym.
Ale jak zamierzasz to uprawiać, choćby ziemniaki sadzić - to zdecydowanie lepiej mocniejszy traktorek, koło 25 KM, to będzie większa swoboda w doborze możliwości.
Ale i cena tutaj gra rolę.... 1 tyś PLN za 1 KM licz....

ad.2.
Tak tylko dla jasności, jak traktorek z oponami w jodełkę wjedzie na trawnik, to robi dziury. A jak jeszcze pokręcisz kierownicą, to zrywa darń. Więc jeśli te 1000m2 to trawnik wkoło domu, to nie zrobisz tego oponami w jodełkę.
Musiałbyś mieć zapasowy komplet opon trawiastych i je zmieniać....

ad.3.
Do stawu to chyba potrzebny jest duży sprzęt i duży zasięg...
Raczej bardziej się będzie opłacało wynająć porządną koparkę, zapłacić 1500 pln za cały dzień i Ci porobi wszystko na gotowo...
Dla referencji, jak mi robili wykop pod dom, to dół 10m x 10m x 2 m głęboki - wykopał w 10 h z załadunkiem ziemi na ciężarówkę.... Pytanie ile m3 przy stawie masz do wyciągnięcia...

element77

Post autor: element77 » 16 lut 2021, 12:10

Dzień dobry,

Dzięki za odpowiedzi. Nie wiedziałem o Szamie.
Bradomosko - wiem, zastanowiłem się nad tym nawet. Jestem świadom kosztów. Ale ja nie przeliczam wszystkiego na złotówki, jestem taka troszkę Zosia samosia. Jak mogę to zrobię sam, nawet jeżeli to się gorzej kalkuluje. Mam z tego frajdę i to też ma dla mnie wartość. Staw jest naturalny, nie bardzo duży, ale też nie mały, ponad 1600m2 tafli wody, średnia głębokość myślę że wyjdzie koło 1.2 do 1.5 metra. Więc jest co pompować. Mam parę zagłębień, i to tam finalnie chciałbym podkopać więcej. Jest co robić. Planuję sobie tą robotę na całe lato. To jest główna praca, ale ja mam więcej drobniejszych prac. Z ogrodzeniem, ze skarpami (mam rodzinkę wesołych pracowitych bobrów) etc.
Co do ceny to tak liczyłem koszty 1tys za 1KM.
To co napisał Zbyszek w ad2 - to jest właśnie kolejny ból, nie chciałbym przekładać, widziałem co robi taki traktorek oponami w jodełkę. Wiadomo, że do trawy to się nie nada. Zwłaszcza że taki koło 25KM waży już koło tony+
Z kolei trawiastymi to wydaje mi się ze nie ma najmniejszych szans pojeździć przy robocie w stawie.
Dlatego też pytałem czy ktoś ma może takie doświadczenie, że kopał i próbował coś wybierać ładowaczem, bo jedyne info jakie mam to to z yt i tak patrzyłem że ładowaczem coś wyskrobać w grząskim to ciężko im to idzie. Stąd ta koparka, myślę że bez tego nie da rady. Nie musi być duża najwyżej dłużej zejdzie.
Co do ad3 to u mnie to nie będzie pracy na jeden dzień. Raz już wziąłem kolesia z koparka. Większą, z wysięgnikiem teleskopowym. Też myślałem że kilka razy grzebnie i będzie po robocie. Pierwszy problem skarpy zaczęły się pod nim zarywać. Im dalej tym po bokach mam mniej miejsca. Koło 1.2m, w najwęższych miejscach 1m. Więc tam już nawet nie próbował podjechać. Z tyłu jest jeszcze gorzej, mniej więcej tak samo szeroko, ale przeorane przez bobry. Więc miękko, za grobla płynie mały strumyk. I jest ogrodzenie. Więc tam koparka w ogóle odpada, traktorek zresztą też. Można zrobić tylko coś od strony stawu. Dlatego chce odpompować wodę i od strony stawu to poszerzyć i nasypać więcej i umocnić. Przy okazji wkopać coś co powstrzyma bobry. Tu znowu się przyda mała koparka.
Z duża koparką jak była woda to to co wygrzebał i sypnął to od razu zjeżdżało z powrotem do stawu, zupełnie bez sensu. Nie mówiąc już że nawet że i z teleskopem sięgnął może na 1/4 stawu i to tylko od przodu. Porobił 2h i doszliśmy do wniosku że nie da rady.
Dlatego wolę mieć coś swojego. Że nie muszę się umawiać na dzień, czy godzinę. Odpompować wodę, bo inaczej tam nie da rady. Tu też nie wiem ile czasu wyjdzie bo ciężko mi oszacować ile wody napływa. Ale chcę doprowadzić do stanu że woda zostanie tylko w zagłębieniach i wtedy wjechać takim traktorkiem i grzebać, a to co napłynie na bieżąco pompować.
Te 1.1ha to wiem ze to nie dużo, także z tym to mam mniejszy ból głowy.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2021, 10:45 przez element77, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
yanmarf17d

Post autor: yanmarf17d » 16 lut 2021, 12:22

Co do oczyszczania stawu ,to były tutaj jakieś tematy. Ktoś próbował robić to wciągarką.
viewtopic.php?f=46&t=2038
Popytaj chłopaków ,którzy to robili
Zdzisław - YanmarF17D +kosiarka sadown 120 + miniładowacz+ paleciak + wiertnica +pług jednoskibowy+pług do śniegu+przyczepka +glebogryzarka RSA 130M+kultywator+pielnik+inne
www.youtube.com/channel/UCQPErmTFOB6a_AF-9XMFlcw
www.facebook.com/yanmarmania/

ODPOWIEDZ