grzes

Regulamin forum
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.

W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.

Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
grzes

grzes

Post autor: grzes » 08 cze 2014, 15:45

Witam forumowiczów, miło że jest takie forum w "polskim internecie". Mikrociągnika jeszcze nie posiadam ale liczę na Waszą pomoc w doborze, żeby nie tworzyć wątków wstępna specyfikacja poniżej:
-moc 30 km wzwyż
-4x4
-wspomaganie, standard czy nie?
-rewers, mile widziany
-model szerszy, teren górzysty, w ostateczności koła bliźniacze chodzą mi po głowie

Ogólnie ciągniczek ma służyć do koszenia rotacyjna/bijakowa plus przyczepka żeby coś przewieźć, jak wygląda sprawa z hamulcami do przyczepy? Układ pneumatyczny w żadnym modelu nie występuje?
Forum przeczytałem i skłaniam się ku produktom kuboty z racji dostępności części i yanmar niby węższy? Jaki udźwig ma tylny podnośnik/przedni tuz? Pytania może tendencyjne ale temat dla mnie obcy, liczę że rozjaśnicie mi jakiej serii/modelu mam szukać.
Pozdrawiam z okolic Tarnowa

Awatar użytkownika
marekspectra

Re: Witam i pytam

Post autor: marekspectra » 09 cze 2014, 11:48

Witaj Grzechu! Konkretnie pytania ! no dobrze... Zacznę od mocy, 30 KM to sporo. To kawał traktorka najlżejsze to min 1000kg a taki np Yanmar to może ważyć i 1500kg. Kawał traktorka! Z japonczyków nie znam modelu z instalacją pneumatyczną. Trzeba by wymodzić taką samemu. Wspomaganie - dobrze jak jest, ale bez wspomagania też kreca sie bardzo lekko - ja nie mam i absolutnie nie widze potrzeby miec. No może kiedy założę ładowacz to sie zmieni ? :) Z szerokoscią nie nawojujesz, są takie jakie są, pozostaje modyfikować koła, ew dystanse.

jaki model ? hmm.. Kubota serii L , ew GL lub yanmar

Obrazek
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 09 cze 2014, 18:47

Witam, jestem hm, fanem serii GL i największy i najmocniejszy jaki widziałem to GL 320 w Traktomixie
W różnych firmach inaczej podają moc jaka przypisana jest do modelu - w tym przypadku to 32 KM na wałku WOM-u lub silnika. Moja GL-23 jest opisywana, że 23 KM moc silnika, ale znalazłem w wielu opisach że moc 23 KM na wałku.
Powyżej mocy 30 KM trudno jest znaleźć w dobrym stanie egzemplarz tańszy niż 28-30... i więcej tyś.zł. Często trafiają się traktorki z oryginalną kabiną i nawet klimą w tym zakresie mocy i ceny.
Musisz sam poszukać w internecie i wybrać. Słyszałem ostatnio opinię sprzedającego, że osobiście kupiłby dla siebie, zadbaną kubotę serii L niż GL , bo jest bardziej wytrzymała na nawet złe traktowanie!
Pozdrawiam
Petra
Petra
Kubota GL23

grzes

Post autor: grzes » 09 cze 2014, 23:34

Nie wiem czy dobrze rozumuje seria GL to następca serii L? Grandel to jakaś opcja czy po prostu tak GL oznaczają? Nie wpadłem na żadną stronę w której podają kiedy jaka seria była produkowana w jakich wariantach mocy, może ktoś mnie linkiem poratuje?;)
Przeglądam od dłuższego czasu allegro itp, tylko nie wiem czego mam szukać i trochę ciężko wybrać w takim wypadku. Podjadę na plac to mi wcisną co będą mieć na stanie a takiej maszyny na dłużej potrzebuję dla siebie.
Z tą szerokością to trochę się martwię, standardowo to takie maleństwa wszystko? http://images63.fotosik.pl/998/af344f68f985a41cgen.jpg Bo do takiego to nawet malej rotacyjnej nie zapnę żeby bezpiecznie po górkach się poruszać;)
Model FX435 z tego watku: viewtopic.php?f=47&t=432 wpadł mi w oko, tylko znowu, skrzynia automat nie jest problematyczna w przypadku gdy jest kłopot ze znalezieniem wartości luzu na zaworach?, no i nie kubota:)
Kabina, klima w tym wypadku to dla mnie żaden priorytet, musi mieć trochę mocy i się kołami nie nakrywać na pochyłościach:)
Polecacie jakiś chociaż odrobinę uczciwych importerów małopolskie/podkarpacie na początek?
Dzięki za szybki odzew :)

Awatar użytkownika
Rav

Post autor: Rav » 09 cze 2014, 23:51

importerów uczciwych to raczej nie znajdziesz, każdy ma coś za uszami - jak handlarze samochodów mniej więcej.
W takiej mocy jak szukasz widziałem hinomoto e324 - trochę stare ale kawał maszyny - było w Traktomiksie - którego nie polecam.
Możesz się zastanowić też nad komunalnymi ciągnikiami Pronara - oglądałem ostatnio takie 2 z tym że nowe, ale wyposażenie miały nie gorsze.

Awatar użytkownika
geofan

Re: grzes

Post autor: geofan » 15 sie 2015, 14:11

Odgrzeje temat bo czytam, że jesteś z okolic Tarnowa (tak jak ja :). Kupiłeś coś? Ja właśnie zamówiłem Yanmara F215, zobaczymy co z tego wyjdzie. Może znasz jakiś serwis w okolicy który by się troszkę na naszych traktorkach znał?
Yanmar FX24D + Rębak + Pług 2 Skiby + Kosiarka Pielęgnacyjna + Skrzynia + Przyczepka od tz4k14 + Brony 1,5 pola + Niwelator/Pług + Frezarka Do Pni FP3H410 + Aerator + Wyczesywarka + Układarka kabli/rur

Awatar użytkownika
piotrbpm

Re: grzes

Post autor: piotrbpm » 24 sie 2015, 08:24

Czy kolega z forum ,,grzes" coś już upatrzył? napisałem do Ciebie wiadomość na PW
https://www.youtube.com/user/piotrbpm/videos
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD,TA527F,TA530F

ODPOWIEDZ