Witam traktorzystów.

Regulamin forum
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.

W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.

Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
olaf

Witam traktorzystów.

Post autor: olaf » 02 mar 2020, 20:51

Witam traktorzystów, mam na imię Sebastian i mieszkam w Katowicach. Nie mam jeszcze traktora, ale mam nadzieje że dzięki Waszej pomocy coś wkrótce zakupię. Ciągnika będę potrzebował do obkaszania osiedli mieszkaniowych oraz ich odśnieżania. Powierzchnia to około 10-12 ha/miesiąc. Tu mam pytanie-jakiej mocy powinien być traktor aby uciągnął kosiarkę bijakową z koszem 120 cm? Nie chcę zbyt dużego gabarytowo ciągnika, musi być tak duży aby dało się nim wszędzie wjechać. Chciałbym zmieścić się w granicach 20 tyś. złotych.
Liczę na Wasze rady i mam nadzieję że wkrótce zostanę posiadaczem małego traktorka

Awatar użytkownika
wojtis1990

Re: Witam traktorzystów.

Post autor: wojtis1990 » 02 mar 2020, 21:46

Cześć.
Myślę że powinieneś celować w coś pomiędzy 15-20km 4x4 to też dla mnie wymóg konieczny. Koniecznie kabina jeżeli na potrzeby komunalne.

olaf

Post autor: olaf » 02 mar 2020, 22:57

Dzięki wojtis1990.
Czy moc rzędu 15-20KM nie będzie za mała do sprawnego napędzania kosiarki z koszem o szerokości 120cm? A jeśli nawet ciągniczek uciągnie taką kosiarkę ,to jak długo? Że traktor ma mieć napęd 4x4 to jest dla mnie oczywiste.
PS. miałem kiedyś XM Exekutiv v6 190km :)

Awatar użytkownika
wojtis1990

Post autor: wojtis1990 » 03 mar 2020, 09:47

Myślę że spokojnie wystarczy. Wiadomo że lepiej mieć zapas mocy i brać coś większego ale zmieścić się w 20 tys będzie trudno z traktorkiem 20km i 4x4. Moje mają odpowiednio 14 oraz 16km i powiem że dla mnie moc jest wystarczająca. Problemem jest waga, traktorek waży 650kg, jak naładuję na przyczepkę 800kg piachu to pod górkę na błocie nie wjadę, traktorek stoi i kręci wszystkimi kołami, dopiero jak go dociążę to idzie jak złoto. W komunalce nie będziesz raczej jeździł po ugorach, nieużytkach, a zadbanych trawnikach więc myślę że kosiarka będzie miała lekko. Poczekajmy na wypowiedzi osób siedzących w temacie którzy użytkują traktorki w podobny sposób.
P.S. Exclusive to najbogatsza wersja. W moim brakuje tylko skór i tempomatu ale nie ubolewam nad tym. Piękne i wdzięczne auta, a fałka jest kwintesencją pod maską.

olaf

Post autor: olaf » 03 mar 2020, 14:06

Dziś znalazłem taki oto egzemplarz: https://www.otomoto.pl/oferta/hinomoto- ... BrqNB.html
Co o nim sądzicie? Wiem że jest to Kubota tylko w innych barwach. Wygląda na niepicowanego na sprzedaż( no chyba że był malowany kilka lat temu i teraz tak wygląda). Ma 2600mth. Czy to dla tak małego traktorka dużo? Czy ktoś miał do czynienia z tym sprzedawcą. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

lewan24pl

Post autor: lewan24pl » 03 mar 2020, 15:47

Radny a tu wrzucie ci linka w podobnych pieniądzach z ładowaczem o ile cena aktualna
https://www.otomoto.pl/oferta/kubota-gl ... C72Mu.html
W życiu jest tylko pewna śmierć i podatki

olaf

Post autor: olaf » 03 mar 2020, 17:30

Lewan24pl bardzo fajny traktorek. Ale czy on nie jest od ,,tego" handlarza z Milicza którego wszyscy odradzają(w zagłębiu dolnośląskim tylu ich jest :D ). Ta Kubota jest tak mało zużyta czy malowana.
A powiedzcie mi czy Yanmary serii F ,FX o mocy18-26 mają rewers(w komunalce to się bardzo przydaje)i jak ogólnie wypadają do Kubot o tej samej mocy serii GL? Wolę tańszego i nowszego Yanmara czy Iseki niż Kubotę; no chyba że ta konstrukcyjnie jest dużo lepsza od pozostałych marek.

lewan24pl

Post autor: lewan24pl » 03 mar 2020, 18:26

A nie wiem tylko tak wrzuciłem bo przeglądałem internet i znalazłem a cenowo wygląda super plus ładowacz i właśnie coś mi tak nie pasuje może się mylę ale one same chodzą ok 25 nawet 28tys
Musiał byś powęszyć co i jak bo jak dla mnie to dobra oferta
A tu troszkę mocniejszy a cena o ile większa
https://sprzedajemy.pl/kubota-gl25-z-or ... nr60047086

A czy tamte mają rewers to nie wiem myślę że te większe mają ale niech inni się wypowiedzą
A co do tej z pierwszego zdjęcia to na pewno malowana
Ja mam gl260 i jestem zadowolony niby 2006rok ale czy to prawda kto to wie
A ogólnie każde japońce są dobre jak się dobrze trafi
A czy yanmara iseki młodszy od kuboty ?
Mogę się mylić ale yanmara FX seria to lata połowa 80 do 90 coś ale nie jestem pewien a model Kubota seria GL to początek 2000 jakoś może koniec 90 ale na tractor data trzeba by było popatrzeć ale czy informacje są prawdziwe do końca
Jak by nie było każdy z nich dobrym będzie wyborem tylko druga sprawa jaki egzemplarz ci się trafi zawsze coś będzie do zrobienia poprawienia

olaf

Post autor: olaf » 03 mar 2020, 18:38

Jakoś wizualnie Yanmar FX wydał się mi młodszy od Kuboty serii GL :D
A co sądzicie o Hinomoto N lub NX. Wiem że to prawie to samo co Kubota, ale jak się czyta ile problemów ludzie mają częściami zamiennymi czy choć by zdobyciem manualna, to nie jestem do końca pewien :roll:

lewan24pl

Post autor: lewan24pl » 03 mar 2020, 18:55

Ten hinomoto to to samo co serii GL !!!
Tak jak Kubota l2900,3300, i parę innych to to samo co GL i hinomoto tylko że tamte pierwsze nie mają tak rozbudowanej hydrauliki bo na inny rysunek szły

Tu przykładowy link do części
https://www.trakter.com/en/products/rep ... /hinomoto/
I najwięcej części jest do kuboty na tej stronie z resztą możesz sobie porównać wchodząc w różne marki i modele

https://www.trakter.com/en/products/replacements/

Katalog części 50-60euro plus wysyłka
Ja od nich kupiłem i parę drobiazgów orginalne części
Możesz sobie poczytać na moim poście

ODPOWIEDZ