Co dzisiaj robiłem... :)
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Re: Co dzisiaj robiłem... :)
Dla tego jestem zły bo poprzedni operator tak jak ty Marku napisałeś znalazł miejsce gdzie działka zachodziła w dół tam podkopał i wszystkie korzenie wrzucił zasypał wyrównał i praca wykonana super a ten to nie wiem o czym myślał
Naprawdę strasznie dużo tego i dla tego zdziwiłem się jak mama mi powiedziała że jest tego od groma a tam na pierwszym filmiku jest skarpa to mógł tam układać przed nią z góry zepchnąć w dół i po sprawie by było
Bo tak to super zrobione gdyby nie ta hałda
A mama powtórzyła moje słowa do operatora żeby wyrwał korzenie i je na jedną kupkę poskładał same powyrywane korzenie!!!żebym wtedy mógł coś z nimi zrobić spalić wywieść itp.a teraz nawet jak bym był na miejscu to do wiosny bym tego uprzątnął swoim Kubusiem
Nic zadzwonię wyśle mu nagranie jak to eyglada i zobaczę co powie bo
mam jeszcze następny kawałek do zrobienia po sąsiedzku ale tam jest dużo gruzu po poniemieckich budynkach zniszczonych podczas wojny także mam jeszcze dużo pracy ale następnym razem to chcę być na miejscu jak przyjedzie
Naprawdę strasznie dużo tego i dla tego zdziwiłem się jak mama mi powiedziała że jest tego od groma a tam na pierwszym filmiku jest skarpa to mógł tam układać przed nią z góry zepchnąć w dół i po sprawie by było
Bo tak to super zrobione gdyby nie ta hałda
A mama powtórzyła moje słowa do operatora żeby wyrwał korzenie i je na jedną kupkę poskładał same powyrywane korzenie!!!żebym wtedy mógł coś z nimi zrobić spalić wywieść itp.a teraz nawet jak bym był na miejscu to do wiosny bym tego uprzątnął swoim Kubusiem
Nic zadzwonię wyśle mu nagranie jak to eyglada i zobaczę co powie bo
mam jeszcze następny kawałek do zrobienia po sąsiedzku ale tam jest dużo gruzu po poniemieckich budynkach zniszczonych podczas wojny także mam jeszcze dużo pracy ale następnym razem to chcę być na miejscu jak przyjedzie
W życiu jest tylko pewna śmierć i podatki
- marekspectra
Tak działka wygladała u mnie :
https://www.youtube.com/watch?v=OUWavhMeQQk&t=2s
https://www.youtube.com/watch?v=nxkVIACnnY8&t=35s
potem sprzątanie....
https://www.youtube.com/watch?v=JNCUNHdQAOw
Potem wielki dół, do niego pniaki, korzenie, na to wszystko zebrany bronami urobek. O na całosć warstwa ziemi.
https://www.youtube.com/watch?v=OUWavhMeQQk&t=2s
https://www.youtube.com/watch?v=nxkVIACnnY8&t=35s
potem sprzątanie....
https://www.youtube.com/watch?v=JNCUNHdQAOw
Potem wielki dół, do niego pniaki, korzenie, na to wszystko zebrany bronami urobek. O na całosć warstwa ziemi.
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne
I przez cały czas jak butwieją korzenie dziura w ziemi.
- wojtis1990
Rozbudowuje sobie oświetlenie. Zespolone lampy na tył, 4 szperacze, gniazdo przyczepy i muszę zamontować jakieś małe zgrabne kierunkowskazy na przód, a te z błotników zdemontować.

O proszę jaka robota
A daszek jakiś też będziesz mocować do tego tej konstrukcji czy bez
I tylko co chciałem zauważyć to lampa LED na tył to nie wiem czy będzie ci super świecić bo też takie kiedyś miałem podobne bo teraz tyle tego robią i każde tak samo wyglądają ale moje lipne były i dla tego pytam jak świecą białym mocnym światłem bo moje to masakra były takie przyciemnione światło dawały że poszły w kosz
A po czasie znalazłem i kupiłem z których jestem bardzo zadowolony
A te kierunki czemu chcesz zdemontować z błotników przeszkadzają ci czy źle wyglądają?
A daszek jakiś też będziesz mocować do tego tej konstrukcji czy bez
I tylko co chciałem zauważyć to lampa LED na tył to nie wiem czy będzie ci super świecić bo też takie kiedyś miałem podobne bo teraz tyle tego robią i każde tak samo wyglądają ale moje lipne były i dla tego pytam jak świecą białym mocnym światłem bo moje to masakra były takie przyciemnione światło dawały że poszły w kosz
A po czasie znalazłem i kupiłem z których jestem bardzo zadowolony
A te kierunki czemu chcesz zdemontować z błotników przeszkadzają ci czy źle wyglądają?
- marekspectra
Wojtis - no prosze... ale to warto sie pochwalić! Mamy temat o ROPS viewtopic.php?f=61&t=1767 czyli zapraszam do tamtego tematu, tutaj post szybko zginie a tam, ktoś kto myśli nad ramą ochronną , zapozna sie z Twoja konstrukcją.
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne
- wojtis1990
To jak możesz to przenieś do tematu ROPS albo następne modyfikacje tam umieszczę. Daszka nie będę robił bo raczej jest zbędny, ale zostawię sobie furtkę by go dołożyć przyszłościowo. Kierunki z błotników chce usunąć i założyć z przodu małe zgrabne a w lampie zespolonej już są więc 6 migających lampek to trochę za dużo. Z ledami też zobaczę jak będą świeciły bo były tanie z internetu. Do TZtka założyłem jeden ze sklepu rolniczego i swieci rewelacyjnie. Dopiero jak podlacze wyjadę na łąkę i zobaczę jak to wszystko świeci. W sobotę będę chciał szlifować i malować. Najwięcej zabawy miałem z elektryką żeby wszystko podłączyć, zabezpieczyć, w peszle wsadzić, schemat z książki w ogóle nie zgadza się z rzeczywistością.
To trzeba było napomnieć że będziesz coś takiego robić i mógł bym ci typu kupić gotowe panele z przyciskami nie drogie ok 100zl plus wysyłka do PL

Jest tego przeróżnego rodzaju można wybierać przebierać fajna sprawa i proste w podłączeniu bo jeden głowy kabel zasilający+masa a resztę bezpośrednio do przełączników na wsówki
Naprawdę podłączenie banalnie proste
A jak podłączysz światło stopu masz orginalny przełącznik czy będziesz coś dorabiać czy pozostawisz bez światła stopu

Jest tego przeróżnego rodzaju można wybierać przebierać fajna sprawa i proste w podłączeniu bo jeden głowy kabel zasilający+masa a resztę bezpośrednio do przełączników na wsówki
Naprawdę podłączenie banalnie proste
A jak podłączysz światło stopu masz orginalny przełącznik czy będziesz coś dorabiać czy pozostawisz bez światła stopu
- wojtis1990
Nie wiedziałem nawet że są takie panele bajery, założyłem dwa włączniki za 7zl.. Na jakiej stronie to znajdujesz ? Światło stop będzie, w oryginale nie mam ale założę jakiś czujnik wciskany albo taki na sprężynce. Jak coś dalej podziałam to w temacie ROPS będę pisał.
Spoko
A to ja eBay i jak ci się otworzy to wpisz
rocker switch panel
Pewnie na aliexpres też znajdziesz
Bo fortuny nie kosztuje a i ładnie wygląda tylko jakieś pudełko zrobić obudowę i gotowe
A też są pojedyncze z pojedynczą obudowa jak potrzebujesz np.dwa czy trzy przełączniki to takie kupujesz i są różne oznaczenia
Jest tam różnych kombinacji
Popatrz sobie nie musisz śmigać po angielsku wpis to co napisałem i obejrzyj sobie a jak coś będziesz chciał to pomogę to ogarnąć
A nie jestem tam żadnym elektrykiem ale bezpiecznik to podstawa i ja kupiłem też przekaźnik żeby przełącznik odciążyć niby ledy mała prądy biorą ale za te 10-15zł to myślę warto założyć
Sam kiedyś nie wiedziałem po co to a to po to żeby się np. przełącznik nie spalił bo takie sytuacje też się zdarzają i nie wiem czy miałeś taka sytuację ale te zwykłe patyczki jak większe obciążenie jest to się nagrzewają a jak założysz przekaźnik to nie grzeją się jak to działa na jakiej zasadzie nie wiem ale dział
A to ja eBay i jak ci się otworzy to wpisz
rocker switch panel
Pewnie na aliexpres też znajdziesz
Bo fortuny nie kosztuje a i ładnie wygląda tylko jakieś pudełko zrobić obudowę i gotowe
A też są pojedyncze z pojedynczą obudowa jak potrzebujesz np.dwa czy trzy przełączniki to takie kupujesz i są różne oznaczenia
Jest tam różnych kombinacji
Popatrz sobie nie musisz śmigać po angielsku wpis to co napisałem i obejrzyj sobie a jak coś będziesz chciał to pomogę to ogarnąć
A nie jestem tam żadnym elektrykiem ale bezpiecznik to podstawa i ja kupiłem też przekaźnik żeby przełącznik odciążyć niby ledy mała prądy biorą ale za te 10-15zł to myślę warto założyć
Sam kiedyś nie wiedziałem po co to a to po to żeby się np. przełącznik nie spalił bo takie sytuacje też się zdarzają i nie wiem czy miałeś taka sytuację ale te zwykłe patyczki jak większe obciążenie jest to się nagrzewają a jak założysz przekaźnik to nie grzeją się jak to działa na jakiej zasadzie nie wiem ale dział