Rav - Iseki TA227

Regulamin forum
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.

W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.

Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
Awatar użytkownika
Rav

Re: Rav - ...

Post autor: Rav » 16 kwie 2014, 09:29

Mieszcze się w budżecie z kosiarka.
Jest też hinomoto nx23 czyli kopia kuboty grandel cena zbliżona tyle że przed serwisem.

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 16 kwie 2014, 14:55

W traktomixie rok temu mieli takie właśnie Hinomoto , ale bardzo szybko się sprzedały i jak przyjechałem to nie mieli ich na placu. To właściwie kubota tylko z innymi znaczkami, a trochę taniej je sprzedawali i nawet bardziej mi się podobał od grandela GL23
Ja chyba zdecydowałbym się na hinomoto, części jak słyszałem bardziej dostępne bo z kuboty.
pozdrawiam
Petra
Petra
Kubota GL23

Awatar użytkownika
Rav

Post autor: Rav » 16 kwie 2014, 15:02

Wybór ostatecznie padł na Iseki ale trochę inne, odbieram po świętach, więc będzie i foto i opis.

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 16 kwie 2014, 16:55

Rav pisze:Wybór ostatecznie padł na Iseki ale trochę inne, odbieram po świętach, więc będzie i foto i opis.

Trzymajcie mnie bo zabiję...! Po świetach napisze.... a ja przez tyle dni bede dumał co to jest to "Iseki ale troche inne " :)
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 16 kwie 2014, 19:08

Dobra, nie opisuj, ale przynajmniej prześlij jakąś mizerną fotkę. Nie bądź żyła jesteśmy ciekawi.
Petra
Petra
Kubota GL23

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 16 kwie 2014, 19:11

:D dokładnie..... :)
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

Awatar użytkownika
Rav

Post autor: Rav » 16 kwie 2014, 21:24

hmmmm dopiero wróciłem, co do fotek zabijcie nie mam, jutro dam bo mam tylko na mailu w firmie. Model to Iseki TA227 nie picowany, nie wypracowany, nie zmęczony.
Uszkodzenia to potrzaskany grill - ale stał inny model z identycznym grillem mają dać tamten, brak jakiegoś przełącznika, mają dołożyć i wyciek z chłodnicy - mają zrobić. Wszystko na papierze więc mam nadzieję że się wywiążą. Luzów brak, siłownik chodzi płynnie, nie sprawdzałem tylko blokady mostu bo nie było jak. do tego kosiarka jednak do tego czego jest najwięcej czyli park 150cm szerokości.

Co do samego oglądania, żaden sprzedawca nie ma bladego pojęcia co znaczą te krzaczki od samopoziomowania w żadnym modelu, wmawiają że ustawią i nie ruszać :P

marekspectra pisałem na maila ogólnego o kontakt bo chciałem coś skonsultować - już nie aktualne :P

Awatar użytkownika
petra

Post autor: petra » 16 kwie 2014, 22:44

Te pokrętła... w każdym jest trochę inaczej, ale wydaje mi się że sam do tego dojdziesz. Dla mnie to była też ciemna magia. Zrobiłem zdjęcie jak były ustawione i ... zacząłem się "bawić". Najbardziej przydatne jest to pokrętło co steruje prawym ramieniem - siłownik zamiast śruby jak w C330 , ustawiasz np.pochylenie pługa. Drugie to to żeby przy opuszczaniu narzędzia np. kosiarki opuszczała się stale na takiej wysokości jaką ustawisz wcześniej. Reszta - mnie nie interesowała jak na razie. Podobnież jest jeszcze możliwość wykorzystania tych pokręteł przy glebogryzałce ale tylko oryginalnej do tego modelu, a moja jest od GT3 lub 5 więc "niepridatne"
Powodzenia i przy odbiorze jeszcze raz wszystko dokładnie sprawdź!!!
Petra

Do Zampolu także nie dojechałem, ale chyba Krzysiek chwalił ludzi za uczciwość.
Petra
Kubota GL23

Awatar użytkownika
Rav

Post autor: Rav » 17 kwie 2014, 07:44

obiecane foto, narazie z maila z placu, ale jak już będzie odebrany to będzie więcej
jak widać grill w częściach, ale nie wypracowany.
Ten z zampolu był cały odmalowany czyli stan jak kolegi ukasso - ale jaki był przed odnowieniem kto to wie. Akurat wjechał kontener, o matko jak nawalone jeden na drugi - masakra. Wiadomo więcej wejdzie do kontenera. Aha przyjeżdżają ze zdjętymi kołami i jak jest kilka modeli to koła idą losowo więc rocznik na felgach może być od innego.
Załączniki
TA227 (8) (Medium).JPG
TA227 (8) (Medium).JPG (181.39 KiB) Przejrzano 8183 razy
TA227 (1) (Medium).JPG
TA227 (1) (Medium).JPG (191.02 KiB) Przejrzano 8183 razy

Awatar użytkownika
ukasso

Post autor: ukasso » 17 kwie 2014, 08:25

Niestety prawda jest taka, że traktorki, które są u nas na rynku, w większości mają po 15-30lat i były już w Japonii wycofane z użytku i sprzedane w cenie złomu. Handlarze skupują wszystko, bez względu na stan. Mój ojciec pracuje w podobnej firmie, tylko zajmującej się między innymi japońskimi wózkami widłowymi i tam sytuacja jest podobna. Sprzęty też przyjeżdżają stłoczone w kontenerach. Nie zmienia to faktu, że maszynki te nie tracą swoich walorów użytkowych i po generalnych remontach odzyskują 100% swojej sprawności. W bogatszych krajach takie praktyki się nie opłacają. Oni wolą wymieniać maszyny na nowe.
Iseki bardzo ciekawe. Jak odpowiednio o nie zadbasz sprawi Ci sporo frajdy i będzie robił swoją robotę.

ODPOWIEDZ