Problem Z biegiem wstecznym Kubota
Re: Problem Z biegiem wstecznym Kubota
Jeżeli się zgięły to bardzo niewiele. Tyle dasz spokojnie radę wyprostować. Nie musisz dorabiać. Jeżeli wytarły się prowadzenia koła to już większy problem. To czy są wygięte sprawdzisz endoskopem. Na kołach zębatych powinno być widoczne odciśnięcie na jakim odcinku koła się zazębiają. Potem ustaw wodzik tak jak teraz się ustawia po włączniu biegu i zobacz ile ewentualnie brakuje do tej odległości na jakiej wcześniej odcisnęły się koła. To naprawdę może być 1mm i będzie problem.
Masz rację i pewnie skombinuje endoskop i będę zaglądał co i jak. Dzisiaj sprawdziłem sprężyny zatrzasków i twierdze że są w dosyć dobrym stanie są jednakowej wysokości dosyć dobrze trzymają każdy bieg. więc zatrzask to to nie jest myślałem tak na początku ale tak jak mówisz na widełkach 1mm może swoje zrobić.
- marekspectra
Marcin.. i jak postępy? Działałeś coś ?
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne
Marku niestety nie dużo z braku czasu.Za to Mój tokarz polecił mi dobrego mechanika od skrzyń a, że tokarz jest również mechanikiem i powiem że zna się gość na bardzo wielu rzeczach i nie takie ciągniki czy inne maszyny naprawiał m. in mnie też mój poprzedni ciągnik. Ale teraz nie ma czasu Bo wiadomo sezon się zaczyna nikt nie ma czasu. No i na razie nie miałem kiedy ale muszę ściągnąć tego mechanika do mnie żeby pozaglądał ponieważ sam nie czuję się na siłach z jego pomocą na pewno coś zdziałamy. Ale najbardziej przeraża mnie jeśli to będzie zużyte koło zębate wstecznego bo jak wiadomo koło dorobić to nie problem ale utwardzić to już nie tak prosto dawniej w Autosanie można było zrobić taki zabieg (kiedy jeszcze pracowało tam 60% rodziny i sąsiadów) Ale że teraz się rozpadł to ni chu chu. I troszkę mam w związku z tym mieszane uczucia. Cholera wie jak to będzie bo ja już sam nie wiem.
- marekspectra
Kupimy oryginał, są w USA . Niestety Kubota wymusiła na firmie w której sprawdzałem ceny części, usunięcie tej funkcji i niestety nie powiem Ci ile to może kosztować. Ale dla pewności spróbuje zapytać na Orangetalks. Moim zadniem takie koło może kosztowac od 300 do 600zł. Z ew. zakupem też nie powinno być kłopotu. Głowa do góry! 
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne
Hehe. Marku widzę że wyznajesz zasadę Nie ma rzeczy niemożliwych są tylko trudne w wykonaniu. Staram się również ją wyznawać ale kurcze mi jak się coś psuje to nie jakaś głupota tylko jak już to coś poważnego. Zobaczymy w następnym tyg może porozmawiam z tym mechanikiem Będziemy widzieć co powie. W razie gdyby się coś zaczęło dziać będę pisał i jak dam radę międzyczasie robić fotki jeśli dojdzie do rozbiórki. Ale i tak dzięki za Słowo otuchy. Miejmy nadzieję że nie będzie tak źle.
Moja kubotka w od momentu kiedy zaczęły się problemy w biegiem wstecznym jeździłem głównie do przodu w ostateczności już wsteczny ( sprawy typu kosiarka rotacyjna) potem przyczepa z kostkami) ale cały czas orientowałem się w częściach i w mechanikach dzwoniłem do kilku i albo zajęty albo nie naprawia ciągników , endoskopu niestety nie zdobyłem ale bardziej wczułem się wzrokowo hehe i twierdze że nie jest dobrze bo koło biegu wstecznego ma od czoła gdzie zachodzi na następne koło ma tak ok 4-5 mm zmielone z przodu zęby i nie nastąpiło to od razu tylko widać że po prostu to wycierało. Koło można dostać o ile to to bo nie znam jeszcze jego parametrów któraś z firm oferuje sprzedaż na allegro koło to cena ok 450zł http://allegro.pl/kubota-kolo-rewersu-2 ... 19457.html przyjrzałem się też dokładniej reszcie kół zębatych ich stan nie jest zły obawiam się tylko o koło które się zazębia z kołem wstecznego bo jeśli tak zużyte jest od wstecznego to to wcześniej pewnie też. A nie wiem czy gdzieś je dostane I lipaaaa jak sku.....n. Zawsze jak mi się coś psuje to to co najgorsze. 
Marcin w tym ogłoszeniu koleś oferuje regeneracje i dorabianie różnych takich elementów , nie zaszkodzi zadzwonić : http://olx.pl/oferta/luparka-pod-ciagni ... 9;promoted
Pozdrawiam , Tomek !
Pozdrawiam , Tomek !
Kurcze tomku z nieba mi spadłeś z tym ogłoszeniem za chwilę zadzwonię do gościa zapytam. Boje się właśnie że to nie tylko koło wstecznego biegu jest do kitu dlatego już nie długo będzie rozbiórka skrzyni na razie brak czasu i mechanika bo ma inna pilną robotę. Ale może jakoś to będzie.
To samemu dasz radę rozłożyć skrzynię . Musisz go rozpołowić ,spuścić olej . Jeżeli skrzynia to monolit z tylnim mostem to wałki mają zabezpieczenia z przodu . Jeżeli skrzynia jest przykręcana do mostu to wyłóż i daj do regeneracji .