Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Nie zgodzę się z Tobą Robson. Takie gimnastykowanie się i cięcie na kupie to tylko dla kamikaze. To jak dla mnie bezpieczniejsze rozwiązanie choć wolniej się pracuje. Na szczęście takich grubaśnych miałem kilka reszta takie 20-35cm.
Ja tnę na ziemi grube kawałki- też jestem ciekaw w jaki sposób wykładasz klocek na uchwyt. Daj proszą foty samego stojaka i poszczególnych etapów cięcia.
Stojak leciwy,ojciec zrobił go kilka lat temu. Tak wygląda sam stojak.
Ta zardzewiała część z zębami musi być uniesiona, kładąc klocek (kwestia wprawy jak głęboko) zsuwa się ten ząb i klinuje drewno.Najdłuższe jakie ojciec wkładał to 3m ja około 160cm siedzi sztywno. Trzeba uważać na ręce aby ząb nie spadł ale takie 100-160cm spokojnie samemu się wsadza. Główna sztyca jest pod kątem tak aby ząb się nie zsuwał samoczynnie.
Zaraz skoczę zrobie fotki jak to działa.Ew. filmik nagram. Też mam łuparkę świdrową 5.5KW ze świdrem 100. A teraz na złomie kupiłem szkielet z wałkiem łożyskami i tarczą. Silnik wsadzę 2.5KW bo taki mam i będzie krajzega:)
Mati daj na ramie, w tym miejscu co opada ząb taką samą podporę Y jak na początku ramy co na nią pierwszą (podporę Y) kładziesz klocek.
Prosty patent i bezpieczny.
Ten filmik to tak na szybko, żeby nie zasłaniać aparatu zrobiłem od tylca strony. Normalnie jak kładłem to nie było z niczym problemu.Wygodniej mi na druga stronę.
O tym właśnie piszę , młody starego nie zrozumie
Dla ciebie Dźwignąć pniaka 2-3m to pestka a ja nawet nie próbuję
Prędzej już używał bym jakiegoś podnośnika przy załadunku pniaka.
Wejdziesz w latka też zmienisz punkt widzenia .
Pozdrawiam