Co dzisiaj robiłem... :)
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Re: Co dzisiaj robiłem... :)
A ja miałem takie olśnienie zimowe ,nie wiem czy kojarzycie stacjonarny silnik andori 1HC102 jedno cylindrowy (taki pół silnika naszego ursusa małego) .Żeby nie korodował mi cylinder od zewnątrz to zamiast pozostawić goły na zimę zalałem jakimś starym płynem chłodniczym .Wszystko ładnie pięknie ale spr termometr i widząc -23 stwierdziłem że pójdę spr czy aby ten stary płyn nie zamarza bo w pomieszczeniu jest prawie identycznie jak na dworze .Niestety po zajrzeniu z latarką zobaczyłem jak wytracają się już lud .Nie wiele myśląc biegnę po przedłużacz opalarkę ,zdejmuję filtr instaluję wspomagacz w filtrze kręcę 10 razy korbą i maszyna ożywa kopcąc na potęgę
zagrzałem płyn spuściłem i problem z głowy 
https://www.youtube.com/user/piotrbpm/videos
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD,TA527F,TA530F
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD,TA527F,TA530F
A myśmy postawili wczoraj na relax i urządzili kulig dla naszych pociech
Traktorek przy -20C zaskoczył po kilkusekundowym kręceniu, rozgrzewał się ok. 30 minut i podczas dojazdu po sanie klasy biznes
umarł
- niestety letnie paliwo dało o sobie znać
Szybki telefon do "Japanese Assistance"
i dostawa świeżego zimowego paliwa stała się faktem. Letnie spuszczone do kanistra, filtr wyczyszczony z białego parafinowego syfu i traktorek załapał od razu.
Dzieci były przeszczęśliwe i pomimo mrozu (-10C) chciały jechać drugi raz. Inna sprawa, że świecące pełnym blaskiem słoneczko, brak wiatru, ognisko i ciepła kiełbaska sprawiły, że temperatura odczuwalna dla nich oscylowała w granicach +15C więc ich życzenie stało się faktem
Po ponad 2,5 godzinach jazdy czuły się zawiedzione, że to już koniec...
Hinomoto spisało się na medal- żadna góreczka nie była dla niego przeszkodą- szedł jak przecinak
chociaż bez 4x4 byłoby naprawdę ciężko...
Traktorek przy -20C zaskoczył po kilkusekundowym kręceniu, rozgrzewał się ok. 30 minut i podczas dojazdu po sanie klasy biznes
Dzieci były przeszczęśliwe i pomimo mrozu (-10C) chciały jechać drugi raz. Inna sprawa, że świecące pełnym blaskiem słoneczko, brak wiatru, ognisko i ciepła kiełbaska sprawiły, że temperatura odczuwalna dla nich oscylowała w granicach +15C więc ich życzenie stało się faktem
Hinomoto spisało się na medal- żadna góreczka nie była dla niego przeszkodą- szedł jak przecinak
Hinomoto N200 + kosiarka AGL125 + glebogryzarka Kubota RSP121 + furmanka + przyczepka + opryskiwacz 400l + równiarka + walec + łuparka świdrowa + kosiarka Gold Series 7 Gang + rozsiewacz Strumyk + 3 x pług + glebogryzarka SB125 + kultywator
Ja za to ruszam z remontami, zacząłem od opon trawnikowych oraz siłowników, reszta w temacie viewtopic.php?f=36&t=1005&p=15108#p15108
- marekspectra
Mandrol - klasa ! Swietne , pozyteczne akcje... Dzieki za fotki ! A czy ktoś jeszcze robił kulig?
U mnie dzisiaj była "Akcja Posesja " co prawda nie spodziewałem sie IRCH -y
Ale Kynek zaordynował posprzatanie śniegu żeby zrobic plac na nowy
Pierwsze uruchomienie nowego nabytku :
A dalej już poleciało :
Więcej w tym temacie:
posting.php?mode=reply&f=59&t=1499
U mnie dzisiaj była "Akcja Posesja " co prawda nie spodziewałem sie IRCH -y
Pierwsze uruchomienie nowego nabytku :
A dalej już poleciało :
Więcej w tym temacie:
posting.php?mode=reply&f=59&t=1499
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne
- plastek334
Też używam tego specyfiku i bardzo go sobie chwalę, jeszcze nie miałem problemu z paliwem a jeżdżę na letnim 
A ja dzisiaj skończyłem poszerzanie łyżki i dorobiłem zdejmowana listwę z zębami
Na tym się wzorowałem

Na tym się wzorowałem

- chudymajkel
Niedzielna zabawa na śniegu. Pogoda idealna, troszkę nam tu na Śląsku sypało śniegiem więc na sanki i JAZDA! JAZDA! JAZDA!

pozdr. Michał
Pierwsza fota idealna na grudniową stronę kalendarza . Chyba tez zrobię kulig 
SHIBAURA P21F
http://www.malytraktor.pl/forum/viewtop ... =65&t=1230
http://www.malytraktor.pl/forum/viewtop ... =65&t=1230
- RobsonWawa
Ostatnie 2 dni poświęciłem na wycinkę wierzby i olszyny która od lat
przeszkadzała mi w pełnym zagospodarowaniu działki.
Do pracy zaprzęgnąłem pilarkę akumulatorową EGO którą prezentowałem
już w dziale piły spalinowe.

Powiem tak, w zastosowaniach amatorskich doskonałe narzędzie.
Przede wszystkim raj dla uszu bo pracuje bardzo cicho. To sprawiło, że Stihl praktycznie
poszedł w odstawkę.
Na 2 akumulatorach 4ah i 6 ah jednorazowo byłem w stanie ciąć od 1,5 do 2 godzin.
To akurat tyle żeby załadować urobek na busa i zrobić sobie przerwę na obiad.
Wystarczająco długo na ponowne naładowanie akumulatorów (ok. 1,5 h na dwa aku)
Oto efekt pracy tej pilarki

przeszkadzała mi w pełnym zagospodarowaniu działki.
Do pracy zaprzęgnąłem pilarkę akumulatorową EGO którą prezentowałem
już w dziale piły spalinowe.
Powiem tak, w zastosowaniach amatorskich doskonałe narzędzie.
Przede wszystkim raj dla uszu bo pracuje bardzo cicho. To sprawiło, że Stihl praktycznie
poszedł w odstawkę.
Na 2 akumulatorach 4ah i 6 ah jednorazowo byłem w stanie ciąć od 1,5 do 2 godzin.
To akurat tyle żeby załadować urobek na busa i zrobić sobie przerwę na obiad.
Wystarczająco długo na ponowne naładowanie akumulatorów (ok. 1,5 h na dwa aku)
Oto efekt pracy tej pilarki