Jaki kupić traktorek?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Re: Jaki kupić traktorek?
Witam,
Ponieważ jest to mój pierwszy post to witam zacne grono użytkowników.
Mam pytanie dotyczące ciągnika z napędem 2WD, czy napęd taki wystarczy do obsługi agregatu/glebogryzarki separacyjnej, popularnie oznaczonej jako SB 105. Czy powiedzmy ciągnik taki jak Hinomoto E200 lub Iseki TU2100 poradzą sobie z takim osprzętem ?
Ponieważ jest to mój pierwszy post to witam zacne grono użytkowników.
Mam pytanie dotyczące ciągnika z napędem 2WD, czy napęd taki wystarczy do obsługi agregatu/glebogryzarki separacyjnej, popularnie oznaczonej jako SB 105. Czy powiedzmy ciągnik taki jak Hinomoto E200 lub Iseki TU2100 poradzą sobie z takim osprzętem ?
-
Adam bez ziemi
Witaj Macro Nie znam wymiarów wymienionych maszyn, ale ze swojego doświadczenia powiem, napęd 4wd jak najbardziej wskazany. Istotna będzie szerokość ciągnika, jeśli agregat będzie węższy to nie fajne. Bardzo ważny udźwig na tylnym tuzie. Agregaty nie są lekkie. Powodzenia w poszukiwaniach
- RobsonWawa
Witaj.
Ja byłem zmuszony oddać agregat SB105 sprzedawcy , bo stawiał mojego Iseki na tylne koła.
Przy masie agregatu SB 105 ok. 350 kg nie pomogło dociążanie przodu bo agregat ma środek ciężkości
mocno oddalony od punktów zawiesia. Tak że najlepiej przetestuj taki zespół u sprzedawcy aby nie wtopić.
Swoją drogą do zakładania ogrodów to super narzędzie
Ja byłem zmuszony oddać agregat SB105 sprzedawcy , bo stawiał mojego Iseki na tylne koła.
Przy masie agregatu SB 105 ok. 350 kg nie pomogło dociążanie przodu bo agregat ma środek ciężkości
mocno oddalony od punktów zawiesia. Tak że najlepiej przetestuj taki zespół u sprzedawcy aby nie wtopić.
Swoją drogą do zakładania ogrodów to super narzędzie
Mi na przykład odmówiono testowania sprzętu u sprzedawcy, 3 najbliższych "dystrybutorów" nie ma ani sztuki na demonstracje, nawet jak bym ze swoim sprzętem do nich dojechał - nówki w skrzyniach do zmontowania po zakupie.
Generalnie jeden ze sprzedawców twierdzi iż agregat będzie działać z ciągnikiem Hinomoto c174 o mocy 17KM, natomiast inny sugeruje iż potrzebne jest minimum 20KM. Zastanawia mnie jedynie czy napęd na tył wystarczy.
Przy okazji RobsonWawa, jak sprawuje się Iseki ? Miałem ofertę na model TXG237, o dziwo za lepsze pieniądze niż TM, który masz na zdjęciu. Do tego jakiś ładowacz czołowy plus agregat i nic więcej nie potrzeba do ogrodów 
-
Adam bez ziemi
Używam tego który wymieniłeś czyli txg 237 i mam teź txg 23. Oba dają radę z agregatem 125 cm. pierwszy 27 km przy wadze 920 kg, drugi 23 km przy 840 kg. Obawiam się źe ten 17 konny Hinomoto polegnie przy agregacji
Wydawa mi się ze ten hinomoto poradzi sobie duzo lepiej niż kosiarka iseki. Tu nie chodzi o moc a o gabaryty.
Hinomoto zdawa się być cięższy z przodu i dłuższy. Ma przednie koła R14, solidniejszy przedni most i ramę. Ogólnie jest bardziej traktorowaty. No i ma budowę przednich zwolnic dającą poczucie możliwości bezgranicznego dociążania przodu
Hinomoto zdawa się być cięższy z przodu i dłuższy. Ma przednie koła R14, solidniejszy przedni most i ramę. Ogólnie jest bardziej traktorowaty. No i ma budowę przednich zwolnic dającą poczucie możliwości bezgranicznego dociążania przodu
- RobsonWawa
Kolego mackro - swoją drogą to dziwnie się tak zwracać
Mój Iseki dziś wygląda tak (fota z serwisu u dealera )

Przy 250 Mth pojawił się problem z biegiem wstecznym. Traktorek na gwarancji więc stoi w serwisie i czeka na części z niemcowni.
Traktorek służy do prac w małym gospodarstwie i robi robótki tam gdzie ciężko wjechać C 360 3P.
Z takimi zadaniami w trochę więcej jak rok przepracował 250 Mth. bez zarzutu.
Mój Iseki dziś wygląda tak (fota z serwisu u dealera )
Przy 250 Mth pojawił się problem z biegiem wstecznym. Traktorek na gwarancji więc stoi w serwisie i czeka na części z niemcowni.
Traktorek służy do prac w małym gospodarstwie i robi robótki tam gdzie ciężko wjechać C 360 3P.
Z takimi zadaniami w trochę więcej jak rok przepracował 250 Mth. bez zarzutu.
-
Adam bez ziemi
http://www.tractordata.com/farm-tractor ... -c174.html Erenhardt tu są dane tego Hinomoto, możesz porównać wagę, moc. Przy okazji, miałem już kiedyś taką polemikę z jenym z przedstawicieli handlowych znanej marki, Przyjechał na pokazy, jak twierdził z traktorkami, nie wiedząc z czego korzystam na codzień. Nazwał swój sprzęt z silnikiem Brigsa traktorkiem. wszystko napędzane paskami tylnie koła mniejsze niż moje przednie. Ty moje niebieskie osiołki nazywasz kosiarkami. Poza tym źe nowszy ma 3 WOM, przód,środek i tył, hydraulika 2 x tył 4 x przód, kabina klimatyzowana i ogrzewana, pełny zestaw oświetlenia. Moźe dykryminuje go napęd hydrostatyczny, czy ma za małe koła. Mysza teź mała a ile razy moźe być matką. Robert kiedyś pisał o rocznikach naszych traktorów i wyborze przy kupnie a ja go popieram i postawiłem na maszyny nowe a nie produkcję z czasów mojej matury (w/w hinomoto prod. 80 do 85). Konkludując, moim zdaniem nie wielkość decyduje o tym czy jest to kosiarka czy juz traktor. Ojca traktor z lat powojennych teź był traktorem mimo że miał tylko jeden tłok i brak opon , nazywał się Lanz Buldock