Yanmar FX24D

carbonrim

Re: Yanmar FX24D

Post autor: carbonrim » 02 sie 2016, 23:34

marekspectra pisze:W chwili kiedy przestał podnosić , rozdzielacz - ten dodatkowy czy był gorący? Czy jednocześnie zauważyłeś różnicę w pracy wspomagania kierownicy?
Niestety nie przyszło mi nawet do głowy, żeby sprawdzić którąkolwiek z tych rzeczy. Ale rozwiń proszę wątek, bo rozumiem, że masz coś na myśli.
Yanmar FX24D

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 03 sie 2016, 09:57

Montaż dodatkowego rozdzielacza na wężach o zbyt małym przekroju, powoduje nagrzewanie sie oleju. Podczas intensywnej pracy maszyny temperatura rośnie tak bardzo że olej zaczyna sie pienić - traci swoje właściwości.

Zrób foto oznaczeń na wężach zasilających rozdzielacz.

Zapłaciłeś za maszynę ponad 20 tys zł , w pierwszej godzinie pracy przestała działać. Jeden telefon powinien sprawe załatwić.

Jesli niie... Założymy oczojebny dział widoczny na pół FORUM o historiach klientów takiej/takich firm.

Szlag mnie trafia jak czytam takie historie jak ta. Gdzie my żyjemy? w Gwatemali?

:evil:
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

zbYszek

Post autor: zbYszek » 03 sie 2016, 13:20

W Gwatemalii takie numery nie przechodzą - zbyt duże ryzyko, że wk... zirytowany macheteros wróci do korzeni i użyje prymitywnego narzędzia do odreagowania. ;)
--
pozdrrrawiam!
zbYszek http://www.zbychewka.pl

Awatar użytkownika
piotrbpm

Post autor: piotrbpm » 03 sie 2016, 14:38

Dzwoń i reklamuj jedyna rada do skutku ,rozdzielacz jest źle wpięty bo przecież nie jest wykorzystana tuleja ciśnieniowa a wszystkie węże sterczą ładnie do góry .Hmm zlewasz cały olej korkiem pod spodem ,oczywiście najpierw trzeba rozgrzać pojeździć :)
Potem odkręcasz filtr czyścisz go i jak da radę można szmatkę wygarnąć przez tą dziurę od filtra ten szlam .Zakręcasz wszystko i nalewasz nowy olej .Ta cena za jeden litr to chyba w najgorszym wydaniu tego oleju tzn taki średniej klasy 20zł /L
https://www.youtube.com/user/piotrbpm/videos
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD,TA527F,TA530F

carbonrim

Post autor: carbonrim » 03 sie 2016, 16:23

OK, coś będę kombinował, ale czy złe wpięcie rozdzielacza (jeśli nie są podpięte żadne zewnętrzne narzędzia hydrauliczne) ma/może mieć wpływ na działanie układu hydraulicznego traktorka?
Yanmar FX24D

Awatar użytkownika
emek650

Post autor: emek650 » 03 sie 2016, 21:01

czy złe wpięcie rozdzielacza (jeśli nie są podpięte żadne zewnętrzne narzędzia hydrauliczne) ma/może mieć wpływ na działanie układu hydraulicznego traktorka?
Tak ma wpływ, dodatkowy rozdzielacz jest połączony szeregowo z oryginalnym.

carbonrim

Post autor: carbonrim » 10 sie 2016, 23:12

Ok, nareszcie mam trochę czasu na pisanie, więc spróbuję ogarnąć jakoś temat. Cytuję poniżej częściowo wypowiedzi Marka i Piotra.
marekspectra pisze:[...] Zrób foto oznaczeń na wężach zasilających rozdzielacz.
Przód traktorka - wpięcie węża powrotu.
Obrazek
Rozdzielacz - na odwrót wpięte węże zasilania i powrotu.
Obrazek
Tył traktorka - wpięcie węża zasilania.
Obrazek
piotrbpm pisze:[...] rozdzielacz jest źle wpięty bo przecież nie jest wykorzystana tuleja ciśnieniowa a wszystkie węże sterczą ładnie do góry.
Piotrze czy możesz wymienić zauważone błędy wpięcia rozdzielacza? Przeczytałem cały Twoj wątek dotyczący rozdzielaczy, ich podpinania i hydrauliki. Po mojemu Boss popełnił jeden podstawowy błąd związany z odwrotnym wpięciem zasilania i powrotu tak?
A inne błędy? Z jednego z Twoich wpisów wynika jak dla mnie, że tuleję ciśnieniową wpina się jeśli chcemy dołączyć do układu dodatkowy (drugi) zewnętrzny rozdzielacz. Ja mam tylko jeden zewnętrzny. Czy powinienem mieć tuleję?
Kolejne pytanie, czy takie ułożenie mojego rozdzielacza, żę przewody sterczą do góry jest złe? Jesli tak, to dlaczego?
emek650 pisze:
czy złe wpięcie rozdzielacza (jeśli nie są podpięte żadne zewnętrzne narzędzia hydrauliczne) ma/może mieć wpływ na działanie układu hydraulicznego traktorka?
Tak ma wpływ, dodatkowy rozdzielacz jest połączony szeregowo z oryginalnym.
emek650 dzięki za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2016, 00:40 przez carbonrim, łącznie zmieniany 1 raz.
Yanmar FX24D

Awatar użytkownika
k_sit

Post autor: k_sit » 11 sie 2016, 06:32

Czytać a zrozumieć hydraulikę, po krótce dodatkowy rozdzielacz to u ciebie jest ten trzy sekcyjny w niego powinnaś mieć wkręconą tuleję i dodatkowe odprowadzenie powrotu. Jest kilka schematów przeanalizuj je .

Awatar użytkownika
emek650

Post autor: emek650 » 11 sie 2016, 14:55

Twój opis węży sugeruje że nie masz orientacji jak działa hydraulika.Opisałeś we/wy odwrotnie,istotna jest średnica węży na we/wy,ta jest zawarta w opisie na wężu.Sposób połączenia rozdzielacza opisano na forum na wszelkie możliwe sposoby,łącznie z pismem obrazkowym,:-D wystarczy poczytać ze zrozumieniem ,jak zasugerowano wyżej.

carbonrim

Post autor: carbonrim » 12 sie 2016, 00:35

emek650 pisze:Twój opis węży sugeruje że nie masz orientacji jak działa hydraulika.Opisałeś we/wy odwrotnie
Zgadza się, dopiero się uczę i dlatego pytam Was, którzy macie większą wiedzę. Zauważ, że opisałem źle wpięte węże, a nie wejście/wyjście. To, że węże są wpięte na odwrót wytknięto mi już w którymś wcześniejszym poście. Chciałem to tylko tutaj potwierdzić na zdjęciach z opisem.
emek650 pisze:istotna jest średnica węży na we/wy,ta jest zawarta w opisie na wężu.
Oba węże zasilanie i powrót są takie same i mają następujące oznaczenia:
DN8 WP 350 BAR SAE 100 R23 5/16" 5075 PSI 1Q11 W06F
emek650 pisze:Sposób połączenia rozdzielacza opisano na forum na wszelkie możliwe sposoby,łącznie z pismem obrazkowym,:-D wystarczy poczytać ze zrozumieniem ,jak zasugerowano wyżej.
Przeczytałem wątek Rozdzielacze hydrauliczne,złączki,przewody itp. Proszę o potwierdzenie, czy aby wszystko działało prawidłowo to:
1. Muszę podpiąć węże zasilania i powrotu na odwrót.
2. Zamiast korzystać z wyjścia oznaczonego literą "T", powinienem podpiąć wąż powrotu do wyjścia z literą "N"

Czy to wszystko? Co z pionowo sterczącymi wężami, o kórych wspominał Piotr parę postów wcześniej?
Yanmar FX24D

ODPOWIEDZ