Co dzisiaj robiłem... :)
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Re: Co dzisiaj robiłem... :)
Jak tylko ogarnę to opiszę co i jak.
- RobsonWawa
Robson czy ie będzie za płytko? Ile będzie głębokości roboczej? Tzn. ma być kilka do kilkunastu cm więcej niż głębokość pługa. Na wiosnę sadziłem parę krzewów i mam podeszwę płużną po 2 orkach. Wbijam łopatę na sztych a drugi sztych jak w kamień lub beton... Przydało by mi się tez takie ustrojstwo. Ech... 
Była Suzue M1600. Jest Mitsubishi D1450.
Robert
Robert
Ostatnio przywracałem ziemię do użytku swoim emerytem. Muszę dorobić krój do pługa, bo męczarnia jak się plącze, ciągnie, rwie kępami i blokuje o ramę pługa.
Teren najpierw skoczony został jednoosiówką z kosą listwową.

Parę urywek z akcji:
Plan zakłada posianie facelii. Szkoda, że nie mam brony bo przejechałbym 2 razy i posiał. Będę musiał chyba glebogryzarką się męczyć i ustawić ją żeby tylko minimalnie brała, a nie wszystko wymieszała.
Teren najpierw skoczony został jednoosiówką z kosą listwową.

Parę urywek z akcji:
Plan zakłada posianie facelii. Szkoda, że nie mam brony bo przejechałbym 2 razy i posiał. Będę musiał chyba glebogryzarką się męczyć i ustawić ją żeby tylko minimalnie brała, a nie wszystko wymieszała.
Po takiej darni to słabo z bronami bo będziesz ciągał kępy trawy. Daj jej zgnić i wtedy jazda z glebą, siew i brony.
Nie przestrasz się bo po glebie są takie opory toczenia, że wydaje się że silnik pada, a tu tylko 2 brony z tyłu...
Nie przestrasz się bo po glebie są takie opory toczenia, że wydaje się że silnik pada, a tu tylko 2 brony z tyłu...
Robert
Robert
Nie mam bron. Chyba, że bym pożyczył od kogoś może.
Dzień "wolny" więc prace leśne.

Poszukaj na olx lub na złomach bron konnych. 2 pola wystarczą. Dokup profilu zamkniętego, sworznie do TUZ i daj komuś pospawać. Wzór pod TUZ weźmiesz od pługa bo jest odkręcany. Nim trawa zgnije będą brony.
Robert
Robert
W ramach odreagowania stresu zbudowałem biurko 

- marekspectra
Na bogato ! Orka piekna, las bajkowy no i stoliczek piekny
Ramki stalowe czymś malowałeś? lakierem?
Ramki stalowe czymś malowałeś? lakierem?
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne