Hydraulika w Kubocie - Dodatkowa Zewnętrzna
Re: Hydraulika w Kubocie - Dodatkowa Zewnętrzna
Zgodnie z pomysłem Marka sprzedawca pługa dospawał parę uszu z czterema otworami (jak szaleć to szaleć). Dolny przewód prowizorycznie obróciłem o 180 stopni. Z siłownika wychodzi na wprost (do wycięcia na dole płyty czołowej) a do szybkozłączki wchodzi pod kątem prostym.Więcej kombinował z poprowadzeniem przewodów będę po kupnie i montażu rozdzielacza.
- marekspectra
Oby wszystko działało jak należy. Pewnie za parę dni bedzie okazja do testów
Koniecznie filmik z pracy ! 
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne
Fish, widziałem Twój pług a właściwie mocowanie na stronie selltechu z pod Trzebnicy - to na pewno ten sam producent.
Pozdro
Petra
Pozdro
Petra
Petra
Kubota GL23
Kubota GL23
Wszystko zmierza w dobrym kierunku
.
Dospawane uszy sprawdzają się wyśmienicie. Dzięki Marku za dobry pomysł !
Prześwit pomiędzy podłożem a dolną krawędzią wzrósł z 18 do około 30 cm. A jeszcze wzrośnie przy maksymalnym wysunięciu siłownika czego nie robię bo po obróceniu siłownika złączkami do przodu górne jest dociskane poprzeczką. Zastanawiałem się jak zmniejszyć odległość pomiędzy siłownikiem a przewodem (teraz mam tak: nypel 1/4"-M16x1,5 - złączka kątowa M16x1,5). Wygląda na to że jedynym rozwiązaniem jest zastosowanie złącza oczkowego 1/4" zakutego do przewodu.
http://www.hmpa.pl/?1410,zakucie-oczkow ... oczko-1-4-
Jutro to przetestuję. Mam nadzieję że nie będzie ciekło.
Dospawane uszy sprawdzają się wyśmienicie. Dzięki Marku za dobry pomysł !
Prześwit pomiędzy podłożem a dolną krawędzią wzrósł z 18 do około 30 cm. A jeszcze wzrośnie przy maksymalnym wysunięciu siłownika czego nie robię bo po obróceniu siłownika złączkami do przodu górne jest dociskane poprzeczką. Zastanawiałem się jak zmniejszyć odległość pomiędzy siłownikiem a przewodem (teraz mam tak: nypel 1/4"-M16x1,5 - złączka kątowa M16x1,5). Wygląda na to że jedynym rozwiązaniem jest zastosowanie złącza oczkowego 1/4" zakutego do przewodu.
http://www.hmpa.pl/?1410,zakucie-oczkow ... oczko-1-4-
Jutro to przetestuję. Mam nadzieję że nie będzie ciekło.
- Załączniki
-
- złączka 014.jpg (59.1 KiB) Przejrzano 7935 razy
Witam, dostałem od Bossa rozdzielacz 1-sekcyjny z przewodem do podłączenia do tego pierwszego.Tak przy okazji średnica wew. 5mm czyli jak już wiem dzięki Markowi "do bani na zasilaniu"
Nie skomentowałem w rozmowie telefonicznej .... bo po co!!
Opisałem już sprawę na "Agrofoto" więc pozwolę sobie wkleić schemat / nowy to u mnie 2-sekcyjny a stary 1-sekcyjny/

i cały tekst jaki wysłałem. Liczę że dacie się wciągnąć w dyskusję i poradzicie coś mądrego.
Witam, ponownie muszę się zmierzyć z problemem. Właściciel firmy gdzie kupowałem traktor i gdzie w taki sposób podłączono mi pług do śniegu i tylną szuflę, że działało to jednocześnie przysłał mi rozdzielacz 1-dno sekcyjny jako rozwiązanie problemu. Szkoda mi teraz położyć na półkę teraz już dwa rozdzielacze i kupować trzeci - 3- sekcyjny. Postanowiłem dołożyć ten jednosekcyjny do dwusekcyjnego z funkcją pływającą posiłkując się schematem kolegi Marcina91 i zadzwoniłem do hurtowni "TESM" w celu pozyskania tulei ciśnieniowej, i ....w rozmowie dowiedziałem się czegoś co mnie zaskoczyło. Pan sprzedający twierdzi że tuleja po wkręceniu blokuje wypływ oleju z gniazda T i nie ma takiej potrzeby stosowania węża powrotnego z pierwszego rozdzielacza, tylko powrót podpina się przy drugim i olej swobodnie krąży po układzie. Dla ścisłości posiadam rozdzielacze Bułgarskie P40 firmy "Badestnost" sprzedawane przez większość hurtowni. Sprzedawca ciągnika natomiast informował mnie że powinienem połączyć bezpośrednio wyjście T pierwszego z gniazdem P drugiego, a przewód wyjścia pierwszego podłączył pod drugi - czyli ...zupełna dowolka. Mam jeszcze uważać żeby nie pomylić przewodów bo rozwali pompę "za 1000 euro"
Żeby było zabawniej właściciel firmy hydrauliki siłowej z mojej okolicy w rozmowie przekonywał mnie, że zasilanie pierwszego rozdzielacza poprzez trójnik trzeba połączyć z zasilaniem drugiego i wyjścia połączyć trójnikiem do skrzyni. Mam zupełny mętlik i nie wiem jak jest tak naprawdę prawidłowo. Szkoda by było POMPY w końcu to ponad cztery tysie w plecy!!!!
Proszę o poradę bo sam tego nie rozwiążę - co fachowiec to inne rozwiązanie.
Nie skomentowałem w rozmowie telefonicznej .... bo po co!!
Opisałem już sprawę na "Agrofoto" więc pozwolę sobie wkleić schemat / nowy to u mnie 2-sekcyjny a stary 1-sekcyjny/
i cały tekst jaki wysłałem. Liczę że dacie się wciągnąć w dyskusję i poradzicie coś mądrego.
Witam, ponownie muszę się zmierzyć z problemem. Właściciel firmy gdzie kupowałem traktor i gdzie w taki sposób podłączono mi pług do śniegu i tylną szuflę, że działało to jednocześnie przysłał mi rozdzielacz 1-dno sekcyjny jako rozwiązanie problemu. Szkoda mi teraz położyć na półkę teraz już dwa rozdzielacze i kupować trzeci - 3- sekcyjny. Postanowiłem dołożyć ten jednosekcyjny do dwusekcyjnego z funkcją pływającą posiłkując się schematem kolegi Marcina91 i zadzwoniłem do hurtowni "TESM" w celu pozyskania tulei ciśnieniowej, i ....w rozmowie dowiedziałem się czegoś co mnie zaskoczyło. Pan sprzedający twierdzi że tuleja po wkręceniu blokuje wypływ oleju z gniazda T i nie ma takiej potrzeby stosowania węża powrotnego z pierwszego rozdzielacza, tylko powrót podpina się przy drugim i olej swobodnie krąży po układzie. Dla ścisłości posiadam rozdzielacze Bułgarskie P40 firmy "Badestnost" sprzedawane przez większość hurtowni. Sprzedawca ciągnika natomiast informował mnie że powinienem połączyć bezpośrednio wyjście T pierwszego z gniazdem P drugiego, a przewód wyjścia pierwszego podłączył pod drugi - czyli ...zupełna dowolka. Mam jeszcze uważać żeby nie pomylić przewodów bo rozwali pompę "za 1000 euro"
Żeby było zabawniej właściciel firmy hydrauliki siłowej z mojej okolicy w rozmowie przekonywał mnie, że zasilanie pierwszego rozdzielacza poprzez trójnik trzeba połączyć z zasilaniem drugiego i wyjścia połączyć trójnikiem do skrzyni. Mam zupełny mętlik i nie wiem jak jest tak naprawdę prawidłowo. Szkoda by było POMPY w końcu to ponad cztery tysie w plecy!!!!
Proszę o poradę bo sam tego nie rozwiążę - co fachowiec to inne rozwiązanie.
Petra
Kubota GL23
Kubota GL23
Załóż dzielnik strumienia i po problemie.
3860365807- nr. aukcjii allegro.
3860365807- nr. aukcjii allegro.
Toku, daj spokój nawet nie wiem jak toto działa, a wiedziałbym jak go założyć !
Poza tym szukam jak najprostszego rozwiązania, a i tak będę miał "choinkę"
Pozdr
Pozdr
Petra
Kubota GL23
Kubota GL23
- marekspectra
Zbyszek - schemat jest ok. Ja bym szedł w ten sposób. Ale jakby coś jednak nie działało poprawnie zawsze można skorzystać z porpozycji Tomka - szczególnie że u niego to rozwiązanie zapasiło.
tylko by sie upewnić na 100% z tymi T i P
które gdzie 
Fish - skoro jest dobrze to dobrze - pomysł z zakuciem oczka wydaje sie najrozsądniejszy. Pół środkami było by zamiast nypla wkręcenie kolanka z gwintami zewnętrznymi i węża z prostą nakrętką lub nawet tego co masz i ew podcięcie poprzeczki co nie osłabiło by znacząco sztywnosci ramion... tak przynajmniej wygląda ta sytuacja z fotki...
http://www.hmpa.pl/?wyniki-wyszukiwania ... o%2016x1,5
tylko by sie upewnić na 100% z tymi T i P
Fish - skoro jest dobrze to dobrze - pomysł z zakuciem oczka wydaje sie najrozsądniejszy. Pół środkami było by zamiast nypla wkręcenie kolanka z gwintami zewnętrznymi i węża z prostą nakrętką lub nawet tego co masz i ew podcięcie poprzeczki co nie osłabiło by znacząco sztywnosci ramion... tak przynajmniej wygląda ta sytuacja z fotki...
http://www.hmpa.pl/?wyniki-wyszukiwania ... o%2016x1,5
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne
1.Petra na Twoim miejscu sprzedałbym obydwa rozdzielacze i kupił nowy trzysekcyjny. Mniej kombinacji. Albo jeszcze lepiej zaproponuj Bossowi zwrot rozdzielaczy (są nowe nie używane a on jest przyczyną Twoich zmartwień) oczywiście po cenach rynkowych, bądź wymianę na trzysekcyjny. Nie wiem ile masz miejsca ale dwa różne rozdzielacze zajmą go zapewne zdecydowanie więcej niż jeden ciut większy a i estetyczniej będzie.
2. Zakucie oczkowe sprawdziło się
.Ostatecznie prześwit pomiędzy lemieszem o podłożem wzrósł do około 34 cm
.
2. Zakucie oczkowe sprawdziło się
Też tak myślałem na początku. Działa tak: jedno wejście /P/ i dwa wyjścia /A i B/. W tym co przedstawiam rozdział ilości oleju jest po 50% na wyjścia A i B. Więc u Ciebie pod P podłączasz pompę, a pod wyjścia A i B rozdzielkacze, bo i tak podział jest równy. Z obu rozdzielaczy powrót normalnie do zbiornika. Są też inne z innym rozdziałem oleju np 1/3 : 2/3. Mają one chyb też jakieś zawory zwrotne wewnątrz, bo olej nie cofa się na pompę.petra pisze:Toku, daj spokój nawet nie wiem jak toto działa, a wiedziałbym jak go założyć !
Pozdr
Nie wiem, jek Twoje rozdzielacze będą zachowywał się w krańcowych położeniach siłowników. Może być tak jak z moim orbitrolem, ale ja tam się tak na tym nie znam.