Kubota B1902

Awatar użytkownika
Cadi

Re: Kubota B1902

Post autor: Cadi » 18 lut 2016, 20:19

k_sit pisze:Marku idziesz w dobrym kierunku uszy do mocowania siłownika rozstaw tak aby zmieścił się on (wymiar zew tulei ) . Następnie wspawaj poprzeczkę z uszami mocowania tłoczyska . Podnieś pakę i powinieneś mieć kąt 45 -65 st. w celu zwiększenia kąta do wymaganego należy przesunąć siłownik z mocowaniami do tyłu lub sworznie do przodu .

Mozna sprobowac tak, lub moze wogole mocowac silownik troche za osia do tylu,i gniazdo silownika zamocowac za pomoca zastrzalow do ramy.

Tylko co to znaczy " Przesunac sworznie do przodu" ?

Awatar użytkownika
k_sit

Post autor: k_sit » 18 lut 2016, 20:36

Znacz to zmianę mocowania kip (paki ) do ramy , a do przodu to nic innego jak zmniejszyć odległość zawiasów do osi przyczepy . Kolejnym rozwiązanie jest wstawienie na środku osi ceownika na płask równolegle do podłoża i do niego przyspawanie uszu .Wtedy cofnie się siłownik poza oś a będzie nisko pomiędzy kołami a poniżej osi . Dzięki takiemu rozwiązaniu uzyskasz większy kąt siłownika w pozycji startu. Tu jest moje rozwiązanie .
Obrazek

Awatar użytkownika
marekspectra

Post autor: marekspectra » 18 lut 2016, 21:32

Emek - najmocniej przepraszam ! to nie porozumienie ! Cadi pisał ze nie będze na tym woził betonu -tylko trawę - tak jakoś zarejestrowałem w swojej łepetynie. Jestem wzrokowcem' wiec widząc Twój wpis podałem odnośnik do Ciebie zamiast zwrócić sie do Cadi.

Jeszcze raz przepraszam - starzeje sie po prostu :)
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne

toku74

Post autor: toku74 » 18 lut 2016, 22:09

Oglądam, oglądam i tak sobie myślę. Uwzieliśmy sie na takie ustawienie siłownika. A może go odwrócić. Chodzi mi o stałe obsadzenie siłownika przed osią /od strony ciągnika/ i skierowanie go w tylną część ramy kipra. Można by uzyskać większy kąt startowy. Wiąże się to jednak z dostawieniem dodatkowego wzmocnienia pod siłownik przed osią, ale uzyskamy jednocześnie większy kąt wychyłu kipra.
Inna sprawa to podniesienie kipra względem ramy podstawowej. Tutaj "trzyma nas" wysokość kół. Jednak im wyższe tym lepiej się toczą. Minus to wysoko trzeba łopatą narzucać. Jest jednak taka przyjemna do pracy wysokość, która zależy od wzrostu operatora łopaty.

Awatar użytkownika
Cadi

Post autor: Cadi » 19 lut 2016, 08:13

toku74 pisze:Oglądam, oglądam i tak sobie myślę. Uwzieliśmy sie na takie ustawienie siłownika. A może go odwrócić. Chodzi mi o stałe obsadzenie siłownika przed osią /od strony ciągnika/ i skierowanie go w tylną część ramy kipra. Można by uzyskać większy kąt startowy. Wiąże się to jednak z dostawieniem dodatkowego wzmocnienia pod siłownik przed osią, ale uzyskamy jednocześnie większy kąt wychyłu kipra.
Inna sprawa to podniesienie kipra względem ramy podstawowej. Tutaj "trzyma nas" wysokość kół. Jednak im wyższe tym lepiej się toczą. Minus to wysoko trzeba łopatą narzucać. Jest jednak taka przyjemna do pracy wysokość, która zależy od wzrostu operatora łopaty.
Tez zastanawiam sie nad takim wariantem postawienia silownika.Dac dodatkowe zastrzaly dla jego mocowania,mozna zrobic wiekszy kat i mozna otrzymac wychylenie paki jakie jest potrzebne.Tylko teraz trzeba wybrac najlepsza opcje z tych wszystkich :roll: :)

Awatar użytkownika
emek650

Post autor: emek650 » 19 lut 2016, 09:30

https://www.youtube.com/watch?v=OLv8k14MUDc
Chodzi o takie rozwiązanie?
Wada to duże obciążenie przodu przyczepy, mam tak w mojej i chcę to przerobić, trzeba się mocno przyłożyć aby podnieść za dyszel do zaczepienia.
Drugi minus, tutaj mogę się mylić,to większe obciążenie silownika przy starcie(,punkt podparcia tłoczyska bliżej osi obrotu), co z kolei daje większy kąt "wywrotu", a to na plus.
U siebie mam ,puki co, siłownik z pompą ręczną, chcę to przerobić na zasilanie z traktorka, na razie walczę z hydrauliką w traktorku, pochwalę się w odpowiednim dziale.
Zbieram różne pomysły na zamontowanie siłownika, nie bardzo chcę montować "smoka" jak u Marka, fajny siłownik miał muticar ale trudno dostać, był na OLX ale sprzedawca mnie zrobił w ......... i nie przysłał, choć obiecał.
A tak w ogóle to można by temat przenieść do działu "przyczepy".

maniek183

Post autor: maniek183 » 20 lut 2016, 14:09

Witam temat zobaczyłem przypadkiem szukając czegoś innego ale tak się składa, że kupiłem w tamtym roku przyczepkę Kellfri TV25 i ona ma właśnie tak rozwiązany wywrot.
Postaram się wieczorem założyć temat w dziale przyczep z opisem i jakimiś zdjęciami.

zbYszek

Post autor: zbYszek » 20 lut 2016, 17:39

emek650 pisze:https://www.youtube.com/watch?v=OLv8k14MUDc
Chodzi o takie rozwiązanie?
Wada to duże obciążenie przodu przyczepy, mam tak w mojej i chcę to przerobić, trzeba się mocno przyłożyć aby podnieść za dyszel do zaczepienia.
Powiem więcej - to jest chyba najgorsze możliwe rozwiązanie. Start podnoszenia jest z najgorszym kątem a wtedy ma największą siłę do pokonania. Zobaczcie, że wraz z kątem podniesienia skrzyni poprawia się kąt pracy siłownika. Na pustej to jakoś działa ale na obładowanej będzie problem. Raz, że siłownik może nie udźwignąć (i trzeba będzie ręcznie zrucić trochę ładunku ze skrzyni), a dwa: straszne siły rozpierające działające na elementy, do których mocowany jest siłownik.
Oczywiście najlepiej byłoby to wszystko na spokojnie rozrysować i policzyć (co nie jest trudne) - może podchodzę do sprawy zbyt zachowawczo. :)
--
pozdrrrawiam!
zbYszek http://www.zbychewka.pl

Szam

Post autor: Szam » 20 lut 2016, 18:28

zbYszek pisze:... Oczywiście najlepiej byłoby to wszystko na spokojnie rozrysować i policzyć (co nie jest trudne) - może podchodzę do sprawy zbyt zachowawczo. :)
Podoba mi się to podejście, wcale nie jest zachowawcze :D . To tylko trójkąty do policzenia.

Awatar użytkownika
k_sit

Post autor: k_sit » 20 lut 2016, 19:29

Jak pierwszej wersji miałem siłownik z przodu pod dyszlem nie miał siły wystartować przy załadunku pełnej przyczepki miałem węglowym czy piaskiem . Po przeróbce jakoś mu przeszło.

ODPOWIEDZ