Cześć i czołem - skąd ja się tutaj wziąłem? Wpadłem tu przypadkiem podczas szukania mini traktorka, dużo już przeczytałem Waszych porad i sugestii dzięki czemu doprecyzowałem krąg poszukiwań... wybór padnie na jedną markę z trzech Kubota Yanmar lub Iseki moc ok 18KM, będzie użytkowany na 2ha więc mam nadzieję, że będzie wystarczający.
Pozdrawiam WAS i chciałoby się powiedzieć do zobaczenia na drodze...
Greg0525
Regulamin forum
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.
W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.
Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.
W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.
Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
- RobsonWawa
Re: Greg0525
Witaj.
Proponuję zweryfikować zapotrzebowanie mocy. 18 kM na 2 ha to wg mnie
troszkę za mało, a już na pewno nie w małych modelach.
Ja używam 18 konnego Iseki i nie widzę go przy orce choćby 1 ha.
Raczej prace pomocnicze. Ale mój model to jeden z najmniejszych (550 kg)
Proponuję zweryfikować zapotrzebowanie mocy. 18 kM na 2 ha to wg mnie
troszkę za mało, a już na pewno nie w małych modelach.
Ja używam 18 konnego Iseki i nie widzę go przy orce choćby 1 ha.
Raczej prace pomocnicze. Ale mój model to jeden z najmniejszych (550 kg)
Zgodzę się z Robsonem, szukaj czegoś mocniejszego, 2ha to mało nie jest więc trochę mocy się przyda. Ja mam Kubotę 18KM waga 950kg i powiem szczerze ze czasem by się trochę więcej mocy przydało. Więc jak masz kupować to szukaj raczej czegoś z mocą powyzej 20 KM i wadze koło 1000kg.
Pewnie ilu użytkowników tyle opinii
. I każdy ma rację. Wg. mnie to dosyć mocy, 2 ha to dalej małorolny, najwyżej zabiegi agrotechniczne będzie robił z trochę mniejszą wydajnością. Ale zrobi je wszystkie bez żadnego problemu. Mały ma zalety: gabaryty - miejsce garażu, zwrotność, zwinność itp.
- amigorm1976
- Kontakt:
Witam
Użytkuje ok 2.5 h co prawda w głównej mierze są to łąki ale Kubota B1-17 Bulltra daje sobie z tym radę, wszystko na czas skoszone wysuszone i zwiezione, zaorane co jest do zaorania.
Większa moc,być może tak ale co zatym idzie większe zużycie paliwa większe gabaryty traktorka.
Nie wszędzie bym się zmieścił. Co do prac to czy ja siano przerzuca 17kM czy 56kM to taką samą przewracarkę ciągnę.
Kwestia do czego chcesz traktorka używać.
Użytkuje ok 2.5 h co prawda w głównej mierze są to łąki ale Kubota B1-17 Bulltra daje sobie z tym radę, wszystko na czas skoszone wysuszone i zwiezione, zaorane co jest do zaorania.
Większa moc,być może tak ale co zatym idzie większe zużycie paliwa większe gabaryty traktorka.
Nie wszędzie bym się zmieścił. Co do prac to czy ja siano przerzuca 17kM czy 56kM to taką samą przewracarkę ciągnę.
Kwestia do czego chcesz traktorka używać.
Masz rację opinii będzie wiele, moja sytuacja jest taka, że odzieczyliśmy z żoną taki kawełek ziemi i będziemy próbowali coś na niej robić - na tą chwilę nie mamy jeszcze nic zaplanowanego na 100%, sam ciągnik raczej nie będzie mocno eksplatowany i wydaje mi się, że wystarczy... waga takiej 18 to min 750kg z duzym kołem powyżej 22 cali - owszem jak się trafi mocniejszy to kupię, chcę zdążyć przed sezonem bo później będą droższe. A co myślicie o marce Hinomoto?Szam pisze:Pewnie ilu użytkowników tyle opinii. I każdy ma rację. Wg. mnie to dosyć mocy, 2 ha to dalej małorolny, najwyżej zabiegi agrotechniczne będzie robił z trochę mniejszą wydajnością. Ale zrobi je wszystkie bez żadnego problemu. Mały ma zalety: gabaryty - miejsce garażu, zwrotność, zwinność itp.
- amigorm1976
- Kontakt:
Niektóre Hinomoto to brat bliźniaczy Kuboty.
Hinomoto jeśli sprawne i w dobrej kondycji z małym przebiegiem jest tak samo dobrym traktorkiem co innych producentów .
Liczy się dany egzemplarz a nie marka .Co do części to nie zakładaj że od razu trzeba będzie remontować całość bo je ciężko popsuć (chyba że ktoś ma talent )
Liczy się dany egzemplarz a nie marka .Co do części to nie zakładaj że od razu trzeba będzie remontować całość bo je ciężko popsuć (chyba że ktoś ma talent )
https://www.youtube.com/user/piotrbpm/videos
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD,TA527F,TA530F
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD,TA527F,TA530F
No tak, tylko że z tymi przebiegami mam wrażenie, że jest jak w samochodach z niemiec wszystkie mają 160-190tys. km - po czym poznać, że traktor ma niewielki przebieg?piotrbpm pisze:Hinomoto jeśli sprawne i w dobrej kondycji z małym przebiegiem jest tak samo dobrym traktorkiem co innych producentów .