Ta łuparka jest najlepsza ze wszystkich jakie widziałemamasiak pisze:co do łupania : https://www.youtube.com/watch?v=_CzSWgP2Js8
Co dzisiaj robiłem... :)
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Re: Co dzisiaj robiłem... :)
prosta tania i genialna po prostu...w narodzie radzieckim są pokłady geniuszu..
powodzenia w łupaniu np wiązu
ostatnio trochę takiego połupałem świdrem.
Albo brzozy po 1,2m długości 
myślę że wiąz da rade przy oczywiście większym wysiłku, a brzozy 1,2m chyba nie wkładasz do kominka tylko tniesz na trzy ewentualnie dwie części..masszzyna ma napewno wady ale koszt produkcji...jakieś 250zł.
Ja tam nawalam świdrem 
Nikt się z motyką na księżyc nie wybiera, ale z armatą na wróble i owszem, jak widzę 
-
Adam bez ziemi
Słowem komentarza do tej ruskiej maszyny. Przy wytwarzaniu gontów osikowych i owszem sprawdziłaby się na medal, topola, olsza może też, buk, jesion, może jeszcze sosna tylko bezsęczne i nie części odziomkowe. Wiąz, grab, brzoza i świerk, zwłaszcza dolne części, nie daj boże przeschnięte polegnie i sprzęt i operator. Tyle w temacie 
no dobra tak ostra krytyka przez ludzi obeznanych w temacie powoduje że zaczynam wierzyć w kilka argumentów...
Spoko
, to jest genialna konstrukcja. Trzeba ją tylko stosować adekwatnie do materiału - drewna, zresztą jak wszystkie narzędzia. Parę pionków z hałdy, z którymi nie da rady, potraktować Fiskarsem do łupania i po zawodach.