Od paru lat mieszkam na wsi w woj. zachodniopomorskim. Odkąd się przeprowadziliśmy uprawiamy na własne potrzeby ogródek o pow. 5 arów. Początkowo do tego celu służyły widły i łopaty, póżniej nadeszła mechanizacja i zakupiliśmy pół traktorka
Antonio Cararo Cararino Super Series 7'14 z silnikiem diesla Lombardni LDA-510
(zdjęcie z internetu - nie mam swojego zdjęcia)

Tutaj filmik z tegorocznego orania poplonu w ogródku pługiem jednoskibowym:
https://www.youtube.com/watch?v=LoHKVzd3XGg
Ostatnio przybyło nam 1ha ziemi i planujemy uprawiać owoce typu maliny lub borówka. Ziemia lekko kwaśna ph 5, torfowa, lekko podmokła Ostatecznej decyzji o rodzaju uprawy jeszcze nie ma ale przygotowania już trawają. Wykonać chcemy zbiornik małej retencji w celu poprawy stosunków wodnych oraz umożliwienia podlewania upraw, co jest ważne przy uprawie owoców. W tym roku planujemy jesienią rozpocząć pierwsze nasadzenia.
Po ponad roku odkładania kasy udało mi się uzbierać 10 000zł, za które chciałbym kupić mały traktorek z napędem 4x4 i glebogryzarką. Od dłuższego czasu przeglądam oferty na olx i niestety u mnie (zachodniopomorskie) nic nie ma. Wie ktoś ile kosztuje transport traktorka? Widziałem oferty z transportem gratis lub z dopiskiem, że sprzedawca zapewnia transport (za opłatą pewnie?). Dodatkowo ceny poza sezonem (zima) wydają się być znacznie wyższe niż były w lato.
Jestem na etapie szukania, nie śpieszy mi się bardzo z zakupem, chociaż nie ukrywam, że na wiosnę chciałbym pracować już nowym sprzętem
Pozdrawiam.