Markus Yanmar F6

Regulamin forum
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.

W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.

Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
markus

Markus Yanmar F6

Post autor: markus » 06 sty 2016, 16:20

Witam!!
Mam na imię Marek, jestem ze Śląska, okolice Rybnika- Wodzisławia, od dwóch miesięcy jestem posiadaczem Yanmara F6. Traktorek głównie potrzebuję pod glebogryzarkę (już kupiona Yanmar RSA 1205), przyczepkę pociągnąć jak i odśnieżyć podwórko. Mam kilkanaście arów działki na której sadze choinki świąteczne, więc glebogryzarka się przyda. Jak by ktoś miał już styczność z tego typu lub podobnym sprzętem to opinie i wskazówki mile widziane. Pozdrawiam.
Załączniki
20160106_151020.jpg
20160106_151020.jpg (83.74 KiB) Przejrzano 8256 razy

Awatar użytkownika
hazi_k

Re: Markus Yanmar F6

Post autor: hazi_k » 06 sty 2016, 17:38

Witam kolegę!
Ekipa posiadaczy traktorków Yanmar rośnie w siłę. Specjalistą od traktorków tej marki jest kolega piotrbpm. Załóż proszę kolego temat w dziale "Nasze traktorki". "Powitalnia" jest dobra aby się przywitać z osobami z forum dalsze dywagacje warto prowadzić w odpowiednich działach aby uniknąć bałaganu na forum.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Yanmar F165 4WD + glebogryzarka Yanmar RSA1305
http://www.malytraktor.pl/forum/viewtop ... f=47&t=921

Szam

Post autor: Szam » 06 sty 2016, 20:47

Witam! Traktorek wygląda zacnie, zainteresowało mnie jego przeznaczenie - do uprawy choinek. Napisz coś więcej o tym, dlaczego glebogryzarka do uprawy itp. Mam wolne 0,5 ha działki i nawet rozważałem tego rodzaju uprawę.

markus

Post autor: markus » 06 sty 2016, 21:17

Witaj Szam. Kiedyś sadziłem choinki na wykoszonej lecz nie spulchnionej ziemi, nie dość że ciężko kopać to trawa po kilku tygodniach wyjdzie. Tamtej wiosny znajomy przejechał mi glebogryzarką połowę działki i byłem w szoku, nie dość że trawniki się rozsypały to zakopywanie sadzonek trwało ds kilkanaście sekund szt. Teraz zamierzam wszystko spulchnić i sadzić w niedużych odległościach ok 90 cm od siebie lecz w rzędach takich żeby dało się wjechać traktorkiem. Kolejnym plusem na pewno jest to że każdy deszcz który spadnie to wchłonie ziemia a nie trawnik, na pewno bardzo pomocne przy małych sadzonkach.

Szam

Post autor: Szam » 06 sty 2016, 21:25

Ok :D . Założę temat temat "uprawa choinek" w dziale praca i maszyny. Myślę, że niejeden małorolny i do tego miastowy będzie nim zainteresowany. Tam wymienimy się przemyśleniami i doświadczeniami.

Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Post autor: jarekstryszawa » 06 sty 2016, 21:54

Nie demontujesz foli z foliaków na zimę? Jak były jeszcze u nasz normalne zimy to raz chciałem sobie zrobić zimą z foliaka magazyn. To nie był dobry pomysł :mrgreen: Śnieg przymarzł i się nie zsunął, konstrukcję szlag trafił...
Teraz zawsze zdejmuję, a w małej szklarence z poliwęglanu GUTTA robię w środku konstrukcję wsporczą.
jeżeli wiesz dokąd idziesz nie musisz się spieszyć https://www.facebook.com/jarekstryszawa

Awatar użytkownika
emek650

Post autor: emek650 » 07 sty 2016, 08:18

Śnieg przymarzł i się nie zsunął, konstrukcję szlag trafił...
Bo u nas trzeba przewidzieć wytrzymałość konstrukcji do obciążenia śniegiem :) , tak na dobrą sprawę ciężko przewidzieć czy i ile spadnie śniegu,że wspomnę tragedię w hali wystawowej w Katowicach. :(

Awatar użytkownika
Rav

Post autor: Rav » 07 sty 2016, 16:12

mam u siebie konstrukcję podobną jak kolega Markus - solidna z folią wielosezonową - wytrzymała na razie około 7-8 lat - choć folia na pewno tyle wytrzymać nie powinna, ale jest. Nie straszny jej śnieg - przez tyle lat zgarniałem tylko raz jak padał taki marznący ciężki. Zimą trzymam tam wszystkie sprzęty do traktorka oprócz niego samego i przyczepy.

Awatar użytkownika
Łogrodnik

Post autor: Łogrodnik » 07 sty 2016, 16:43

Jakby ktoś coś potrzebował w sprawie tuneli, to chętnie podpowiem.

markus

Post autor: markus » 07 sty 2016, 17:51

Witajcie.
Moja folia stoi już ok 6 lat. Na jesień musiałem wymienić poszycie bo letnie wichury które przez nas przeszły trochę ją rozszarpały ;) za to stelaż jest bardzo wytrzymały i jak na razie żaden śnieg nic tutaj nie zrobił. Ja też używam foli do przechowywania na zimę niektórych odmian drzewek ozdobnych i owocowych w doniczkach.

ODPOWIEDZ